Nederlands Nieuw Guinea (4): UNTEA - Postzegelblog

Nederlands Nieuw Guinea (4): UNTEA

1

Omdat de regeringen van Nederland en Indonesië het niet eens konden worden over de zeggenschap over Nederlands Nieuw Guinea, besloten de Verenigde Naties in te grijpen. Na het ´Akkoord van New York´ gesloten op 15 augustus 1962, moest de overdracht geregeld worden van het Nederlandse bestuur aan Indonesië. Het bestuur werd op 1 oktober 1962 overgenomen door de Verenigde Naties.

Het tijdelijke bestuur van de Verenigde Naties kreeg de naam: ´United Nations Temporary Executive Authority´, afgekort tot UNTEA. De uit Guatemala afkomstige José Roltz-Bennett nam het gezag van de Nederlandse gouverneur P.J. Platteel over. De militaire veiligheid werd gewaarborgd door 1500 militairen uit Pakistan die de United Nations Security Force (UNSF) vormden, gesteund door 60 militairen van de US Air Force en 16 Canadezen van de Royal Canadian Airforce.


Tijdens de maanden vóór de overdracht van het gezag aan de UNTEA werden in Hollandia voorraden postzegels van Nederlands Nieuw Guinea van een opdruk voorzien. Eerst werden 11 verschillende postzegels van 1 cent tot en met 5 gulden van de opdruk UNTEA in zwarte inkt voorzien.


De opdruk werd aangebracht met een handdrukpers in vellen van 100 stuks of halve vellen van 50 stuks. Daarom komt de opdruk nogal onregelmatig over en is niet altijd precies recht geplaatst. De permanente postzegels van 2 cent (cijfertype) en de 2 gulden en 5 gulden Juliana behoorden tot de eerste oplage. Vooral de twee plaatdrukzegels (2 en 5 gulden) vertonen nogal wat afwijkingen in de opdruk, omdat de inkt zich niet zo goed kon hechten.


Verder werden drie zegels met afbeeldingen van paradijsvogels van 1954 van de opdruk voorzien alsmede de Kroonduif van 17 cent uit 1959. Ook drie  zegels met afbeelding van H.M. Koningin Juliana, uitgegeven vanaf 1954, werden met UNTEA overdrukt.


Dat de opdruk nogal eens verschoof, hoger, lager, naar links of naar rechts, is bijvoorbeeld goed te zien op de afgebeelde postzegels van 30 cent en 55 cent.


Op 1 november 1962 volgden de overige waarden.


In de Speciale Catalogus van de NVPH is een aantal afwijkende opdrukken, zoals kopstaand en met beschadigde letters opgenomen. Komt men dergelijke afwijkende opdrukken tegen, dan is het aanbevelenswaardig om deze te laten bekijken door een expert. Want er zijn gevaarlijke vervalsingen bekend.
De meeste postzegels met opdruk UNTEA zijn in West Nieuw Guinea gebruikt dan wel gekocht door verzamelaars ter plaatse, veelal militairen. Ongeveer 45.000 series zijn van de opdruk voorzien. Alleen de postzegels van 2 cent, 80 cent en 2 gulden raakten tijdens het bestuur van de UNTEA uitverkocht. Op 1 mei 1963 werden de nog aanwezige voorraad vernietigd.


Omdat er veel vraag was van postzegelhandelaren uit Nederland en het buitenland, en de voorraad in Nieuw Guinea lang niet toereikend was om aan die vraag te voldoen, liet de postdienst van de Verenigde Naties eind januari 1963 een nieuwe oplage maken. In totaal 100.000 series (1.000 vellen van elke waarde) werden besteld bij drukker Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem. De opdruk werd met een drukpers, dus machinaal, aangebracht. De series werden uitsluitend via de kantoren van de Verenigde Naties in New York en Genève verkocht. Ongeveer 58.000 series zijn afgenomen door handelaren.

De postdienst van de Verenigde Naties (kantoor New York) gaf op 1 oktober 1963 een bijzondere postzegel uit ter gelegenheid van het feit dat een jaar eerder de controle over Westelijk Nieuw-Guinea, zoals het voormalige Nederlands Nieuw Guinea werd genoemd, overnam. De ontwerper van de postzegel, Henry Bencsath, beeldde een symbolische brug af over de landkaart van Westelijk Nieuw-Guinea. De postzegel werd gedrukt in rasterdiepdruk door de fa. Courvoisier. In totaal werden van deze postzegel 1.427.747 stuks verkocht.

Op 1 mei 1963 werd het gezag over West Nieuw-Guinea overgedragen aan Indonesië. Die noemde het gebied Irian Barat. Daarmee kwam een einde aan een zeer bewogen politieke periode en een stukje postzegelgeschiedenis waar veel plezier aan te beleven is.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Franc Rossi op 3 mei 2013 om 12:16

    Cees, leuke serie blogs. Is net als bij de vlaggenreeks sprake van zegels enkel en alleen voor de verzamelaars? De series werden uitsluitend via de kantoren van de Verenigde Naties in New York en Genève verkocht.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)