Verloren plaatsnamen: Chèvremont - Postzegelblog

Verloren plaatsnamen: Chèvremont

4

Chèvremont, een Franse naam voor een Nederlands dorp. Hoe kon dat? In Frankrijk bestaat die naam ook! In het departement Territoire de Belfort. Heeft het iets met onderlinge banden te maken? Nee, helemaal niet. Het is gewoon foutief. Het dorp ligt vlak bij Kerkrade en daar wordt het Sjevemet genoemd. De oorspronkelijke naam was in het Latijn: cavatum montem. Dit kan men ongeveer vertalen als: steile berg met afdaling naar holle weg. Later werd de naam van dit gebiedje Schaveymont waaruit Sjevemet en Chèvremont ontstond.

In november 1913 verscheen een Mededeling van het Staatsbedrijf der PTT: Mededeelingen No 5237s van 20 november 1913: Met ingang van 1 December 1913 wordt te Chèvremont een hulppostkantoor gevestigd, waarvoor het postkantoor te Kerkrade zal optreden als hoofdkantoor.De kantoorhouder kreeg een naamstempel en ook een dagtekeningstempel type langebalk.

In 1929 werd een stempel verstrekt met de naam Chèvremont/Kerkrade. Dit soort stempels werd vooral gebruikt om formulieren van het kantoor met de kantoornaam te voorzien. In dit geval was het een ressortnaamstempel. Het dagtekeningstempel van 1913 werd in 1934 vervangen door een nieuw stempel van het type kortebalk. Het naamstempel werd in 1937 vervangen door een nieuw exemplaar, waarbij de naam Chèvremont onder Kerkrade was geplaatst.

 

In juli 1947 werd het stempel omgekeerd, Chèvremont stond nu weer boven Kerkrade. De postale zaken gingen goed in Chèvremont, want in mei 1953 werd een tweede dagtekeningstempel in gebruik genomen. Dit stempel was van het type openbalk en vervaardigd door De Munt. De stempelmakerij van De Munt werd gesloten en de productie van stempels ging naar de fa. Numerofa in Amsterdam. Die leverde het derde stempel van Chevremont, ook type openbalk, in juli 1964. Maar hier ontbrak het streepje, de accent grave, boven de letter E. Eindelijk goed!

Maar nee hoor, een nieuw naamstempel werd afgeleverd in september 1966 en jawel, weer een letter E met accent grave! Inmiddels was het hulpkantoor vervangen door een bijpostkantoor van Kerkrade. Het kortebalkstempel uit 1934 moest worden vervangen omdat geen losse jaarkarakters meer werden verstrekt. In juli 1969 kreeg het bijkantoor daarvoor in de plaats een nieuw stempel vervaardigd door de Duitse stempelfabriek Braungardt. En ook hier was het accent op de letter E aangebracht.

 

De naam Chèvremont verdween helemaal uit de stempels in augustus 1973, toen daarvoor in de plaats de straatnaam werd opgenomen: St. Pieterstraat. Ook dit kantoor bestaat niet meer en is verhuisd naar de Zonstraat.

Dienstorder No H.375 van 24 juli 1973: Wijziging benaming postinrichtingen.
De benaming van de volgende postinrichting wordt met ingang van 1 augustus 1973 gewijzigd:
Bedrijfsvorm                                                   Oude benaming              Nieuwe benaming
Bijpostkantoor vooruitgeschoven loket     Chevremont                     Kerkrade-St. Pieterstraat

De wijk in Kerkrade wordt nog steeds Chevremont genoemd, het dorp is verdwenen. Maar niet het spoorwegstation. Dat draagt nog steeds met trots deze naam. Maar hoe luidt de naam nu officieel? Chèvremont of Chevremont? Wel of geen accent grave?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Albert Haan op 24 maart 2011 om 19:54

  Cees weer een geweldig verhaal.
  Je huiswerk weer prima gedaan.
  De meeste mensen denken meteen aan geiten op een berg.
  De verklaring van de plaat is gewoon goed.
  De kandidaat heeft 10 punten.
  In oktober tijdens de postex staat bij Lia een Limburgse vla, kom dan maar een stuk halen.

 • Albert Haan op 24 maart 2011 om 23:54

  Oh ja de vraag van Cees, wel of geen accent grave, het word ZONDER geschreven.
  Zoals hiervoor vermeld heeft het niets met chèvre (geit) te maken.
  Tussen haakjes er is hier wel een karnavals groep die zich de “jeete berger” noemen met ja, een geit in hun logo.

 • reintjedevos op 25 maart 2011 om 11:02

  (S)cavatum lijkt erg veel op “scheef”!

  Verder dus niets met de Comedy Capers…. ofwel de geinige geiten!

  Wie lust er nog kappertjes???

 • Jan van Tellingen op 25 maart 2011 om 15:26

  Ook een mooi informatief artikel in COLLECT, Cees

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)