World Toilet Day op 19 november 2021 - Postzegelblog

World Toilet Day op 19 november 2021

3

Wereld Toilet Dag is een jaarlijks evenement dat op 19 november wordt gevierd en is officieel erkend door de Verenigde Naties (VN). De dag richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Wereld Toilet Dag viert zijn 20e jubileumjaar in 2021. Een mooi thema met weinig zegels.

Wereld Toilet Dag is een jaarlijks evenement dat op 19 november wordt gevierd. De dag richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toilettten voor iedereen. Het is de World Toilet Organisation die sedert 2001 met deze dag de aandacht wil vestigen op de wereldwijde sanitaire crisis door het organiseren van de ‘World Toilet Summit’. Sindsdien is Wereld Toilet Dag over de hele wereld in omvang en erkenning door partners gegroeid.

Finland (2013): Finse bijgebouwen als wc’s ? Finse humor ?

De Wereld Toilet Dag moet de verantwoordelijken in de politiek en het bedrijfsleven wakker schudden, taboes elimineren, en de strijd tegen wereldwijd verbreide sanitaire tekortkomingen opvoeren. Nationale overheden moeten minstens drie procent van hun uitgaven aan sanitaire voorzieningen en watervoorzieningen uitgeven. Ook corruptie in de watersector moet bestreden worden. Naar schatting verdwijnt, door actieve en passieve corruptie, zo’n twee miljard dollar per jaar via dubieuze geldkanalen, fondsen waarmee de problemen konden opgelost worden door alternatieve sanitaire en watertechnologie.

Finland (2013): Finse bijgebouwen (voorkant boekje)

In 2013 leidde een gezamenlijk initiatief van de regering van Singapore en de Wereldtoiletorganisatie tot de eerste VN-resolutie van Singapore, getiteld ‘Sanitation for All’, waarin wordt opgeroepen tot collectieve actie om de wereldwijde sanitaire crisis aan te pakken door de herdenking van Wereldtoiletdag. De resolutie werd mede ingediend en aangenomen door 122 landen tijdens de 67e zitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Op 24 juli 2013 werd Wereld Toilet Dag op 19 november een officiële VN-dag.

San Marino (2015): World Toilet Day

Talloze sanitaire werkers in ontwikkelingslanden werken in omstandigheden die hun leven en gezondheid in gevaar brengen en hun waardigheid en rechten schenden. Ter gelegenheid van Wereld Toilet Dag hebben de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie en WaterAid een rapport uitgebracht waarin de onveilige en onwaardige arbeidsomstandigheden van sanitairwerkers over de hele wereld worden benadrukt.

Samoa (2014): World Toilet Day

Alle huishoudens in de 46 minst ontwikkelde landen ter wereld zouden tegen 2030 over handenwas faciliteiten kunnen beschikken als de wereld minder dan 1 dollar per persoon per jaar zou investeren in handhygiëne, volgens het rapport State of the World’s Hand Hygiene 2021 – Global Handwashing Day – door de WHO en UNICEF. De jaarlijkse kosten voor regeringen om thuis handen wassen met zeep te promoten, bedragen slechts 2,5 procent van de gemiddelde overheidsuitgaven voor gezondheidszorg in deze landen.

USA (2018): Emoji’s (scratch and sniff stamps to smell like poop emoji).

 

United Nations 2021 uitgiften

Wereld Toilet Dag viert toiletten en maakt mensen bewust van de 4,2 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilig beheerde sanitaire voorzieningen. Ongeveer 673 miljoen mensen doen aan open ontlasting. Het gaat om het nemen van actie om de wereldwijde sanitaire crisis aan te pakken en om Sustainable Development Goal 6 te bereiken: water en sanitatie voor iedereen in 2030. De UNPA beschreef de ontwerpen als ‘drie van de belangrijkste manieren waarop toiletten, water en hygiëne waarde toevoegen aan ons leven’. Ontwerper is de Britse illustrator Gail Armstrong, die gespecialiseerd is in papieren sculpturen.

De 58¢-zegel voor gebruik van het postkantoor op het VN-hoofdkwartier in New York City toont een wit toilet omringd door bloemen, bladeren, tarwe en maïs. Uitleg zegel: ‘Veilig beheerde toiletten en waterdiensten voeren ons afval af, helpen voorkomen dat voedselgewassen worden besmet en zorgen voor duurzaam gebruik van water in de landbouw’.

