Van d naar p - Postzegelblog

Van d naar p

1

Tot in 1971 werd in het Verenigd Koninkrijk het pond sterling gebruikt als standaard voor de munteenheid. Deze was verdeeld in 20 shillings en de shilling had een waarde van 12 pence. De munteenheid ‘pond’ werd aangegeven door het teken £. Hierin is de letter L te herkennen, afkomstig van het Latijnse woord Libra.

De laagste waarde was een ½D. De penny werd aangeduid met de letter D afkomstig van het Latijnse woord Denarius. Voor de waarde in Shilling werd geen letter gebruikt maar alleen een cijfer met daarachter een schuin streepje. Als het alleen 1 shilling was werd de aanduiding 1/- genoteerd. Voor een waarde van 1 shilling en 9 pence werd 1/9 weergegeven.

Vóór de Tweede Wereldoorlog werd op postzegels in plaats van het deelteken ook wel de letter S van Shilling gebruikt. Deze letter S stond niet voor het woord shilling, maar voor het Latijnse woord Soldius. Men kan het vergelijken met het Nederlandse teken ƒ wat gulden betekent maar afkomstig is van Florijn.

Het woord Shilling kwam, net als penny en pence, ook wel voluit voor. En 2/6 ofwel twee shillings en 6 pence werd ook wel een Half Crown genoemd. Een prijsaanduiding van vier pond, twee shilling en zes pence was als volgt: £4/2/6. Al met al een moeilijk systeem voor niet-Britten, zoals buitenlandse vakantiegangers. In 1971 werd het decimale stelsel voor de munteenheid van Groot-Brittannië ingevoerd. Dat had heel wat gevolgen. Voor de munten en bankbiljetten, voor kassa’s in winkels, voor de bankrekeningen, en ook voor de postzegels.

De laatste postzegels met een aanduiding van de waarde in d en 1/6 werden uitgegeven op 25 november 1970. Het was de serie van drie kerstpostzegels.

Vooruitlopend op de muntwijziging waren op 17 juni 1970 drie postzegels uitgegeven met waarden in de nieuwe munteenheid: P voor Penny, ook wel newpence genoemd. De drie zegels waren uitgevoerd in een groot, opvallend formaat.

Vanaf 15 februari 1971 ging het snel. De serie permanente postzegels type ‘Machin’ werd toen in 13 verschillende waarden uitgebracht, van ½P tot en met 10P. Deze zegels hadden weer het gebruikelijke formaat.

De eerste serie bijzondere postzegels in P verscheen op 16 juni 1971 ter gelegenheid van het ‘Ulster Festival’. Daarmee was het tijdperk van de oude penny en de shilling definitief voorbij. Het was even wennen voor de Britten, maar niet voor toeristen, die het decimale stelsel thuis ook hadden. Wanneer gaan de Britten over van het links rijden op rechts rijden op de verkeerswegen? Een onmogelijke opgave?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Nederland Kerst Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,25 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)