Klimaatslachtoffers deel 1, de zeeschildpad - Postzegelblog

Klimaatslachtoffers deel 1, de zeeschildpad

7

9-postzegel-zeeschildpad-karetschildpad-australie-cocoseilanden-2002Veel dier- en plantensoorten hebben te lijden onder de extremere weersomstandigheden of temperatuurstijging. De problemen door de klimaatverandering zijn heel verschillend maar hebben één ding gemeen. Ze vormen een ernstige bedreiging voor veel dieren. Het Wereld Natuur Fonds stelde een top 5  samen van opmerkelijke klimaatslachtoffers.

De vijf diersoorten uit deze top 5 hebben een signaalfunctie voor de toestand van het ecosysteem waarvan ze deel uitmaken. Niet alleen het voortbestaan van deze diersoorten wordt bedreigd. Het is een voorteken van de schade die de klimaatverandering zal veroorzaken aan hele ecosystemen. De komende weken zullen alle vijf de diersoorten uit de top 5 aan bod komen. Vandaag als eerste de zeeschildpad.

zeeschildpad-komt-uit-het-eiZeeschildpadden behoren tot de reptielen. Ze komen voor in tropische en sommige subtropische en gematigde zeeën. De meeste soorten kunnen enorme afstanden in zee afleggen. Ze moeten dan wel regelmatig ademhalen. In rust kunnen ze lange tijd onder water blijven. Van de zeven soorten zeeschildpadden zijn er zes ernstig bedreigd. De mens is een directe bedreiging voor de zeeschildpadden. Ze worden gevangen voor hun vlees, vet en schilden, maar komen ook als bijvangst terecht in de netten van vissers. Een ander probleem is de klimaatverandering. Door de zeespiegelstijging verdwijnen er steeds meer laaggelegen stranden waar de zeeschildpad eieren legt. En door stervend koraal staan ook de foerageergebieden onder druk. Daarnaast verandert door de stijgende temperatuur bij sommige soorten het schildpadje in het ei van sekse. De mannetjes worden vrouwtjes. Dit gebeurt wanneer de bodem ongeveer 30 graden Celsius is.

1-postzegel-groene-zeeschildpad-australie-cocoseilanden-20022-postzegel-groene-zeeschildpad-barbados-2007

  Australië (Cocoseilanden) 2002         Barbados 2007

Op de twee postzegels hierboven is de groene zeeschildpad ook wel de soepschildpad genoemd, afgebeeld. Het schild van deze schildpad kan 1 ½ meter lang worden en het dier kan wel 200 kilo wegen. Ze leven in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Soms wordt er één in de Noordzee aangetroffen, maar daar hoort hij niet thuis. Het voedsel van de groene zeeschildpad bestaat vooral uit zeegras. Hij kan zwemmend een snelheid van 40 kilometer per uur bereiken en komt alleen aan land om eieren af te zetten.

3-postzegel-zeeschildpad-onechte-karetschildpad-australie-cocoseilanden-20024-postzegel-zeeschildpad-onechte-karetschildpad-barbados-2007

  Australië (Cocoseilanden) 2002         Barbados 2007

De postzegels van Cocoseilanden en Barbados tonen onechte karetschildpadden. Deze lijken op de groene zeeschildpad. Van deze schildpad wordt het schild ongeveer 1 meter lang. Het dier weegt dan bijna 150 kilo. Dat is al zwaar, maar er zijn zelfs exemplaren van wel 500 kilo aangetroffen. De onechte karetschildpad eet slakken, kreeftachtigen, vissen en ook wel planten uit de zeebodem en komt voor in de Pacifische-, Indische- en Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. Eind vorig jaar spoelden er twee ernstig verzwakte exemplaren in Nederland aan. Eén op een strand in Noord Holland en één in Zeeland. Ze werden beide naar een dierentuin overgebracht.

5-postzegel-zeeschildpad-karetschildpad-frankrijk-nieuw-caledonie-20026-postzegel-zeeschildpad-karetschildpad-angola-2007

  Frankrijk (Nieuw Caledonië) 2002      Angola 2007

Een afbeelding van de karetschildpad vinden we op de postzegels hierboven. De karetschildpad leeft in de Indische-, Pacifische- en Atlantische Oceaan. Deze schildpad is kleiner dan de vorige twee. Het schild wordt ongeveer 90 centimeter lang en dan weegt deze schildpad zo’n 75 kilo. Hij voedt zich vooral met sponzen, slakken en kreeften. De karetschildpad heeft zwarte schubben op zijn poten en kop, die een nettekening vormen. Hierdoor is hij gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten zeeschildpadden.

7-postzegel-zeeschildpad-lepidochelys-angola-20078-postzegel-zeeschildpad-lepidochelys-verenigd-koninkrijk-montserrat-2007

  Angola 2007                                  Verenigd Koninkrijk (Montserrat) 2007

Op de postzegel van Angola is de warana afgebeeld en op die van Montserrat de kemps schildpad. Deze schildpadden behoren tot het geslacht Lepidochelys. Ze zijn een stuk kleiner dan de andere soorten zeeschildpadden, namelijk ongeveer 70 centimeter. De warana komt voor in de Grote-, Atlantische- en Indische Oceaan en eet kreeftachtigen, vissen, kwallen en slakken. Het voedsel van de kemps schildpad bestaat uit kleine zeedieren en zeewier. Soms wordt hij gezien in de Atlantische Oceaan, maar zijn eigenlijke leefgebied is de Golf van Mexico. De kemps schildpad is de meest bedreigde soort van de zeeschildpadden.

Hopelijk is de zeeschildpad over een aantal jaren niet uitgestorven. Aan de inzet van het Wereld Natuur Fonds zal het niet liggen. Nu de mens zelf nog. En dan doel ik niet alleen op het probleem van de opwarming van de aarde. De jacht op zeeschildpadden is streng verboden, maar ondanks dat wordt er veel illegaal gevist op alle soorten. In Indonesië en China bijvoorbeeld wordt het vlees van de zeeschildpadden in soep verwerkt en men gelooft dat de schilden een geneeskrachtige werking hebben. En in Japan wordt het schild gezien als een geluksbrenger. Misschien moet de bevolking van deze landen eens tot inkeer komen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Angola Australië Barbados Frankrijk Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)