Zanzibar en Uhuru - Postzegelblog

Zanzibar en Uhuru

0

De naam Uhuru is voor liefhebbers van reggae muziek een bekend gegeven, verbonden aan de Jamaicaanse band uit Kingston, Black Reggae. Maar ik kwam deze naam ook tegen op enkele postzegels van Zanzibar. Voor postzegelverzamelaars kan het eiland Zanzibar (met het daartoe behorende eilandje Pembar of Pemba) een onuitputtelijke bron van verzamelplezier betekenen. Waarom?

De eerste postzegels werden uitgegeven op 10 november 1895, toen het eiland nog een zogenoemd Protectoraat was van het Verenigd Koninkrijk. Het waren postzegels van Brits Indië met een opdruk Zanzibar. Maar ook fout gespelde opdrukken komen voor, zoals Zanzidar

In juni 1896 werd nog een serie uitgegeven, nu van Brits Oost Afrika, ook met opdruk ZANZIBAR.

Een korte oorlog brak uit op 27 augustus 1896, de Brits-Zanzibarese oorlog, over de opvolging van Sultan Hamad bin Thuwaini. Deze oorlog is de geschiedenis ingegaan als de kortste oorlog die ooit is gevoerd, want Zanzibar capituleerde al na 38 tot 45 minuten! Maar het gevolg was wel, dat op 20 september 1896 een serie postzegels verscheen met de afbeelding van Sultan Seyyid Harub bin Thuwaini.

In 1899 werd de sultan opgevolgd door Sultan Seyyid Harub bin Mohammed bin Said en in 1908 door Sultan Ali bin Hamoud. In 1913 door Sultan Chailifa bin Harub, die lang aan de macht bleef. De Britten noemden de sultan een Vizier.

In 1949 werd voor het eerst weer een Britse koning afgebeeld op een postzegel van Zanzibar. Deze zegel werd uitgegeven op 10 januari 1949 ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van koning George VI.

In 1961 werd de sultan opgevolgd door Sultan Seyyid Sir Abdulla ben Chalifa. Eind 1963 kwam een einde aan het Britse protectoraat, toen op 10 december 1963 het Sultanaat Zanzibar en Pemba werd uitgeroepen.

Vier postzegels werden uitgegeven op 10 december 1963 ter gelegenheid van deze onafhankelijkheid, met een afbeelding van Sultan Seyyid Jamshid Bin Abdulla en enkele symbolische voorstellingen van een opkomende zon, een kerk en een moskee (symbool voor de religieuze tolerantie) en de grot van Mangapwani. Een grot met twee betekenissen, omdat het een prachtige koraalgrot is ongeveer 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Maar een grot met een duistere geschiedenis als gevangenis voor slaven die werden verhandeld. Want ook na de officiële afschaffing van de slavernij deed deze grot, die nu een toeristische trekpleister is, dienst als slavengrot. De zegels waren slechts geldig tot medio januari 1964.

Het Sultanaat had geen lang leven, want in januari 1964 kwam een eind aan het bewind van de sultan en werd de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba uitgeroepen na een bloedige staatsgreep, waarbij tussen de 5.000 en 12.000 Arabieren en Aziaten de dood vonden. In april 1964 werd een verdrag gesloten met Tanganjika, waardoor de federale republiek Tanzania ontstond. En Uhuru? Dat is het Swahili woord voor vrijheid. Vrijheid?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)