100 jaar de Stijl - Postzegelblog

100 jaar de Stijl

2

Op 27 maart 2017 geeft PostNL het postzegelvel 100 jaar DE STIJL uit, over deze invloedrijke Nederlandse kunstbeweging uit de twintigste eeuw. Op de postzegels staat iconisch werk afgebeeld van vertegenwoordigers van De Stijl, onder wie Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Het vel bevat tien verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.


In 2017 is het honderd jaar geleden dat in Leiden het tijdschrift De Stijl werd opgericht, onder redactie van Theo van Doesburg. In dit blad publiceerden uiteenlopende kunstenaars, vormgevers en architecten hun vernieuwende ideeën. Het blad gaf zijn naam aan de beweging die de kunst in Nederland radicaal wilde hervormen en dat ook deed. Bekende leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en Jan Wils. Deze kunstenaars streefden naar een ideale samenleving en zochten daarvoor een passende vormentaal in architectuur, kunst, interieur, meubels, mode en reclame. Kenmerkend voor kunstbeweging De Stijl is onder meer het gebruik van primaire kleuren, abstracte vormen en horizontale en verticale lijnen. Veel musea besteden in 2017 met tentoonstellingen en andere activiteiten aandacht aan het honderdjarig bestaan van De Stijl. Dit gebeurt onder de noemer Van Mondriaan tot Dutch Design.

ONTWERP

Op de tien postzegels van het vel 100 jaar DE STIJL staat werk van vooraanstaande leden van De Stijl afgebeeld, afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum in Den Haag en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De zwart-witfoto’s zijn van schilderijen (Piet Mondriaan), tekeningen (Theo van Doesburg), ontwerpen (Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren), architectuurtekeningen (Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren), de lattenleunstoel van Gerrit Rietveld en een maquette van café-restaurant De Unie in Rotterdam (J.J.P. Oud).

De positie van de foto op de postzegels wordt bepaald door een stelsel van strakke, zwarte lijnen. Iedere postzegel wordt door de lijnen in drie vlakken verdeeld, met steeds een andere vlakverdeling per postzegel. De foto staat in het grootste vlak. De twee kleinere vlakken bieden ruimte aan de sorteerhaak, de waardeaanduiding 1 en de typografie. Als bovenste laag liggen op het postzegelvel transparante vierkanten en rechthoeken, in de primaire kleuren rood, geel en blauw.

Op elke postzegel is de sorteerhaak gecombineerd met een korte zwarte lijn die als waardeaanduiding 1 dienst doet. Voor de typografie is één lettertype gebruikt: de Circular van Laurenz Brunner. Op de tabs naast de postzegels staat de naam van het desbetreffende lid van De Stijl, met een relevant citaat. De horizontale en verticale lijnen lopen op de meeste tabs en op de velrand door.

100 jaar De Stijl

TECHNISCHE GEGEVENS AFBEELDINGEN

Zegelformaat 36 x 25 mm en 25 x 36 mm
Velformaat 108 x 150 mm
Tanding 14½ : 14½
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek offset
Oplage 135.000 vellen
Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Artikelnummer 370361
Soort postzegel postzegelvel met 10 postzegels in 10 verschillende ontwerpen
Drukkleuren postzegel rood, geel, blauw, zwart en grijs

VERKOOP/GELDIGHEID

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna, in de Collect Club-winkel in Bussum en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

WAARDE Op deze postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nieuwtjes SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)