Nederlands Nieuw Guinea (6): Irian Barat (2) - Postzegelblog

Nederlands Nieuw Guinea (6): Irian Barat (2)

2

De postdienst van Indonesië gaf ten behoeve van het voormalige gebied van Nieuw Guinea aparte postzegels uit tot en met 1970 met de benaming Irian Barat. In het voorjaar van 1966 moest president Soekarno aftreden en in 1967 droeg hij de macht formeel over aan generaal Soeharto. Na het aftreden van Soekarno en het aantreden van Soeharto als president van Indonesië werd de naam van het gebied omgedoopt tot Irian Jaya. Daarmee werd het gebied een provincie van Indonesië.


Op 17 augustus 1968 verscheen een serie van vier postzegels met afbeeldingen van bloemen. Op 17 augustus 1945 had Indonesië de onafhankelijkheid uitgeroepen. Toeval of niet? Niets verwijst naar die historische gebeurtenis.

Dezelfde dag werden ook vier postzegels uitgegeven met afbeeldingen van dieren. De afgebeelde dieren komen voor in Australië en in Irian Barat.


Portzegels met opschrift IRIAN BARAT in zwart verschenen eveneens op 17 augustus 1968. Ook deze portzegels werden niet uitgegeven zonder dit opschrift. In de vijfhoek is het jaartal 1968 opgenomen. De Indonesische postdienst heeft voor het land zelf geen portzegels uitgegeven met dit jaartal.


Wel heb ik een zegel gevonden, ongetand en zonder opschrift IRIAN BARAT, maar hoe die in de handel is gekomen, is mij niet bekend. De kleur geel is heel anders dan van de portzegel met opschrift. Ook drukuitschot?

Twee propagandazegels verschenen op 1 oktober 1968. De tekst Setia pada Ikrar betekent: trouw aan de belofte. Musyawarah besar rakyat betekent vrij vertaald: beraadslagingen van de bevolking.
Api betekent brand en Trikora is afscheiding. Dit alles ter herdenking van de volksstemming over de toekomst van Irian Barat op 9 mei 1964.

Een serie van vijf zegels met afbeeldingen van houtsnijwerk uit Irian Barat werd uitgegeven op 15 april 1970. Op de zegels werd Irian Barat afgekort tot I.B.

En op 30 april 1970 verschenen de lagere waarden eveneens met afbeeldingen van houtsnijwerken.

Als afsluiting werden op 26 oktober 1970 nog twee zegels uitgegeven met afbeeldingen van de lori en een paradijsvogel.

Daarmee is een einde gekomen aan het avontuur Nieuw Guinea. De belofte van Nederland dat dit gebied zelfstandig zou worden is niet nagekomen. Onder druk van de politiek!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch IndonesiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Reintjedevos op 17 mei 2013 om 12:05

  Musjawara zegels 4 1/2 jaar later als herdenking van een volksstemming???

  Musjawara is tot het einde toe door discussieren en 100% overeenstemming is bereikt! Niets geen volksstemming! Het Poldermodel is een (on)redelijke afspiegeling daarvan!!

  Onder druk van de politiek??? Nee, de invloed van Prins B. en zijn zakenvriendjes die zo snel mogelijk weer handel met de Repoeblik Indonesia wilden bedrijven.

  Hoelang blijven we ons met een onterecht schuldgevoel opgezadeld belazeren door de Soe-heren?!!?

 • Juana G. Hull op 18 mei 2013 om 22:20

  Dat Irian Barat deel is van Indonesië blijkt bijvoorbeeld uit de serie van 16 zegels met afbeeldingen van muziekinstrumenten, uitgegeven op 1 februari 1967 en 1 maart 1967. Op de zegel van 2.50 Rp zijn trommels afgebeeld en op die van 10 Rp. een trompet, beide van oorsprong uit Irian Barat.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)