De 1-frankzegel voor gebruik van het postkantoor in het Palais des Nations in Genève (Zwitserland) staat voor goede hygiënepraktijken. Dergelijke praktijken zijn ‘alleen mogelijk met betrouwbare en betaalbare water- en sanitaire voorzieningen, die mensen helpen beschermen tegen vermijdbare ziekten zoals COVID-19 en cholera’, aldus UNPA. Volgens de Verenigde Naties leeft 40 procent van de wereldbevolking (ongeveer 3 miljard mensen) zonder basisvoorzieningen om handen te wassen en er is thuis water en zeep beschikbaar. Het ontwerp van de 1-frankzegel bevat afbeeldingen van bacteriën en ziektekiemen, water dat uit een kraan stroomt en een hand desinfecterend pompflesje met een EHBO-embleem.

De zegel van €1 voor gebruik van het Vienna International Centre in Wenen (Oostenrijk), benadrukt het belang van toiletten voor vrouwen en meisjes thuis, op scholen en op het werk. Bij de bespreking van de Sanitation for All-resolutie zei de VN op haar website: ‘Sanitatie is ook een kwestie van fundamentele waardigheid en de veiligheid van vrouwen, die niet het risico mogen lopen slachtoffer te worden van verkrachting en misbruik vanwege het ontbreken van toegang tot een toilet dat privacy biedt’. De postzegel stelt een meisje voor, open en gesloten deuren van openbare toiletten en talloze symbolen die verband houden met onderwijs.

 

Toiletten en corona (2020)

Op 19 november 2020 vroeg Wereld Toilet Dag wereldwijd aandacht voor problemen rondom sanitaire voorzieningen. Door de coronacrisis signaleert de organisatie een nijpend tekort aan openbaar toegankelijke toiletten, zowel in grote steden als in buitengebieden. Daarom op deze dag de oproep aan gemeenten, bedrijven en horeca om toiletten beschikbaar te stellen.

Doordat winkels open zijn, maar horeca gesloten, is in stadcentra een groot probleem ontstaan rondom sanitaire voorzieningen. En ook in buitengebieden, waar mensen fietsen of wandelen, is door sluiting van horeca geen mogelijkheid om gebruik te maken van een toilet. Dit raakt vooral kwetsbare mensen in de samenleving, zoals ouderen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen en mensen met maag-, lever-, darmproblemen. Van de laatste groep telt Nederland er ruim twee miljoen. Deze mensen durven veelal het huis niet meer uit.

Israël (2010): Expo China – medische uitvinding voor darmproblemen.

Gelukkig kunnen we massaal de Oostenrijkse zegel als wc-papier gebruiken met waarde € 2,75 + € 2,75, uitgegeven in 2020 tijdens de coronapandemie en het advies van 1 meter afstand!

Oostenrijk (2020): COVID-19 op wc-papier.

 

Encyclopedie van de stront

Menselijke uitwerpselen, ze zijn overal: in de keuken, bij de dokter en in de big business. Dat weet je als je Kakafonie, de encyclopedie van de stront van de Nederlandse schrijver Gerrit Komrij hebt gelezen. Lectuur voor op het toilet, over de wereld van de schetologie en drollenkunde. En die wereld is groot, want god en klein pierke creeërt een drol en laat een wind.

Waarom dit boek? Komrij:

‘We doen niets liever dan praten over alles wat erin gaat, maar we zwijgen over hoe het eruit komt. We moffelen alles weg wat met stront te maken heeft, want dat is vies. Verschillende filosofen zoals Rabelais of romanciers zoals Swift zijn er mee bezig geweest, maar je vindt ze nergens terug in een bloemlezing en ook niet in de schoolboeken. Mijn boek is een verzameling van al die meningen en gedachtes over ontlasting’.

 

Lieve Poep Kalender

Naar de wc gaan doen we allemaal. Dat is maar goed ook, want voor de gezondheid is belangrijk dat wat erin gaat er ten dele ook weer uitkomt. Het is immers afval waar het lichaam niets mee kan en dat wilt u natuurlijk niet te lang bewaren. Kijk eens achterom nadat u naar de wc bent geweest en kijk naar de kleuren van de poep. Of beter: lees het allemaal in de ‘Lieve Poep Kalender’.

 

 

Meer info over de ‘Lieve Poep Kalender’:

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/makers-van-de-lieve-poep-kalender-over-waarom-het-belangrijk-is-om-vaker-achterom-te-kijken/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Finland Israël India Oostenrijk Samoa Verenigde staten Verenigde NatiesNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)