6 puntjes van wereldwijde betekenis - Postzegelblog

6 puntjes van wereldwijde betekenis

12

Het is misschien wel een van de mooiste vindingen ooit gedaan. Het braille. Als klein kind was ik al erg onder de indruk toen ik op school het brailleschrift onder ogen kreeg. Het fascineerde me dat blinden door het voelen aan puntjes, hele boeken kunnen lezen. En ook nu, zoveel jaren later, vind ik het braille nog steeds heel bijzonder. En waarschijnlijk velen met mij.

Op 23 oktober schreef Lia al dat de Belgische Post in haar uitgifteprogramma 2009 een speciale zegel uitbrengt ter ere van Louis Braille, de bedenker van het blindenschrift. Op de postzegel worden zijn naam en de frankeerwaarde in braille vermeld. Zou België nu het eerste land zijn dat een zegel met een echt brailleschrift erop uitbrengt? Nee dus. Ik vond er nog meer.

Zelfs al een zegel uit 1974. In verband met de 5th World Assembly of the World Council for the Welfare of the Blind. Een Braziliaanse zegel in embossed braille.

Om het wat meer in deze tijd te houden, in 2006 bracht Ierland een postzegel met brailleschrift erop uit. Dit vanwege het 30-jarig jubileum van de Irish Guide Dogs for the Blind, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden.

In hetzelfde jaar kwam Nieuw Zeeland met postzegels voorzien van het brailleschrift. Prachtige zegels om het jaar van de hond te vieren.

Uit India komt in 2007 een zegel in verband met International Day of Disabled Persons.

En tevens uit 2007 een fraaie zegel van Roemeense makelij. Uitgegeven in verband met de International Day of Blind Children’s Education.

Ook Canada ging België voor. In begin dit jaar werd daar een zegel op de markt gebracht ter ere van de het 100-jarig bestaan van de Montreal Association for the Blind. Een non-profit rehabilitatiecentrum voor blinden en slechtzienden van alle leeftijden.

Apart is de zegel van Finland 2008. Deze heeft niets te maken met blindheid. Hoewel zijdelings misschien toch wel. Op de zegel prijkt een mooie plant. De Lathyrus odoratus, oftewel de pronkerwt. Deze van oorsprong in Zuid-Italië en op Sicilië voorkomende zomerbloeier verspreidt namelijk een sterke geur. Het behoeft geen uitleg dat blinden een beter ontwikkeld geurvermogen hebben dan de ziende mens. Maar of de ontwerper van de zegel dit in gedachten had, betwijfel ik.

Hoewel vele landen België voorgingen, ben ik erg nieuwsgierig hoe de Belgische zegels eruit gaan zien. Nog even geduld.

Louis Braille

Louis Braille werd in 1809 geboren. Door een ongeval en een daarop volgende ontsteking, verloor hij op 3-jarige leeftijd zijn gezichtsvermogen. Omdat Louis een slimme jongen was, mocht hij een “gewone” school bezoeken. Dat was hoogst ongebruikelijk in die tijd. Toen hij 10 was, werd hij naar het Koninklijk Instituut voor Blinden in Parijs gebracht. Daar werd voornamelijk mondeling lesgegeven. Er waren wel wat boeken met reliëfschrift maar deze waren erg groot en dik. Toen hij 13 jaar oud was, hoorde hij voor het eerst van een nachtschrift bedacht door een Franse legerkapitein, Charles Barbier de la Serre. Deze ontwikkelde het schrift zodat de soldaten in het donker konden lezen en schrijven. Het was echter veel te groot en de grammatica klopte niet. Dit nachtschrift bracht Louis op het idee om een speciaal schrift voor blinden te ontwikkelen.

Enkele jaren later stond de essentie van het zespuntsbraille op papier. In de loop der jaren ontwikkelde en verbeterde hij zijn systeem steeds verder. Toen hij 19 was, begonnen zijn medeleerlingen het schrift te gebruiken. Er brak een nieuw tijdperk aan voor blinden. Louis bleef zijn hele leven bezig met het verbeteren van het schrift.

Maar pas in 1854, twee jaar nadat hij op 43-jarige leeftijd overleed, werd het brailleschrift officieel door het Instituut erkend als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. En 100 jaar na zijn dood werd het systeem formeel erkend als een uitvinding met wereldwijde betekenis.

Eerste afbeelding: Immanuel Giel [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Brazilië Canada Finland India RoemeniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (12) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)