Vlekjes in de hals - Postzegelblog

Vlekjes in de hals

0

Nee, de titel verwijst niet naar een of andere ziekte of gemoedstoestand, maar naar zaken die belangrijk zijn voor verzamelaars van plaatfouten op postzegels. In de Speciale Catalogus van de NVPH is een rubriek opgenomen met de titel ´Plaatfouten´. Niet alleen plaatfouten van Nederlandse postzegels, maar ook die van de voormalige koloniën. Zo ook van Nederlandsch Indië.

Bij het doorzoeken van een doosje met poststukken uit Nederlandsch Indië kwam ik de eerste (en enig uitgegeven) eerstedagenvelop tegen, gewijd aan het 50-jarige regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De envelop was beplakt met twee oranjepostzegels van 15 cent en een blauwe zegel van 20 cent en gestempeld met het eerstedagstempel van 31 augustus 1948. Daarnaast stond nog een afdruk van het dagtekeningstempel van Batavia-Centrum 2 in paarsviolet met dezelfde datum.

De envelop was geadresseerd naar Alkmaar en was aangetekend. Gebruik is gemaakt van een procisorisch aantekenstrookje waarbij met een stempeltje de naam van het kantoor Batavia-C was afgedrukt. Tot zover niets bijzonders. Totdat ik de zegels eens wat nauwkeuriger ging bekijken en het mij opviel dat op de bovenste zegel van 15 cent dat iets voorkwam op de andere zegel, dat op de andere zegel niet stond, namelijk soort code of letters in de vorm van cl.

De catalogus erbij gepakt en jawel ik ontdekte , de ´plaatfout´ stond netjes genoteerd als nummer 337P en het bijschrift ´oranje vlekjes in de hals zegel 10´. Toch maar bewaren die envelop! Was dat alles wat te zien was op de envelop? Nee, want met potlood stond ook nog rechtsonder geschreven: z.o.z. Stond daar een opmerking over de vlekjes? Ik draaide de envelop om en wat bleek, de geadresseerde was niet thuis toen de postbesteller de envelop kwam afgeven.  Hij schreef: kennisgeving in de bus 9-9-´48 D. Weten we ook meteen dat de reis negen dagen had geduurd. Kijkt u wel eens naar de postzegels om plaatfouten te ontdekken?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland DruktechniekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)