It giet oan - Postzegelblog

It giet oan

9

De schaatsversie ging in februari net niet door. Wat wel zeker is, is dat de Fiets-elfstedentocht wordt verreden op 2de Pinksterdag . Afstand 240 km met de start in Bolsward. Dit jaar viert deze 3-sterren NTFU-tocht zijn 100 jarig bestaan. Wat de hiernaast getoonde fietspostzegel, uitgebracht ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 1976 te Montreal, te maken heeft met: It giet oan ….. voor de Fiets-elfstedentocht? Dat lees je hieronder.

Idee van Bolswarder huisarts

In 1912 dacht een Bolswarder huisarts dat het wel eens leuk zou zijn om de Elfstedentocht per fiets te rijden. “Die man zat in de controlecommissie van de Elfstedentocht”, vertelt  Wytze Franzen, scheidend secretaris van de organisatie van de Elfstedentocht op de fiets. “Ze hadden op dat moment weinig te doen en zo is het idee ontstaan”, lacht hij.

Op 27 mei 1912 werd de eerste tocht op de fiets verreden. De enige keren dat hij daarna niet doorging, was vanwege de beide Wereldoorlogen en de MKZ-crisis beging deze eeuw. Met recht een sterk evenement dus, dat Franzen met een gerust hart kan verlaten.

Spectaculaire groei

Vanaf de jaren vijftig verviel het wedstrijdelement uit de tocht, waarna alleen het toertochtelement behouden bleef. Er waren toen nog maar enkele honderden deelnemers per jaar. Het aantal deelnemers kabbelde in de jaren zestig langzaam omhoog, maar de echte spectaculaire groei vond plaats in de jaren zeventig. Toen werd de 1000 gepasseerd in verband met het 60-jarig bestaan in 1972. Daarna verdubbelde het aantal regelmatig, waarnaar we in 1979 op 10.000 mensen zaten die graag de tocht wilden fietsen.

Lastige klus

Zo’n alsmaar groeiende deelnemersschare vereiste uiteraard de nodig coördinatie. Er is met gemeente, politie en brandweer over gesproken en de bovengrens werd op 12.000 deelnemers gezet. Dat was nog beheersbaar. Er zat echter nog rek in, want in 1987 werd het aantal deelnemers op maximaal 15.000 vanwege de aanhoudende populariteit door de twee net verreden Elfsteden-tochten. De organisatie is gigantisch. Je hebt ook te maken met 10.000 andere liefhebbers, 750 vrijwilligers, overheden, politie, wegbeheerders en hulpverleners. Sinds 2001 is de organisatie aangesloten bij de NTFU.

Gemakkelijker wordt het er allemaal niet op, zeker vanwege de toenemende complexiteit van regelgeving en de afstand die er groeit tussen de overheden/hulpdiensten en de organisatie van het evenement. De organisaties trekken zich wat meer terug uit deze evenementen en dat vind de NTFU jammer.

Elfstedentocht voor beroepsrenners

In 1985 werd ter gelegenheid van de eerste Friese elfstedentocht voor beroepswielrenners door de Stadspost van Leeuwarden onderstaande serie uitgebracht.

De fiets wordt in Leeuwarden niet alleen gebruikt op postzegels maar ook voor de postbezorging. De stadspost is onafhankelijk in het vervaardigen en uitbrengen van postzegels. Dat in 1985 het thema “fiets” en het thema “1e Friese Elfstedentocht voor beroepswielrenners” is gekozen vind ik niet vreemd. Zelfs voor de hand liggend, …….maar ik herkende de beeltenis !

Alleen wist ik nog niet waarvan. Ik aan het zoeken in mijn albums. Enne, ja hoor …. ik vond de negen jaar eerder in Des Afars et Des Issas uitgebrachte postzegel in het kader van de Olympische Spelen van Montreal 1976. Ik vind de kleuren van de Montreal-zegel toch veel mooier ! Ik heb de Stadspost in Leeuwarden niet van mijn ontdekking in kennis gesteld. Ze weten het immers al.

