Misdruk Wimbledon-postzegel: foutje of opzet? - Postzegelblog

Misdruk Wimbledon-postzegel: foutje of opzet?

15

Op 22 juni 1987 verscheen een serie van acht postzegels met afbeeldingen van tennisspelers die deelnamen aan de Wimbledon Lawn Tennis Championships. De postzegels werden in opdracht van Crown Agents gedrukt door Format International Security Printers Ltd. in Londen voor de postadministratie van St. Vincent.

De afbeeldingen waren ontleend aan spelmomenten van beroemde spelers, zoals Ivan Lendl (hij verloor de finale tegen Pat Cash) en Chris Evert (zij verloor de halve finale tegen Martina Navrátilová). De twee spelers waren figuranten voor een filatelistische rel. Want wat bleek? Op de beide postzegels was een mooi moment afgebeeld, waarop ze de tennisbal met hun racket er van langs gaven! Een mooie, gele tennisbal. Eigenlijk niks bijzonders, want zulke spelmomenten worden veel gefotografeerd.

Ontbrekende tennisbal

Totdat in 1988 ook postzegels op de markt verschenen, waarop de tennisbal ontbrak! Een misdruk? Ja, zo werd het door vele handelaren en verzamelaars getypeerd. Hoge prijzen werden betaald voor deze zogenaamde misdrukken. Volgens ´welingelichte´ bronnen van die tijd waren slechts 200 tot 250 van deze misdrukken bekend. Toch wel een vreemde misdruk, want als het geel van de bal niet was gedrukt dan moest toch al het geel ontbreken tijdens de druk? En dat was niet het geval! Kijk maar naar de vergroting waarbij de druk van de gele plaat duidelijk is te zien.

Geen misdrukken

Maar als het geen misdrukken waren, wat waren het dan wel? Onderzoek werd verricht bij de drukker en het bleek dat aparte drukplaten voor de gele kleur waren vervaardigd waarbij de bal was weggelaten! De drukker verklaarde dat met die platen meer dan 3.000 zegels waren gedrukt. En waarom? Om postzegelverzamelaars te verleiden de postzegels van St. Vincent te gaan verzamelen en om de handel ervan te laten profiteren. Zou u dergelijke ´misdrukken´ opnemen in uw verzameling? Ze staan wel vermeld in postzegelcatalogi!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (15) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 4 augustus 2012 om 09:24

  Ik zou ze alleen opnemen in mijn verzameling “rariteiten” om dit verhaal erbij te kunnen vertellen.

 • Lars op 4 augustus 2012 om 13:59

  Toevallig heb ik deze serie inclusief ‘misdrukken’. Ooit tegengekomen bij een handelaar voor maar iets van 2 euro. Leuk voor de heb.

  De drukker Format International Security Printers Ltd staat bekend om dit soort praktijken. Misdrukken, proefdrukken, ongetand, specimen… het is daar aan de lopende band gedrukt!

 • Henricus op 4 augustus 2012 om 17:47

  Het zijn dus geen misdrukken of foutjes maar 4 verschillende postzegels.

 • Reintjedevos op 4 augustus 2012 om 18:32

  Henricus,

  jij hebt gelijk!

  En Lars zit er naast want de opdrachtgevers zijn de IGPC [al of niet via de Crown Agents] en dan heeft de drukker maar te doen wat de opdrachtgever zegt!

  http://www.igpc.net/client.html

  Zo wordt de troep van Hugo van Reijen [voormalig Nedelrands West Indië] ook in Haarlem gedrukt, maar daar heeft Haarlem inhoudelijk niets over te vertellen!

 • stampy46 op 4 augustus 2012 om 18:41

  St.Vincent, zoiets als Texel ??

 • paulv op 4 augustus 2012 om 23:36

  Komt het bij zegels van stadspost-bedrijven ook niet vaak voor dat er zegels worden uitgegeven, en daarnaast ook nog varianten als ongetand, in andere kleuren, met verkleuringen, in deel-kleurdrukken (als soort van drukstadia) etc etc?
  Ook maakwerk lijkt mij.

 • Henricus op 5 augustus 2012 om 01:02

  Ja, en daar verdienen ze goed geld mee

 • Lars op 5 augustus 2012 om 03:14

  Je hebt gelijk Rein, het zijn idd die gasten van IGPC!

