Eerste deel uitgifteprogramma 2020 - Postzegelblog

Eerste deel uitgifteprogramma 2020

29

NVPH 2476 - Unox rookworst In het uitgifteprogramma 2020 zien we onder andere de nieuwe postzegelemissie Typisch Nederlands. Deze serie is vanaf 2 januari 2020 de opvolger van de 15 jaar durende emissie Mooi Nederland. Meerdere jaren aaneen zal de nieuwe emissie aandacht aan typische zaken in ons land schenken; als gebruiken, gerechten of gewoonten. Jaarlijks verschijnen 5 postzegelvellen met 6 unieke postzegels. Alle vijf postzegelvellen Typisch Nederlands (totaal 30 postzegels) verschijnen dit jaar in de periode januari – juni.

Overzicht eerste deel uitgifteprogramma 2020

 1. Beleef de natuur: roofvogels & uilen [2/1], boerenlandvogels [24/2] en kustvogels [15/6].
 2. Typisch Nederlands: rookworst [2/1], wortelen [24/2], hagelslag [23/3], tompouce [6/4] en bitterballen [15/6].
 3. Oude landkaarten [23/3].
 4. 75 jaar bevrijding [4/4].
 5. PostEurop: oude postroutes Thurn & Taxis [11/5].
 6. Fietshistorie [11/5]

 

‘Feuilleton-emissies’ in uitgifteprogramma 2020

De eerste halfjaar-editie van het uitgifteprogramma 2020 is afgezien van de ‘feuilleton-emissies’ Beleef de natuur en Typisch Nederlands, beperkt in omvang. Opvallend hierbij is dat de vier emissies gericht zijn op het verleden. De twee bevrijdingspostzegels kunnen als een specifieke herdenkingsemissie betiteld worden, de overige drie emissies attenderen ons op algemene onderwerpen als [1] geografische land- en zeekaarten, [2] postroutes en [3] fietsen uit het verleden.
Over het wél of niét aanwezig zijn van het levendige en dynamische leven op de postzegelemissies 3 t/m 6 valt op dit moment nog niets te melden.

Minderwaardige en meer waardige zegelafbeeldingen

Een van de beide ‘feuilleton-emissies’ namelijk de serie Beleef de natuur zal voor PostNL door de bij het grote publiek aansprekende afbeeldingen én de verkoop van de emissie op alle PostNL-verkooppunten weer een commercieel kassucces voor het postbedrijf worden. Op de gedruppelde typografie ‘Beleef de natuur’ ben je na tachtig postzegels in twee jaar wel eens uitgekeken. Waarom geen agressieve lettervorm voor roofvogel-postzegels overeenkomend met de geaardheid van roofvogels? Voor de land- en kustvogels is uiteraard weer een ander passend lettertype noodzakelijk.

NVPH 1650 - blauwe kiekendiefNVPH 1651 - rode wouw

De romantisch ogende kleurenfoto op de ‘boomvalk-postzegel’ komt sterk overeen met de blauwe kiekendiefpostzegel (nvph 1650). De eerste postzegel behoort ten opzichte van de tweede postzegel tot de ondermaatse postzegelcategorie, terwijl de tweede een meerwaardige uitstraling (toegevoegde meerwaarde) bezit.

Cirkelvormige begrenzing

De cirkelvormige begrenzing van de gefotografeerde bedreigde kiekendief verwijst door het cirkelfragment naar een cirkel. Deze cirkel is aanmerkelijk groter dan de cirkel van de rode vouw-postzegel (nvph 1651) van dezelfde emissie Natuur en milieu. Het verschil in cirkelgrootte verwijst naar het aantal vogels van de soort in het milieu, dat weer te maken heeft met bedreigde en/of zeldzame aanwezigheid van de vogel in de natuur. De toegevoegde, meerwaardige zeggingskracht tussen de boomvalk en kiekendief is omvangrijk! Je ziet bij de kiekendief en wouw toch méér dan je aanvankelijk veronderstelt.