Tradities en modernisering

De 100-jarige uitvoering van de Tocht der Tochten op de fiets wordt opgeluisterd met een groot feest voor de vrijwilligers. Ook is er een feestelijke miniversie van de Elfstedentocht (40 km, zie ook http://www.11steden.nl/) en is er speciaal voor de deelnemers onderweg het nodige te zien aan lokale folklore bij de verschillende stempelposten. Met de nieuwe secretaris kijkt het evenement uit naar de toekomst. “Tradities moeten behouden blijven, maar we zijn wel tegelijkertijd op zoek naar een stukje modernisering. Bij zaken als de inschrijving bijvoorbeeld zouden we meer het internet kunnen gebruiken. Daar valt nog wel het een en ander te winnen”.

Bron: Fietssport Magazine (uitgave NTFU), m.u.v. hoofdstuk: Elfstedentocht voor beroepsrenners.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Fietsen en wielrennen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (9) Schrijf een reactie

  • Jan van Tellingen op 26 april 2012 om 10:06

    Vergeet ook niet dat op 13 mei de Classico Giro Utrecht kan worden gereden.

  • Wytze Franzen op 27 april 2012 om 09:09

    Leuk verhaal op Postzegelblog van Jan van Tellingen. Zeker in relatie tot de postzegels. Is het bekend dat wij bij gelegenheid van ons 100-jarig jubileum een postzegel hebben uitgegeven ?
    We bieden Jan van Tellingen graag een velletje aan als hij zich meldt op ons mailadres.

  • Jan van Tellingen op 27 april 2012 om 09:30

    @Wytze, dankjewel voor je verrassende reactie. Ik heb je zojuist een mailtje gestuurd waarnaar ik graag verwijs. Alvast hartelijk bedankt, de fietslatelist :-)

  • cees v op 5 mei 2012 om 18:25

    Interessant te lezen dat er weer een elfsteden fietstocht komt op de 2e pinksterdag. En ook natuurlijk dat er stadspostzegels van worden uitgegeven. Kan iemand mij vertellen waar ik die zegels kan bestellen? A;vast hartelijk dank

  • Jan van Tellingen op 5 mei 2012 om 20:35

    @Cees, Dat er Stadpostzegels van worden uitgegeven is mij niet bekend. Binnenkort op deze site een artikel over de 100 jaar jubileumpostzegels die de Vereniging
    (http://www.11steden.nl) ZELF heeft uitgebracht.

  • willem hogendoorn op 6 mei 2012 om 11:54

    @ Jan: Wanneer kom je met een artikel over “dopinggebruik” in de wielrennerij? Het is momenteel (helaas) weer actueel

  • Jan van Tellingen op 6 mei 2012 om 22:18

    @Willem, ik heb me als fietslatelist niet bezig gehouden met doping in de filatelie, laat staan in de wielrennerij. Ik laat de eer dus graag aan iemand, die zich heeft bezig gehouden met dopinggebruik in de wielrennerij en die een artikel daarover filatelistisch kan illustreren. :-) Het heeft niet mijn interesse.

  • willem hogendoorn op 6 mei 2012 om 22:45

    @ Jan: Ik dacht dat jij er wellicht meer over wist mbt de wielrennerij.
    Er is nu weer een boek uit van David Millar, die spijt heeft; de Raboploeg is weer in opsspraak. We moeten onze ogen er niet voor sluiten.
    Ik heb vorig jaar een poging gewaagd. http://www.postzegelblog.nl/2011/10/10/lasse-viren-wel-of-geen-bloeddoping/#more-36023

  • Jan van Tellingen op 6 mei 2012 om 23:15

    @Willem, Ik herinner me nu je artikel met de mirakels mooie strook van vier Tour de France zegels !! De Tour, die perfect past in mijn thema FIETS. Thema’s als doping die aan het thema fiets worden gerelateerd zijn voor mij secondair. Waarmee ik niet zeg dat ik daar “blind” voor ben. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam en beslissingen. Ik lees momenteel het boek: ALLEEN WINNEN TELT, De weg naar succes in wielrennen en het leven zelf. Door Johan Bruyneel (ploegleider US Postal) met Bill Strickland met voorwoord van Lance Armstrong. ISBN 978 90 229 9637 9

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)