De fiets op de Olympische Spelen 1988 (7) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen 1988 (7)

1

De Olympische Zomerspelen van de XXIVe Olympiade werden in 1988 gehouden in Seoel. De Spelen van Seoel waren een groot succes. Nadat de drie voorgaande Spelen telkens door een grote boycot waren getroffen, waren in Seoel bijna 160 landen aanwezig die alle werelddelen vertegenwoordigden.

Het was de eerste keer dat de grote mogendheden het vreedzaam tegen elkaar opnamen. De Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China waren alle drie van de partij in Seoel. De mascotte van deze Spelen was Hondori. De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma.

Monique Knol, (= toch echt een Nederlandse ! en geen Française!) winnares van de Gouden medaille op de weg.

Monique was in 1988 de eerste Nederlandse gouden medaille winnares op de Olympische Spelen.
Zij is met twaalf etappezeges ook zeer succesvol geweest in de Tour de France voor vrouwen, welke in 1984 voor de eerste keer voor vrouwen werd georganiseerd. Officieel “La Grande Boucle Féminine Internationale” genoemd. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen 1992 in Barcelona bracht Nevis een postzegel uit met “onze” Monique. Nevis wist alleen niet dat Monique een Nederlandse is in plaats van een Française.

Jutta Niehaus, winnares van de Zilveren medaille op de weg.

Judith (“Jutta”) is een voormalig wielrenster uit West-Duitsland, die haar geboorteland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen 1988 in Seoel, Zuid Korea. Daar won ze de zilveren medaille bij de vrouwen in de individuele wegwedstrijd, maar verloor van Hollands Monique Knol in de sprint.

Barbados, Bahamas en Turks and Caicos Islands zijn landen die graag zegels uitbrengen als promotie voor de Olympische Spelen. De Belg, Erik Schoefs behaalde in Seoel een zesde plaats op de Sprint.

Cayman Islands en Chili brengen beiden het baanwielrennen in beeld.

Ierland, Jordanië en Jamaica, deden achtereenvolgens mee met 65, 9 en 35 deelnemers.

Beide Duitsers worden door Korea geëerd met een persoonlijke cover. Christian Henn, als Bronzen medaille winnaar in de wegwedstrijd en Robert Lechner als Bronzen medaille winnaar in de tijdrit over 1000 meter.

Deze zegels laten achtereenvolgens het volgende zien. 1. Uit het zadel en op de pedalen, m.a.w. Actie! 2. Een renner op een baanfiets, is een fiets zonder rem en vast verzet. 3. Een renner op een tijdritfiets met een ossekopstuur.

Twee totaal verschillende postzegel-ontwerpen met hetzelfde doel: de Olympische Spelen 1988.

Paraguay vond het voor Fredy Schmidtke niet voldoende om hem te eren op één postzegel. Dus hebben ze hem ook maar afgebeeld op een mooi velletje, met dezelfde outfit en dezelfde fiets.

Tanzania heeft een speciale overdruk laten printen ter ere van Lutz Hesslich, de Oostduitser die in de Sprint de Gouden medaille in de wacht sleepte.

Om deze aflevering af te sluiten nog een Nederlandse prestatie. “Onze” Leo Peelen won een zilveren medaille op de puntenkoers, nadat hij zich geplaatst had met het ploegenachtervolgings team.

Tot “ziens” bij de volgende Olympische Spelen 1992 in Barcelona!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

  • Jan van Tellingen op 9 april 2012 om 10:11

    Vandaag niet echt het goede weer om te fietsen. Toch ben ik weer met fietsen bezig (geweest). Zou je kunnen zeggen: ‘De fiets zit tussen mijn oren ?’ De titel van het interview in het RACE & ATB magazine Fiets van maart.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)