Bij deze natuurpostzegels vraag ik me wel af: “Waarom schenkt PostNL op dit moment geen aandacht aan actuele milieu- en klimaatonderwerpen met o.a. de gevolgen van stikstof- en ammoniakuitstoot? Al vanaf mei neemt de aandacht voor deze onderwerpen in omvang en invloed voortdurend toe met nadelige gevolgen voor de economie. De natuur-verheerlijking op de negende postzegelemissie Beleef de natuur staat in schril contrast met huidige actualiteit. Of dien ik de natuuremissie als nastrevenswaardig ideaalbeeld te interpreteren?”

Typisch Nederlands - rookworstNVPH 2193 - Rood koffiekopje

Als de ‘rookworst-postzegel’ (Nederland consumeert 49 miljoen rookworsten per jaar!) in vormgeving overeenkomt met alle erop volgende postzegels dan hebben we wederom met ondermaatse postzegelafbeeldingen te maken.
In de afbeelding met rookworst, bord, mes en vork is geen greintje leven en beleving te bespeuren. ’t Is een zakelijk-afstandelijke, cleane en registratie / inventarisatie. Je ziet wat je ziet, niets meer en niets minder. Er is geen toegevoegde waarde aangebracht, zoals bijvoorbeeld een ‘warmte en/of vet-uitstraling’ van een opgewarmde worst, voordat die opgegeten wordt, zoals op de postzegel is afgebeeld.
Deze ‘warmte- en geuruitstraling’ is wel aanwezig op de DE-postzegels met de roodgekleurde koffiekop. De gebogen, zilverkleurige jaartalvermelding ‘1753 – 2003’ verwijst naar een warme sliert koffie-aroma. Deze toegevoegde cijfers geven aan de postzegelafbeelding een meerwaardige uitstraling. Je ziet iets méér dan wat je aanvankelijk verwacht en registreert!
Bij iedere postzegel dien je dus eerst je terdege af te vragen: “Is er ook iets meer aan de afbeelding toegevoegd dan de afgebeelde afbeelding? Inderdaad, even iets langer onderzoekend speuren, wellicht merk je dan het toegevoegde meerwaardige onderdeel van de postzegel op.”

Rookworst ín ruimere context

NVPH 2476 - Unox rookworst

De rookworst-postzegel (nvph 2476; Unox-rookworst, géén HEMA-rookworst!) is ongetwijfeld met commerciële ondersteuning van de Unox-fabriek uit Oss tot stand gekomen. Deze Unox-rookworst is in tegenstelling tot de nieuwe rookworst-postzegel wel van een ruimere context voorzien. Op de achtergrond staat Zeelandbrug met een zeilschip op de Oosterschelde. De relatie is me niet geheel duidelijk. Onder paraplu van de emissie-betiteling ‘Tien voor Nederland’ (nvph 2470/79) valt uiteraard wel veel onder te brengen.

Nogmaals Typisch Nederlands

NVPH 3540/49 - Nederlandse lekkernijen

1. Typisch Nederlands

De eerste editie van Typisch Nederlands, met daarop afbeeldingen van smaakvolle gerechten komt geheel overeen met de emissie Nederlandse lekkernijen (nvph 3540/49). Aan tien regionale lekkernijen zijn tien postzegels besteed. Waarom toch een zes maandenlange emissie met 30 postzegels, waaronder zelfs 25 repro’s? Dit postzegelonderwerp had met één emissie van zes postzegels ook meer dan voldoende aandacht gekregen dunkt me.

Typisch Nederlands - rookworst

Of telt ieder postzegelvel met zes “unieke postzegels” (Collect 100, blz. 15) ook zes verschillende postzegelafbeeldingen, waarin de rookworst steeds een andere rol in een gerecht als stamppot, snert of zelfs nasi vervult? Dan is er wel een meerwaardige rookworst-emissie tot stand gekomen, zoals dat met de tien ‘OV-postzegels’ wél is gebeurd.
De voertuigen hebben vóór, tijdens en ná het functionele gebruik wél het een en ander intensief ‘beleefd’:

 1. Rijden tijdens verschillende weersomstandigheden (zomer of winter, regen of zonneschijn).
 2. De treinen zijn wel of niet van graffiti voorzien.
 3. De voertuigen rijden in stedelijk of plattelandsmilieu. Dus ook hierbij gevarieerde levensomstandigheden.


