Willem III van Oranje en Mary II Stuart - Postzegelblog

Willem III van Oranje en Mary II Stuart

0

Er is iets merkwaardigs aan de hand met de borst van koningin Mary II Stuart van Engeland. Wie goed kijkt naar het plafond in de Painted Hall van Greenwich, waarvandaan ze met haar eega Willem III van Oranje *) neerziet op de bewonderaars, ziet in haar decolleté een krabbel. Het is de handtekening van een ondeugende restaurateur, die de plafondschildering eind 18e eeuw in volle glorie had hersteld.

Maar dat het aandenken nu kan worden gezien, komt door de huidige restauratie. Hierdoor kunnen bezoekers het fresco deze zomer lopend over de steigers van zeer dichtbij bewonderen.


De Sixtijnse Kapel van het Verenigd Koninkrijk, zo wordt de geschilderde hal in het voormalige Royal Naval Hotel in een groene buitenwijk van Londen wel genoemd. Schilder James Thornhill heeft aan het barokke meesterwerk ruim drie eeuwen geleden twintig jaar gewerkt. De relatief onbekende schilder werd door koningskoppel William en Mary aangesteld, die gewonde en gepensioneerde zeehelden wilde laten dineren in de mooiste eetzaal ter wereld. Grootser moest het worden dan het vergelijkbare Hôtel des Invalides in Parijs.

Na de schoonmaak van de 3700 vierkante meter schilderwerk onder leiding van een Italiaanse restaurateur, moet het het een toeristische attractie worden. Het fresco op het 14 meter hoge plafond is het beste vanaf de grond te zien. Maar van die afstand zijn sommige details niet waarneembaar en vanaf de steiger wel. Foto’s hiervan kunt u zien op de website van Old Royal Naval College.

Door Painting: Sir James Thornhill; Photo: James Brittain [Public domain], via Wikimedia Commons

Midden op het plafond zitten Willem en Mary. De koning-stadhouder pakt met zijn rechterhand de olijftak van de vrede en geeft de Frygische muts der vrijheid met zijn linker hand aan Europa. Aan de voeten van deze protestantse vorsten ligt een schimmige figuur met een gebroken zwaard; het is de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. De boodschap is duidelijk: tirannie en machtswillekeur zijn verslagen.

Bron bovenstaande tekst: ‘Sixtijnse Kapel’ van James Thornhill nu van heel dichtbij te bekijken, De Volkskrant, 3 juli 2018.

Allegorisch rollenpatroon

Koning William en Mary voeren op deze plafondschildering een paar zinnebeeldige handelingen uit. Met een voorwerp (olijftak & muts) wordt een abstract begrip (vrede & vrijheid) in overdrachtelijke zin duidelijk gemaakt. Deze verheldering moet niet letterlijk opgevat en/of uitgelegd worden.

  • De koning ontvangt een olijftak, die vrede verbeeldt.
  • De koning geeft een muts weg, die de vrijheid symboliseert.

De einig directe allegorische communicatiemethode wordt nu feitelijk niet meer gebruikt. Het wordt als oubollig, achterhaald en omslachtig beschouwd.

*)
Willem III (stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht) kreeg in 1688 een uitnodiging om met een leger en vloot naar Engeland te komen. De Engelse opdracht luidde toen: “Jaag de katholieke koning James II weg!” In het jaar daarop werden hij en zijn vrouw in de Anglicaanse kerk gekroond tot koning en koningin van Engeland, Ierland en Schotland.
Willem III stierf in 1702 kinderloos. Er was dus geen troonopvolger. De erfopvolging in Engeland werd geregeld via een zuster van Mary. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ging de erfopvolging verder via de in Leeuwarden wonende Friese Oranje-tak (na het stadhouderloos tijdperk) een zoon van Johan Willem Friso.

Bronnen/beeld:
De Volkskrant, 04 juli 2018, Patrick van IJzendoorn
PostNL
Wikimedia Commons

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)