Wie kent Otto Eerelman? - Postzegelblog

Wie kent Otto Eerelman?

4

foto ottoBij het bewerken van mijn verzameling afdrukken van kleinrondstempels kwam ik een mooie briefkaart tegen. Een kaart met op de achterzijde een afbeelding van een schilderij van O. Eerelman. Niet ik kleur, maar in blauwzwarte tinten. Nieuwsgierig geworden ging ik op zoek naar de kunstenaar: O. Eerelman.

 

1

Otto Eerelman werd op 23 maart 1839 in Groningen geboren. Eerelman was een zoon van Samuel Eerelman, koster van de A-kerk in Groningen. Van jongs af aan trok hem het tekenen en schilderen. Tegen de zin van zijn ouders koos hij voor een leven als kunstenaar. Hij begon zijn studie in 1860 aan de Academie Minerva in Groningen die hij in 1863 afsloot Hij besloot zijn studies nog een jaar voort te zetten aan de Koninklijke Academie te Antwerpen en verbleef daarna korte tijd in Parijs. Eerelman keerde terug naar Groningen en ging van 1867 tot 1874 aan de Academie Minerva te werken. Na een jaar in Brussel te hebben gewoond en gewerkt kwam hij in 1875 naar Den Haag waar hij tot 1902 woonde en werkte. In die periode kreeg hij regelmatig opdrachten van het Koninklijk Huis. Op het Loo bevindt zich een ruiterportret van koningin Wilhelmina dat door Eerelman is vervaardigd.
Otto Eerelman heeft zijn hele leven een grote voorliefde gehad voor het schilderen van honden en paarden. Hij maakte onder andere een aquarel met de titel ‘Boerenkar met twee paarden’ op een landweggetje. Een typische voorstelling van Eerelman.

Kunstwerk Eerleman

 

Maar was het kunstwerkje wel van Eerelman? Bij het doorzoeken van internet kwam ik een afbeelding tegen die gelijk was aan de afbeelding op de kaart, maar nu in kleur. Alleen was hierbij vermeld, dat het een schilderij was vervaardigd door Anton Karssen!

Untitled-43

Het schilderij van Eerelman met de titel ‘Boerenkar met twee paarden’ zag er heel anders uit. Had de uitgever van de kaart, mevrouw A.M. Amiot uit Den Haag hier een fout gemaakt?

4

Dat blijft voor mij even de vraag. Waar het mij om ging was de mooie afdruk van het zogenoemde kleinrondstempel van St. Nicolaasga, gedateerd 19 augustus 1899. Dit stempel was op 25 augustus 1893 aan het hulppostkantoor verstrekt die het gebruikte tot eind 1905. Een mooi poststukje voor de verzameling afdrukken van kleinrondstempels, een geliefd stempeltype bij vele verzamelaars.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)