De uit het leven gegrepen vrolijke optocht met tien gemêleerde deelnemers van de Decemberzegel-emissie bezit ook een meerwaardige uitstraling.
Zodra het leven niet op een gevarieerde wijze op een postzegel of een emissie aanwezig is, heb je met een steriele, dode en weinig zeggende postzegelafbeelding te maken!

2. Verzamel Nederland op zijn mooist

 

De folder Verzamel Nederland op zijn mooist attendeert u op het abonnement Nederland en z’n tradities (5 uitgiften per jaar) in combinatie met een velletje van 2 postzegels (Persoonlijke Postzegels). Zie dit abonnement als een aanvulling op de officiële emissie Typisch Nederlands.

Hardleerse PostNL & ‘bewaarheide’ voorspelling

Zie het artikel Klatergoud & eenheidsworst: Beleef de natuur zoogdieren waaruit onderstaande teksten afkomstig zijn.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (29) Schrijf een reactie

 • Lars op 17 november 2019 om 12:26

  De ‘Typisch Nederlands’ velletjes krijgen elk 6 dezelfde zegels, niet elk 6 unieke zegels, volgens het uitgifteprogramma in de Collect.

 • Bate Hylkema op 17 november 2019 om 12:36

  Dit typisch Nederlandse onderwerp heeft te maken met ons voedsel. Gezien de Unox-rookworst uit 2007 kan gesteld worden dat het bedrijfsleven nauw betrokken is bij deze nieuwe emissie.
  Wie van de lezers kan ons nadere info verschaffen over de (uitgebreide???) financiële betrokkenheid van de voedingsindustrie bij deze missie? Bij voorbaat dank voor uw info.

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 00:21

  Iets anders over 2020
  Over versturen naar het buitenland – betekent dit dat het versturen van postzegels naar België 13 euro gaat kosten of naar Estland 18,50 euro?
  https://www.postnl.nl/campagnes/online-frankeren-buitenland/

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 00:32

  En zo maakt PostNL de postzegelhobby kapot.

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 00:37

  Er gaat dus een telefoontje naar Collect Club om het abonnement. Ik ga geen postzegels naar het buitenland doorsturen wanneer er meer dan 23 euro porto betaald moet worden! BELACHELIJK

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 01:14

  het abonnement op te zeggen (stuk zin weggevallen)

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 08:23

  Contact opgenomen met PostNL. Je krijgt een korting van ongeveer 6 euro wanneer je geen track and trace gebruikt. Canada wordt dan 18 euro, Estland 13 euro enzovoort. Niet meer leuk om postzegels naar het buitenland te sturen. Je kunt geen postzegels meer op het pakket gebruiken.

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 08:28

  Nieuwe vragen naar PostNL gestuurd
  Vraag 1. Wat verstaan jullie onder fysieke voorwerpen? Vraag 2 Zijn plastic pasjes, tijdschriften en gratis promotieartikelen de enige uitzonderingen? Wat verstaan jullie onder gratis promotieartikelen? Wanneer ik een zakje met 50 gestempelde postzegels naar een andere verzamelaar in de EU stuur moet dat dan als pakket?

 • Jan Prygoda op 19 november 2019 om 08:36

  Een paar postzegels versturen naar Duitsland en België wordt 9,80 euro, Noorwegen en Estland 12,60 euro, Canada en Australië 18,20 euro (zonder track and trace). Je mag niet meer met postzegels frankeren.

 • Ed op 19 november 2019 om 12:39

  @Jacqueline: een heldere en kritische analyse over het programma 2020 die ik geheel deel.

