PostEurop: Nederlandse bruggen & vernieuwing emissiebeleid - Postzegelblog

PostEurop: Nederlandse bruggen & vernieuwing emissiebeleid

5

Vanaf 1956 geven de samenwerkende Europese postbedrijven postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Vanaf 2002 is hieraan een ontwerpwedstrijd verbonden, die door PostEuropa wordt uitgeschreven. Voor 2018 staat de wedstrijd in het teken van bruggen. Op 28 maart 2018 verschijnt het zes postzegels tellende postzegelvel PostEurop: Nederlandse bruggen.

PostEurop: Nederlandse bruggen: uitgiftedatum 28 maart 2018

Het vel PostEurop: Nederlandse bruggen heeft twee keer drie postzegels met dezelfde afbeelding:

 1. Een karakteristieke smeedijzeren draaibrug in Dedemsvaart.
 2. Een houten ophaalbrug in Edam.

 

Bruggen tekens in het landschap

De bruggen zijn ingebed in lucht en water, terwijl de bebouwing en de vegetatie het transparante decor vormen. De in wit-zwart afgebeelde bruggen (met een lineair en constructieve uitstraling [karater]) steken scherp af tegen de zachte tinten van de horizontale banen in de achtergrond.
De bijzondere architectuur (met accent op werking en constructie) staat centraal bij deze kleine en minder bekende Nederlandse bruggen. Grafisch ontwerper Karen Polder: “De ene is een typisch 19e eeuwse smeedijzeren draaibrug. De andere is een houten 18e eeuwse ophaalbrug, terwijl al in de 17e eeuw een zelfde brug op die plaats lag.”
Beide bruggen bezitten ranke constructies zonder volumineuze massa’s, waardoor de functionele werking duidelijk is te ontdekken. Je ziet niet meer dan je strikt nodig hebt om als brug te functioneren. Ze zijn bescheiden van aard. Het zijn als het ware tekens in het landschap.

IJzeren draaibrug in Dedemsvaart

Op de postzegel staat een bewerkte en gelaagde fotografische afbeelding, die uit drie foto’s is opgebouwd:

 • Twee fel door de zon beschenen dukdalven (sterk ruimtelijk afgebeeld) staan op de voorgrond.
 • De in zekere zin frontaal afgebeelde draaibrug (in zwart-grijze uitvoering) is vanuit een iets schuine invalshoek vanaf het water gefotografeerd.
 • Op de achtergrond is een vaag diffuse afbeelding van kruinen van bomen geplaatst, die aan weerskanten van het kanaal staan.

Aanleg en functie van het kanaal in het uitgestrekte veengebied tussen Hasselt en Gramsbergen was tweeledig: afwatering van de veengronden en afvoer van turf.

Houten ophaalbrug in Edam

De ruimtelijke gelaagdheid van de Edamse ophaalbrug is op een geheel andere manier tot stand gekomen als die van de vorige postzegel, terwijl beide afbeeldingen qua atmosferische uitstraling wel met elkaar overeenkomen.
De van de walkant genomen foto van de ophaalbrug staat in diagonale stand schuin op de foto.

 • De rechterkant van de Kwakelbrug staat dichterbij, meer op de voorgrond (daardoor is een meer donkere zwart-grijze kleuruitvoering ontstaan)
 • als de linkerkant (daardoor een minder donkere zwart-grijze kleuruitvoering). Met het verschil in de zwart-grijzen (kleurperspectief) op een geheel andere wijze het ruimtelijke diepteverschil toch tot stand gekomen.
 • Een vaag diffuse afbeelding van een dak van een huis en een boom staat op de achtergrond.

Overgangen tussen lucht en water

 

De twee locaties verschillen sterk van elkaar. In Edam is het druk en kleurrijk, in Dedemsvaart overheersen rust en groen. Dat onderscheid heb ik nog teruggebracht in de kleurbanen, die ik voor de diffuse achtergrond heb gebruikt.

Nieuws postzegelemissiebeleid

Tijdens de reünie-bijeenkomst van de kinderzegel-ontwerpers met kindertekeningen op de kinderpostzegels uit 1965 heeft Arjen Jochems (PostNL-marketmanager) enkele nieuwtjes over het PostNL-emissiebeleid bekend gemaakt:

Met de uitgifte van de Verjaardagspostzegels (19/2) is PostNL gestart voortaan geen tien, maar zes postzegels per velletje uit te geven. Hiermee hoopt PostNL onder het streefbedrag van honderd euro per emissiejaar terecht te komen en te blijven.
Deze Bruggen-emissie zal dus met de jubileum-emissie ‘100 jaar De Ploeg’ (vierkant postzegels [22 mei]) de tweede en derde sextet-uitgave van PostNL worden.

MooiNL 2019 zal als hekkensluiter functioneren van de op 8 februari 2005 gestarte emissie Mooi Nederland. MooiNL 2019 (18e MooiNL-emissie) zal als sluitstuk van deze langlopende reeks stukjes Nederland afbeelden, namelijk de vijf Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog (96 t/m 100e postzegel).

Beeld: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland BruggenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 25 maart 2018 om 10:41

  Kijk, dat zijn nu eens hele mooie zegels. Heel evocatief en heel sfeervol met die wazig gehouden achtergrond. Die komen dus wél in mijn collectie, in tegenstelling tot dat vel zegels “kunstschatten uit de oudheid”. Want dat lijkt meer op de droedels die wij als kind tekenden bij de afbeeldingen in onze geschiedenisboeken.
  Je vraagt je soms toch af welke criteria gehanteerd worden bij de selectie van de nieuwe uitgiften. Zoveel moois en ernaast zoveel aanstellerige dwaasheid, allemaal in dezelfde etalage.

 • Franc Rossi op 25 maart 2018 om 11:58

  Voortaan 6 zegels per velletje prima. Maar voor hetzelfde geld 6 verschillende moet toch ook mogelijk zijn! Zoveel leuker voor de thematische verzamelaars! In ons waterrijke landje zijn toch wel 6 bruggen te vinden! Of zijn er maar 2 Rijksmonument??

 • Franc Rossi op 25 maart 2018 om 12:03

  P.S. Rijksmonumenten.nl geeft bij het trefwoord “bruggen” 1763 resultaten!

 • Jan1964 op 26 maart 2018 om 07:39

  De natuurzegels blijven toch in velletjes van 10 ?
  Hoe zit het met langlopende en persoonlijke postzegels ?
  Ik vind 5 eigenlijk een mooier getal dan 6 omdat je dan niet met losse centen zit zolang de tarieven niet op stuivers en dubbeltjes eindigen.
  5 wanneer alle postzegels verschillend of identiek zijn, 6 wanneer er 2 of 3 verschillende motieven zijn.

 • Willem op 27 maart 2018 om 10:42

  Een goed initiatief van postnl om het aantal zegels in een velletje te verkleinen. Toch is dit geen nieuw fenomeen. De afgelopen jaren zijn er meerdere velletjes van 6 verschenen qua vormgeving gelijk aan bijv. de Europazegels van dit jaar, zoals de Europazegels 2012.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)