De noodtoestand in Oekraïne - Postzegelblog

De noodtoestand in Oekraïne

2

Het is een zorgelijke situatie in Oekraïne. 2 oblasten (provincies), Donetsk en Loegansk, riepen in mei 2014 ieder hun onafhankelijke Volksrepubliek uit. Deze 2 Volksrepublieken worden nu erkend door Rusland. Poetin heeft inmiddels een  militaire ‘vredesmissie’ naar deze 2 pro-Russische gebieden gestuurd. Links ziet U de blauw-gele vlag van Oekraïne.

Oekraïne

De ontstaansgeschiedenis van Oekraïne is complex. Wanneer de staat precies is ontstaan kon ik moeilijk achterhalen. De eerste postzegels van Oekraïne dateren van 1918. De hoofdstad is Kiev.

Eerste postzegels van Oekraïne uit 1918.

Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa. Het is het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt. Het is een voormalige staat van de Sovjet-Unie. In 1991 viel de Sovjet-Unie uiteen en werd Oekraïne een zelfstandige republiek. Tot 2013 was Oekraïne een pro-Russische staat. In november 2013 ontstond er in de hoofdstad Kiev een protestbeweging naar aanleiding van het niet tekenen van een associatieverdrag met de Europese Unie.

Euromaidan

Deze protestacties zijn bekend geworden als de Euromaidan, letterlijk “Europlein”, verwijzend naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Aanhoudende druk van de protesten leidde uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovytsj en het ontslag van premier Azarov. Het waren gewelddadige confrontaties, waarbij doden en veel gewonden vielen. In 2014 gaf Oekraïne een postzegel uit over het politiegeweld bij de demonstraties van Euromaidan; een jaar later een postzegel waarop de slachtoffers van Euromaidan werden herdacht.

Demonstratie Euromaidan 2014 in Kiev              Slachtoffers Euromaidan

Volksrepublieken Donetsk en Loegansk

Donetsk is de hoodstad van het gelijknamige oblast Donetsk. De meerderheid in dit gebied is pro-Russisch. Opstandelingen bezetten op 7 april 2014 in Donetsk een gebouw van de regionale overheid. Op 11 mei was er een referendum over de onafhankelijkheid van Donetsk. Het resultaat was dat op 12 mei 2014 de Volksrepubliek  Donetsk werd uitgeroepen. Hetzelfde gebeurde in het oblast Loegansk. Op onderstaande fdc zien we in het geel het gebied van oblast Donetsk

provincie Donetsk

Het gebied boven Donetsk is oblast Loegansk. Samen vormen ze de regio ‘ Het Donetsbekken’ ook wel  Donbass of Donbas genoemd. Het Donetsbekken is een economisch belangrijk gebied. Er wordt veel steenkool gewonnen en er is veel industrie. Het grenst aan Rusland. Sinds 2014 is het zeer onrustig in deze regio. Oekraïne gaf in 2020 een postzegel uit over de gevechten in de Donbas waaronder de strijd om de luchthaven van Donetsk.

bewaker van de luchthaven

De Volksrepubliek Donetsk is ook zelfstandig postzegels gaan uitgeven. Omdat deze Volksrepubliek door de meeste landen niet erkend wordt, worden deze postzegels daarom meestal benoemd als ‘lokale zegels’.  Hieronder zo’n zegel over de terreureenheid van de Volksrepubliek Donetsk uit 2017.

Links op het vel de lokale postzegel die uit getrokken kan worden

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)