  Als je naar de productlevenscyclus van de (nieuwe en speciale) postzegel kijkt, zitten we natuurlijk al geruime tijd in de fase van neergang, dat zie je ook terug in wat er nog in wordt geinvesteerd. Gelukkig is er nog heel veel mooi en ouder materiaal om te verzamelen!

 • Jan1964 op 19 november 2019 om 13:55

  @Ed Volgens mij zie je in heel (Noord-)Europa de neergang van de postzegels. In Zweden en Denemarken lijkt de gegraveerde postzegel zo ongeveer te zijn afgeschaft. Het lijkt nu vooral op plaatje op de computer in elkaar zetten.

 • Jacqueline van der Pas op 20 november 2019 om 15:37

  Ik stond ten onrechte als schrijver van dit artikel vermeld. Natuurlijk kwam dit artikel – zoals elk zondagochtend-artikel – uit de pen van Bate. Excuses voor de fout.

 • Jan1964 op 20 november 2019 om 19:30

  Voor de volledigheid nog even het volgende. Ik heb nu contact met PostNL gehad. Ze zeggen dat het hele systeem helemaal nagekeken gaat worden naar aanleiding van mijn reacties.
  Ik ben er inmiddels achtergekomen dat Duitsland al een systeem heeft met brief- en goederenzendingen maar de tarieven voor goederenzending zijn veel lager omdat er bv. ook warenzendingen tot en met 500 gram zijn. Brieven zijn :
  Welche Inhalte dürfen in einem Brief International versendet werden?

  Mit BRIEF INTERNATIONAL können Sie Dokumente bis zu 2 kg versenden. Dokumente sind schriftliche, gezeichnete, gedruckte oder digitale Mitteilungen und Informationen, z.B. Verträge, persönliche Mitteilungen oder Rechnungen. Die Sendungen dürfen keinerlei Waren enthalten. So gelten zum Beispiel auch folgende Inhalte als Dokumente: Digitale Medien (USB-Speicher, CD und DVD) mit Mitteilungen und Informationen; Broschüren, Kataloge und Flyer. Sendungen, die beim Versand in das Non-EU-Ausland mit Zollinhaltserklärung mit einem ausgewiesenen Warenwert versehen sind, gelten nicht als Dokumente.

 • Charles op 20 november 2019 om 21:16

  Verzamel gewoon uitgaven voor 2018 en laat de rest de rest.Het heeft geen zin Meer.

 • Jan1964 op 21 november 2019 om 10:25

  De ironie is nu dat je postzegels naar verzamelaars niet meer met postzegels frankeren mag. Postzegels zijn alleen nog voor documentenpost. Het gebruik zal dus alleen nog maar afnemen in 2020.

 • jaaptermes op 21 november 2019 om 11:05

  Ben ik nu dom ?
  Leg dit eens in goed hollands uit.

  Is corresponderen cq internationaal ruilen dan helemaal over ?

  groet
  Jaap Termes

 • Ramon op 22 november 2019 om 17:19

  Als je nu verkochte postzegels aanduidt als “gratis promotieartikel” bijvoorbeeld om het verzamelen van Nederlandse zegels in andere landen te promoten.
  Hoe werkt dit dan?

 • Jan1964 op 22 november 2019 om 17:42

  PostNL belde me net weer op over de nieuwe regels per 1 januari 2020. Postzegels moeten als goederenpost verzonden worden met voormelding maar het tarief zal briefpost blijven. De informatie die ze nu op de webpagina hebben staan gaat vervangen worden. Ze zijn heel verwarrend bij PostNL.

 • Willem op 22 november 2019 om 19:08

  Met ingang van 1 januari 2020 komt er een XL-TARIEF en XL-zegel. Wat is hier verder over bekend? Is 5 x 1 frankeren voor 350 gram en hoger niet meer toegestaan?

 • Jan1964 op 23 november 2019 om 01:50

  Dit staat in de informatie die ze al gegeven hadden. 4,40 kun je niet met Nederland 1/2 postzegels maken.
  ====
  Heel grote enveloppen (groter dan C4) en alle brieven die zwaarder zijn dan 350 gram brengen extra verwerkingskosten met zich mee. Daarom wordt hiervoor één afzonderlijk tarief geïntroduceerd. Dit zogenoemde XL-tarief bedraagt € 4,40.

