Wereldkankerdag 4 februari 2022: Aandacht voor de impact van kanker - Postzegelblog

Wereldkankerdag 4 februari 2022: Aandacht voor de impact van kanker

0

De Wereldkankerdag wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Het is een internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen.

Wereldkankerdag

Kanker zet je wereld op z’n kop. Als je zelf ziek bent, maar ook als iemand om wie je geeft ziek is of aan kanker is overleden. Vaak hebben mensen die van kanker zijn genezen nog lange tijd – soms zelfs hun leven lang – last van de gevolgen van de ziekte en de behandeling. Op Wereldkankerdag (4 februari) staan we daar wereldwijd bij stil. In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Andere organisaties bieden een luisterend oor en ondersteuning bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt. In alle fasen van het ziekteproces, maar óók tot ver na afloop daarvan.  Rond Wereldkankerdag laten zij zien wat ze te bieden hebben, bijvoorbeeld door middel van een open dag, een lezing of een virtuele rondleiding. Raadpleeg de site aan het einde blog.

India (2021): World Cancer Day Health Bangaluru (speciale cover en stempel).

 

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een vorm van kanker die in de prostaat begint. Signalen van prostaatkanker kunnen dezelfde zijn als die van een vergrote prostaat, onder andere een verzwakte straal tijdens het urineren, ’s nachts frequenter moeten plassen en onvermogen de urine lang op te houden.

Verschillende symptomen kunnen het gevolg zijn van prostaatkanker. Symptomen die op kunnen treden zijn:

 • frequent aandranggevoel
 • moeite met het op gang komen van de urine
 • lukt niet om een constante straal urine te houden (uitstroomsnelheid wisselt)
 • vaak een ‘residugevoel’, waarbij de patiënt ervaart dat er nog urine in de blaas zit
 • urineren is pijnlijk of brandend
 • bloed in urine of sperma
 • pijnlijke ejaculatie (zaadlozing)
 • dikke benen door oedeemvorming (zeer laat symptoom)
 • algehele malaise
 • gewichtsverlies
 • pijn in de onderrug, heupen of bovenste deel van de dijen

Met name plasklachten kunnen echter ook het gevolg zijn van een goedaardige vergroting van de prostaat; het hebben van deze symptomen hoeft dus niet te betekenen dat er sprake is van prostaatkanker. Doordat prostaatcarcinomen vooral in het perifere gedeelte van de prostaat groeien (die gebieden van de prostaat die niet dicht bij de plasbuis zitten), zijn slechts in zo’n 4% van de gevallen plasklachten de ingangsklacht bij een prostaatcarcinoom. Verder kunnen er meer klachten optreden, afhankelijk van hoe ver gevorderd het carcinoom ten tijde van diagnosticeren is.

 

Borstkanker

Borstkanker is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen: 22 procent van alle kankers bij vrouwen. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer 1 miljoen vrouwen. In België en Nederland krijgt één op de negen vrouwen borstkanker.

 

 

 

 

 

 

 

Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dat 1 op de 8. Onder vrouwen tussen 30 en 59 jaar is het de meest voorkomende doodsoorzaak. Ten onrechte wordt soms verondersteld dat vrouwen bij wie geen borstkanker in de familie voorkomt een laag risico lopen. Het grootste deel (circa 75%) van de nieuwe gevallen van borstkanker wordt vastgesteld bij vrouwen bij wie de ziekte niet in de familie voorkomt.

Daar mannen ook een kleine hoeveelheid borstklierweefsel bezitten, kunnen ook zij borstkanker krijgen, al komt dat wel veel minder vaak voor. De kans dat een man borstkanker ontwikkelt is ongeveer 1 op 100.000 per jaar. In het hele leven is dat ongeveer 1:1000, honderdmaal minder vaak dan vrouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gemeenschappelijke uitgifte van een aantal landen met hetzelfde ontwerp (wordt ook ‘joint issue’ genoemd). Maar in verschillende jaren uitgegeven van Kenia (let op het kapsel), Verenigde Staten (twee versies: 1998 en 2014), Slowakije, Macedonië, Hongarije, Jordanië, Oostenrijk en Micronesië.

 

Wie het hele verhaal wil lezen over dit ontwerp:

https://postalmuseum.si.edu/exhibition/art-of-the-stamp-the-artwork-stamps-with-a-story/the-breast-cancer-research-semipostal

Wie alle landen compleet wil hebben van dit ontwerp:

https://www.esperstamps.org/breast-cancer-awareness-stamps

Hoewel er met een lichamelijk onderzoek, een mammografie, een echo en/of een biopsie vaak al een zeer groot vermoeden op borstkanker kan bestaan, kan de definitieve diagnose pas gesteld worden door de patholoog, wanneer deze borstweefsel dat meestal door een operatie is weggehaald, onder de microscoop kan beoordelen. Door onderzoek van de patiënt en van de tumor wordt de borsttumor ingedeeld in een bepaalde soort en categorie, en wordt het stadium van de borstkanker bepaald. Dit is belangrijk, om een mededeling te kunnen doen over de prognose en om te bepalen, welke behandeling noodzakelijk is. De patholoog kan bovendien enige speciale kleuringen doen van het weggehaalde weefsel, waardoor bepaald kan worden, of er speciale behandelingsmogelijkheden zijn, zoals hormoontherapie of immunotherapie. Er zijn sinds kort op microarray gebaseerde testen op de markt die de arts kunnen helpen bij de behandelingskeuze.

Mongolië (2018): Together against cancer (surgery, radiation, chemotherapy)

Het is gebruikelijk dat vrouwen met borstkanker een combinatie van de hieronder genoemde behandelmethoden krijgen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en van de leeftijd waarop borstkanker wordt geconstateerd. Op het moment dat er uitzaaiingen zijn aangetroffen in botten, longen, lever, hersenen en in zeldzame gevallen eierstokken, is de patiënt ongeneeslijk geworden. Dat betekent dat behandelingen het leven nog wel kunnen verlengen, maar de patiënt zal niet meer genezen en uiteindelijk met of aan borstkanker komen te overlijden. Soorten behandelingen: operatie, bestraling, medicatie.

 

Meer info

Wereldkankerdag: https://wereldkankerdag.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië India Monaco Oostenrijk Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)