Wereld Fietsdag op 3 juni 2023 - Postzegelblog

Wereld Fietsdag op 3 juni 2023

0

De Verenigde Naties hebben 3 juni uitgeroepen tot ‘Wereld Fietsdag’. Op deze dag wordt wereldwijd de fiets en het fietsen gepromoot. Er worden evenementen en activiteiten georganiseerd die erop gericht zijn de fietscultuur in de samenleving te stimuleren en de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. Doet u mee of fiets u altijd al in plaats van de auto voor de reis van A naar B? Of kijkt u liever in uw album naar de fietszegels?

Wereldfietsdag 3 juni 2023

In april 2018 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 juni uit tot Internationale Wereldfietsdag. De resolutie voor Wereldfietsdag erkent het unieke karakter, de lange levensduur en de veelzijdigheid van de fiets, die al twee eeuwen in gebruik is, en dat het een eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en milieuvriendelijk duurzaam vervoermiddel is.

United Nations Geneva (2022): World Bicycle Day

Professor Leszek Sibilski, Poolse sociale wetenschapper die in de Verenigde Staten werkt, leidde een grassroots-campagne met zijn sociologieles om een VN-resolutie voor Wereldfietsdag te promoten, en kreeg uiteindelijk de steun van Turkmenistan en 56 andere landen. De belangrijkste boodschap is om te laten zien dat de fiets toebehoort aan en dient voor de hele mensheid.

Bosnia and Herzegovina Mostar (2011): World Bicycle Day

Wereldfietsdag viert een vervoersmiddel dat al meer dan twee eeuwen bestaat en waarvan de populariteit nog steeds toeneemt. Wereldfietsdag is een wereldwijde feestdag waar iedereen van kan genieten, ongeacht welke eigenschap dan ook. De fiets als symbool van menselijke vooruitgang en vooruitgang bevordert tolerantie, wederzijds begrip en respect en vergemakkelijkt sociale inclusie en een cultuur van vrede. De fiets is verder een symbool van duurzaam vervoer en brengt een positieve boodschap om duurzame consumptie en productie te stimuleren, en heeft een positieve impact op het klimaat.

Nederland (1993): 100 jaar Vereniging RAI (1893 – 1993).

 

Waarom de fiets vieren?

Regelmatige fysieke activiteit van matige intensiteit – zoals wandelen, fietsen of sporten – heeft aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Op alle leeftijden wegen de voordelen van fysiek actief zijn zwaarder dan de mogelijke schade, bijvoorbeeld door ongevallen. Sommige fysieke activiteit is beter dan geen. Door op relatief eenvoudige manieren gedurende de dag actiever te worden, kunnen mensen vrij gemakkelijk de aanbevolen activiteitenniveaus bereiken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een veilige wandel- en fietsinfrastructuur ook een manier om meer gezondheidsgelijkheid te bereiken. Voor de armste stedelijke sector, die zich vaak geen eigen voertuigen kan veroorloven, kunnen lopen en fietsen een vorm van vervoer zijn en tegelijkertijd het risico op hartaandoeningen, beroertes, bepaalde vormen van kanker, diabetes en zelfs de dood verminderen. Verbeterd actief transport is dus niet alleen gezond; het is ook billijk en kosteneffectief.

Voldoen aan de behoeften van mensen die lopen en fietsen blijft een cruciaal onderdeel van de mobiliteitsoplossing om steden te helpen bevolkingsgroei los te koppelen van verhoogde emissies, en om de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid te verbeteren. De COVID-19-pandemie heeft er ook toe geleid dat veel steden hun transportsystemen hebben heroverwogen.

 

Fietsen en duurzame ontwikkeling

Wereld Fietsdag vestigt de aandacht op de voordelen van het gebruik van de fiets: een eenvoudig, betaalbaar, schoon en milieuvriendelijk, duurzaam vervoermiddel. De fiets draagt ​​bij aan schonere lucht en minder files en maakt onderwijs, gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen toegankelijker voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Een duurzaam transportsysteem dat economische groei bevordert, ongelijkheden vermindert en tegelijkertijd de strijd tegen klimaatverandering ondersteunt, is van cruciaal belang voor het behalen van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Engeland (1978): Cycling.

Op 15 maart 2022 nam de Algemene Vergadering de resolutie aan over de integratie van het reguliere fietsen in het openbaar vervoer voor duurzame ontwikkeling. Het benadrukte dat de fiets een instrument is voor duurzaam transport en een positieve boodschap uitdraagt ​​om duurzame consumptie en productie te bevorderen, en een positieve impact heeft op het klimaat.

 

Achtergrond

Erkennend het unieke karakter, de lange levensduur en de veelzijdigheid van de fiets, die al twee eeuwen in gebruik is, en dat het een eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en milieuvriendelijk, duurzaam vervoermiddel is dat milieubeheer en gezondheid bevordert, besloot de Algemene Vergadering om 3 juni uit te roepen tot Wereldfietsdag.

Armenië (2020): Means of Transport – Bicycle.

Het moedigde belanghebbenden aan om het gebruik van de fiets te benadrukken en te bevorderen als middel om duurzame ontwikkeling te bevorderen, het onderwijs, met inbegrip van lichamelijke opvoeding, voor kinderen en jongeren te versterken, de gezondheid te bevorderen, ziekte te voorkomen, tolerantie, wederzijds begrip en respect te bevorderen en sociale integratie te vergemakkelijken en een cultuur van vrede.

De Vergadering verwelkomde initiatieven om fietstochten op nationaal en lokaal niveau te organiseren als middel om de fysieke en mentale gezondheid en het welzijn te versterken en een fietscultuur in de samenleving te ontwikkelen.

Israël (2019): Cycling in Israël (Urban – Road – Mountain)

 

Meer info:

Fietsersbond: https://www.fietsersbond.nl/3-juni-wereld-fiets-dag/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Armenië Finland Griekenland Groot Brittannië Israël Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)