 • Jan1964 op 23 november 2019 om 01:56

  Even de tarievenkaart erbij gepakt. Heel verwarrend. Ze had het aan de telefoon over de tarieven zijn hetzelfde als bij briefpost maar ik zie alleen een pakkettarief -350 gram erbij staan dat hoger is dan de lage brieftarieven. EUR1 7,50, EUR2 9 euro, Wereld 10 euro.

 • Willem op 23 november 2019 om 15:53

  @Jan1964. EUR 4,40 kun je inderdaad niet exact afplakken met 1/2 postzegels. Dat is mijn punt overigens niet. Ik zie op de site van postnl een soort van pakketzegel voor het frankeren van het XL-tarief. Een pakketzegel is niet hetzelfde als een postzegel, denk ik zo.

 • Jan1964 op 24 november 2019 om 08:01

  Ik denk dat het niet eens een pakketzegel is maar gewoon een icoontje. Het zal wel een label met barcode worden. Ik weet echter niet precies hoe dat tegenwoordig gaat. De laatste jaren stuur ik alleen post via de brievenbus met 1/2-postzegels, internationale postzegels, bijplakzegels en andere postzegels met een waarde in euro erop. Ik wacht nog even af of PostNL wijzigingen gaat aanbrengen in hoe we goederen in lagere gewichtsklassen naar het buitenland gaan versturen.

 • Jan1964 op 28 december 2019 om 01:02

  Er schijnt over een paar dagen een XL zegel uit te komen.
  Volgens de laatste stand van PostNL mogen postzegels niet meer in de briefpost (een paar weken geleden vertelden ze me dat het wel mocht) en moeten postzegels als pakketpost naar het buitenland verstuurd worden (laagste tarieven 9 en 10 euro).

 • Lars op 28 december 2019 om 10:07

  Jan1964,
  Je maakt het erger dan het is.
  Als je 1000 postzegels in een envelop wil opsturen, ok, dan wordt het wel bijna een pakketje.
  Maar enkele tientallen postzegels of een paar velletjes? Kom op zeg. Mooi plat tussen twee insteekkaartjes, dan lijkt het gewoon op een kerst- of verjaardagskaart.

 • Jan1964 op 28 december 2019 om 14:54

  Lars, dan volg je de regels niet. Eigen risico.

 • Lars op 28 december 2019 om 18:31

  Gaat PostNL dan alle enveloppen tegen het licht houden?
  Maar ok Jan, stuur jij dan alle zegels maar als pakketje, dan blijf ik alles wat ik verkoop en ruil gewoon via de gewone post versturen.
  Succes!

 • Jan1964 op 28 december 2019 om 19:27

  Lars, ik zeg alleen wat de regels worden en zeg niet wat je moet doen. Ik zie nu net in Letland dat er een verschil komt tussen briefpost documenten en briefpost goederen maar dat er geen prijsverschil komt.
  In de tarievenwijzer staat trouwens bij partijenpost dat je wanneer je 50 pakjes met goederen per jaar verstuurt je partijenpost buitenland kunt versturen. Ik denk dat je daar een KvK-nummer voor moet hebben om een afspraak met PostNL te kunnen maken. Ik weet niet of andere mensen er ervaring mee hebben.

 • Hans van den Berg op 24 februari 2020 om 11:54

  van de website van postnl:

  Is je post zwaarder dan 50 gram en / of verstuur je post naar het buitenland? Dan kun je nog steeds Nederland 1 en 2 zegels gebruiken. Let er wel op dat je genoeg postzegels plakt, passend bij het actuele verzendtarief.

  Ze gaan inderdaad echt niet iedere envelop tegen het licht houden om te zien of er postzegels inzitten. Post wordt nog steeds alleen gecontroleerd op niet toegestane goederen als drugs, wapens, bedreigde dieren, e.d.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)