Nederlandse brouwerijdagen op 19, 20 en 21 mei 2017. Kom langs de brouwer. - Postzegelblog

Nederlandse brouwerijdagen op 19, 20 en 21 mei 2017. Kom langs de brouwer.

4

Vorige week startte de Week van het Nederlandse Bier. Er zijn ca 487 brouwerijen in Nederland. Aan de Nederlandse Brouwerijdagen 2017 doen maar liefst 106 brouwerijen mee. De brouwerijen stellen hun bierbrouwerij, proeflokaal open voor het publiek. Ze organiseren brouwdemo’s, proeverijen en presentaties om het publiek te informeren over de mooie bieren en grote variëteit aan smaken die er in Nederland gebrouwen worden. We drinken de laatste tijd vooral lokaal gebrouwen bier.

Bier

Bier is de oudst bekende alcoholische drank. Het wordt beschreven in het oude Egypte en Mesopotamië. Bier komt voor in het Gilgamesj-epos, maar er werd meer dan 8000 jaar geleden al bier gebrouwen uit gerst in Soemerië en Babylonië. Verschillende benaderingen van het brouwproces leiden tot variatie in bieren en biersoorten. Getuige het grote aantal biersoorten is bij het brouwen van bier veel mogelijk, maar het basisproces blijft steeds hetzelfde.
Van grote invloed op de smaak van het bier zijn de gekozen ingrediënten. De basisingrediënten van bier zijn water, gerst, hop en gist. Aan sommige bieren worden smaakmakers toegevoegd, bv: zure kersen, koriander, siroop, sinaasappel- en citroenschillen, kaneel, anijs, gember, koffie en chocolade.

Proces bier brouwen

Schematische weergave

 

Brouwerijen


Serie (2010) van gesloten brouwerijen, waarbij gebouwen een nieuwe functie kregen.
De bekendste is museum Wiels nu in gebruik als centrum voor hedendaagse kunst.

Biermerken

In Nederland zijn ca 1280 biermerken te koop.  In 2013 bedroeg de totale bierproductie in de wereld: 1,929 miljard hectoliter. De productie in Nederland bedroeg 23,363 miljoen hectoliter.  De laatste jaren worden vooral de lokale biermerken geconsumeerd.

Bekende grote merken komen vooral bij herdenkingsjaren op postzegels.

Gereed voor consumptie

Drinken doen we vooral in cafe’s en restaurants, vooral bij speciale gelegenheden zoals WK-Voetbal, Olympische Spelen, schaatsen etc.


Proost en drink met mate !

Meer info (en met dank aan):
http://www.weekvanhetnederlandsebier.nl/nederlandse_brouwerijdagen
https://www.biernet.nl/
http://www.pint.nl/
http://www.bieretiketten.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_biermerken

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,56 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 18 mei 2017 om 11:49

  Leuk artikel met mooie postzegels over een onderwerp waarvoor ik altijd al belangstelling heb gehad, zij het dan vanuit louter praktische (dorstige) overwegingen, veeleer dan vanuit brouwtechnische …
  In de van Wikipedia overgenomen cijfers zijn echter een paar foutjes geslopen. “In 2013 bedroeg de totale bierproductie in de wereld: 1.929 miljard hectoliter. De productie in Nederland bedroeg 23.363 hectoliter.” In het eerste getal moet de punt uiteraard vervangen worden door een komma (reken voor de lol maar eens uit hoeveel per persoon per jaar er anders moet worden gedronken om die bierzee weg te krijgen) … Ook in het tweede getal moet de punt vervangen worden door een komma, en bovendien gaat het om miljoen hl, niet om hl. Zoals het er nu staat, produceert NL een half glas bier per Nederlander per jaar … terwijl het natuurlijk 1.000 keer zoveel is. Bij het werken met (grote) getallen is het vaak nuttig even uit het hoofd een schatting te maken. Dan zie je het meteen wanneer de zetduivel weer eens toeslaat.
  Overigens gebeurt dat hoofdrekenen misschien maar beter vóór we aan die brouwerijdriedaagse beginnen … :)

 • bate hylkema op 18 mei 2017 om 11:58

  Wie van de postzegelbloglezers kan mij van het Collect Magazine nummer 81 zenden dat mij nog ontbreekt? Ik ben van plan de edities 70 t/m 90 in boekvorm in te binden. Bij voorbaat dank voor uw medewerking (batehijlkema@ziggo.nl).

 • Randy Koo op 18 mei 2017 om 16:05

  @Patrick: dank voor de correcties. Inmiddels is de tekst aangepast.

 • Randy Koo op 11 mei 2018 om 17:35

  Op 1, 2 en 3 juni 2018 worden weer de Nederlandse Brouwerijdagen georganiseerd. Kom langs en beleef van de biercultuur.
  Zie http://www.weekvanhetnederlandsebier.nl/nederlandse_brouwerijdagen

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)