Gruwelijk, griezelige graaf Dracula - Postzegelblog

Gruwelijk, griezelige graaf Dracula

0

Met Halloween is hij misschien wel aan de deur geweest, de gruwelijk, griezelige graaf Dracula. Gelukkig aasde zo’n mini versie van de duistere Dracula, dan op wat lekkers en niet op bloed. Genietend en stiekem giechelend zal hij geroepen hebben:”trick or treat”. Voor de Transsylvanische vampier uit het boek van Bram Stoker is bloed een ware lekkernij. Door dit te drinken blijft hij eeuwig jong. Wist je dat graaf Dracula er heel anders uitzag dan het beeld dat wij van hem hebben?

De ‘echte’ graaf Dracula op een postzegel

2 postzegel Dracula Groot-Brittanië 1997Groot-Brittanië gaf in 1997, 100 jaar na de uitgifte van het boek van Bram Stoker, deze postzegel uit. De kunstenaar Ian Pollock tekende graaf Dracula zoals Bram Stoker hem in zijn boek omschreef. Een grijsaard met puntige oren, een grote snor en griezelige hoektanden. Na zijn reis vanuit de Karpaten naar Engeland bleek graaf Dracula een zwarte puntbaard te dragen en sterke verjongd te zijn. Dit laatste waarschijnlijk door het drinken van het bloed van de bemanningsleden van het schip waar hij mee reisde.

.

.

.

De graaf Dracula uit de film

3 postzegel Dracula Verenigde Staten 19974 postzegel Dracula Groot-Brittanië 1998

Door de vele films die er in de loop der jaren over Dracula zijn gemaakt, hebben wij een heel ander beeld van deze vampier. Gladgeschoren en met kort zwart achterovergekamd haar, zoals op de postzegels hierboven van de Verenigde Staten (1997) en Groot-Brittanië (1998), dat is waar we bij graaf Dracula aan denken. Hij heeft een geniepige maar ook soms wat gentlemanachtige uitstraling en in de meeste films verjongt hij niet.

5 postzegelvel Dracula Ierland 1997

Ook op het postzegelvel dat Ierland in 1997 uitgaf ter ere van 100 jaar Bram Stokers Dracula, is het uiterlijk van de vampier gebaseerd op de klassieke films.

Roemeense  ‘zoon van de duivel’

6 postzegel Dracula - Bram Stoker Roemenië 20047 postzegel Dracula Roemenië 2004

8 postzegel Dracula Roemenië 20049 postzegel Dracula Roemenië 2004

Natuurlijk gaf Roemenië ook postzegels uit met als onderwerp graaf Dracula. De graaf komt immers uit Transsylvanië dat sinds einde van de Eerste Wereldoorlog tot Roemenië behoort. Bovendien zou  Bram Stoker, afgebeeld op de eerste van de vier Roemeense zegels, het personage graaf Dracula hebben gebaseerd op de Karpatische heerser Vlad Dracula.  Dracula is Roemeens voor ‘zoon van de duivel’.

Graaf Dracula, een beroemdheid in vele gedaanten

10 postzegell Graaf Tel Kaaimaneilanden11 postzegel Graaf Tel Samoa

12 postzegel Graaf Tel Fiji 2000Het is een echte beroemdheid, de gruwelijk, griezelige graaf Dracula. Hij komt voor in films en toneelstukken. Er werd een parodiërende tekenfilmserie gemaakt over de vegetarische graaf Duckula. ZZ en de Maskers scoorden in 1964 een hit met het nummer Dracula. Freek de Jonge bracht jaren later datzelfde nummer ook ten uitvoer. En graaf Tel, de tellende graaf uit Sesamstraat, is gebaseerd op graaf Dracula. Hij is alleen wel een stuk vriendelijker dan graaf Dracula en dat is op de postzegels van de Kaaimaneilanden, Samoa en Fiji goed te zien. Bram Stoker zelf had ook iets met cijfertjes. Hij studeerde (onder andere) wiskunde. Wat zou hij van de op cijfers beluste graaf Tel vinden? Zou hij erom kunnen lachen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Groot Brittannië Roemenië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)