 • Lars op 5 augustus 2012 om 03:32

  Heb trouwens nog een leuk weetje over IGPC en St Vincent:
  De Filatelistische Dienst van ST Vincent en de Posterijen van ST Vincent zijn twee aparte bedrijven. IGPC heeft een contract met de Fil. Dienst en niet met de Post. De Post ontvangt daarom ook geen percentage van de winst van de zegelverkoop en heeft daarom in 2003 alle zegels die door IGPC worden uitgegeven ongeldig verklaart.
  Dat betekent dus dat alle zegels die door IGPC vanaf 2003 zijn uitgegeven nooit geldig zijn geweest en in feite illegaal zijn.
  Helaas blijven de wereldcatalogusmakers deze zegels gewoon opnemen. Ze willen natuurlijk de handel niet benadelen. Dat veel verzamelaars een hoop geld kwijt zijn aan deze plaatjes maakt ze natuurlijk niet uit…

 • aadb op 5 augustus 2012 om 10:36

  Lars@Er zijn zeer veel verzamelaars die van alles en nog wat verzamelen.Het feit dat iets wel of niet in een catalogus staat is niet aan de orde .Dat de verzamelaar een hoop geld kwijt is is zijn eigen keuze en die discussie is al tig maal gevoerd ..Er is een verschil tussen catalogi makers, de een is een onafhankelijk organisatie die iets opneemt als de spullen op tafel liggen ,de ander plaats alles wat wordt aangeboden zonder dat er controle op is .De NVPH is uitgegeven door een handelaren vereniging de Michel echter niet .Ook een boek werk als Stanley Gibbons heeft belangen omdat men zelf handeld in zegels .Het betalen voor plaatjes of die nu wel of niet postaal gebruikt kunnen worden is van geen enkel belang omdat de meerwaarde die je betaald daar zowiezo niet voor gebruikt kan worden .Er zijn verzamelaars die honderden euro.s neerleggen voor plaatjes waarvan ik denk tsja denk daar bij aan Magic kaarten en oude panini plaatjes .Zoals ook al zo vaak aangegeven postzegels worden alleen nog maar uitgegeven voor het geldelijk gewin en de verzamelaar blijft volharden in de aankopen ingepakt door handige marketeers die alles zeer goed aanprijzen .Als het de verzamelaar stoort dat zijn euro,s uit zijn zak geklopt worden dan is hij daar zelf bij en de aktie moet dus van hem zelf komen .Goede voorbeelden van eigen in breng zijn de heren Hoogendoorn en v.Tellingen die ons regelmatig hebben getrakteerd op interessante artikelen met achtergrond en vaak bij zegels die weinig waarde hebben .Dat is verzamelen dat mij aanspreekt .

 • Reintjedevos op 5 augustus 2012 om 11:27

  Lia,

  waarom mag ik niet schrijven dat als Texel zelfstandig wordt Hugo hier goed geld mee kan verdienen????

  Censuur!?!?!

 • Reintjedevos op 5 augustus 2012 om 11:56

  Aad,

  het gaat hier om stukjes papier die als postzegels worden verkocht! Jij verkoopt ook geen valse Nedelrandse zegels!

 • aadb op 5 augustus 2012 om 12:04

  Rein@ je hebt gelijk fout(je) van mij!

 • Klaas op 6 augustus 2012 om 04:00

  Dit is een van de redenen dat ik gestopt ben met het opnemen van wcpapier van deze eilanden. Ik verzamel spoorwegen op zegel en deze eilanden zijn in de 80-jaren begonnen met de prachtigste series en dat voor ieder eilandje waar maar een hotelletje op stond. Ik was iedere keer minstens 20 gulden kwijt aan een serie want de serie liep door tot in de dollars. Heb toen besloten om allen relevante zegels op te nemen. Dus alleen zegels waarop een situatie uit het eigen land staat, dus Nauru met een fosfaattrein kan wel maar een TGV is dus niet relevant.

 • Reintjedevos op 6 augustus 2012 om 13:54

  Klaas,

  wat jammer nou dat er ook nog gaatjes tussen de plaatjes zitten… Minder praktisch op het closet…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)