Het Begijnhof ten Wijngaerde in Brugge - Postzegelblog

Het Begijnhof ten Wijngaerde in Brugge

3

Het oudste nog bestaande begijnhof in Brugge is het zogenoemde Begijnhof ten Wijngaerde. Dit begijnhof werd in ongeveer 1244 gesticht door Margaretha II van Constantinopel. In 1299 kreeg het van Filips de Schone de titel ‘Prinselijk Begijnhof’. Het hof wordt niet meer bewoond door begijnen maar is sinds 1927 een kloostergemeenschap van de Benedictinessen.

België 947

Begijnhof toegangspoort a

Vaak maak ik er een ‘sport’ van om naast de postzegel een prentbriefkaart te vinden waarbij de afbeelding op de postzegel zo veel mogelijk overeenkomt met die op de kaart. Bovenstaand een voorbeeld van een dergelijke overeenkomst. Afgebeeld is de witte toegangspoort uit de 18de eeuw en de Wijngaardbrug. De toegangspoort is gebouwd in 1776 door meester metselaar Hendrik Bultynck. In een nis is een beeld geplaatst van de heilige Elisabeth van Hongarije, patrones van vele begijnhoven. Op de voorgrond zwanen. Waarom zo veel zwanen? In de tijd van Maximiliaan van Oostenrijk werd zijn vertrouwenspersoon met de naam ‘Langhals’ (Pieter Lanchals) terechtgesteld. Na de terechtstelling in 1488 sprak Maximiliaan, die ook gevangen was genomen bij de Brugse opstand, een vloek uit. In het wapenschild van Lanchals was een zwaan opgenomen. Als straf voor de moord op Lanchals werden de inwoners van Brugge door Maximiliaan verplicht om ten eeuwige dage ‘langhalzen’ ofwel zwanen, op de rivier Reie die langs het begijnhof loopt te onderhouden.

België 946

Naast de toegang onder de boogconstructie is een begijnhuisje ingericht als museum. Oorspronkelijk was het begijnhuisje bedoeld voor bewoning door een of twee begijnen. Het werd gebouwd in de 17de eeuw en is ingericht met meubilair uit de 17de en 18de eeuw. Verder is kant te bewonderen. In een nis in de kamer zijn Rotterdamse Bijbeltegels aangebracht uit ongeveer 1680.

Begijnhof Prinselijk

Op de prentbriefkaart herkent men de poort en het begijnhuisje alsmede de boom die op de postzegel zijn weergegeven. Onder de boog bevindt zich een kruisbeeld boven een soort altaar.

België 949

Binnenhofje met waterput.

Begijnhof Pandhoek

Opvallend is de gelijkenis van de afbeelding op de postzegel en de prentbriefkaart. De binnenplaats is omgevormd tot een eenvoudige tuin met een decoratieve waterput.

België 948
België 950

 

Begijnhof 22A Monasterium

Oude prentkaart met de kapel en het Huis van de Groot-Juffrouw.

België 951

Begijnhof Vrouw van de Wijngaard

In de kapel staat een beeld van Onze-Lieve-Vrouwe van de Wijngaerde, ook wel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil genoemd. In de rechterhand van Maria een druiventros. Het beeld is waarschijnlijk tussen 1300 en 1400 vervaardigd. Het houten beeld is 143 centimeter groot en is uit Duffelse wilg gesneden. In Brugge zijn meer dan 300 beelden van Onze Lieve Vrouw te vinden. De postzegelserie gewijd aan het begijnhof van Brugge leent zich heel goed om er overeenkomstige prentbriefkaarten bij te verzamelen. Verzamelt u ook prentbriefkaarten naast postzegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 4 mei 2017 om 19:03

  Hele mooie reeks, waarvoor ik in mijn jongelingsjaren heel wat pakjes sigaretten en pilsjes heb moeten opofferen voor ik hem voorzichtig in mijn Davo-album kon opbergen.
  Aan de charmes van vooral oude prentbriefkaarten kan ik moeilijk weerstaan, maar omdat het ergens moet ophouden, probeer ik me te beperken tot afbeeldingen van Belgische postkantoren en spoorwegstations. Voor de grotere steden zijn die makkelijk te vinden, maar kaarten van kleinere plaatsen zijn schaars. Het leukste is nog om er eentje op de kop te kunnen tikken in dozen “met van alles wat” op beurzen of op rommelmarkten. Dan drink ik er van contentement meteen één van die in mijn jeugd opgeofferde pintjes op! ☺

 • willem hogendoorn op 4 mei 2017 om 22:32

  Ben je maximafilatelist geworden Cees?

 • Cees op 5 mei 2017 om 08:34

  @Willem,
  Nee, geen maximumkaarten maar wel prentbriefkaarten. Uiteraard niet van alle postzegels die zijn verschenen, maar wel van postzegels met een aansprekend thema zoals van het Begijnhof. Verder verzamel ik de prentbriefkaarten van de veerdienst Enkhuizen-Stavoren en daar houdt het mee op. Overigens verzamelen steeds meer postzegelverzamelaars ook prentbriefkaarten zoals al op diverse postzegeltentoonstellingen zijn te zien.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)