Gaatjes in postzegels - Postzegelblog

Gaatjes in postzegels

9

Postzegels moeten er perfect uitzien. Dat is de hedendaagse mening van vrijwel alle postzegelverzamelaars. Geen tandje mag ontbreken, een vouw in de zegel maakt deze bijna waardeloos en een scheurtje is helemaal een ramp. Dat was vaak ook de mening van verzamelaars in de vorige eeuw. Wat dan te doen als men een postzegel in handen kreeg waarin een perforatie was aangebracht in de vorm van één of meer letters? Ook hierin verschilde men weinig van mening: horen thuis in de prullenbak! Ook al had de zegel nog zo’n hoge frankeerwaarde.

2-6-s-perf-095-190p.jpg 2-6-s-perf-096-190p.jpg

En toch waren bepaalde verzamelaars een geheel andere mening toegedaan. Zij gingen zich juist toeleggen op het verzamelen van postzegels met gaatjes, de zogenoemde perfin verzamelaars. Maar waarom die gaatjes?

2-p-perf-088-125p.jpg 25-p-perf-089-125p.jpg 1-s-perf-090-125p.jpg

De uitvinder van het postzegel perforeer apparaat, en daarmee wordt niet bedoeld de perforeermachine om postzegelvellen te perforeren waardoor men ze van elkaar kon scheuren, was Mr. Joseph Sloper in Engeland. Hij schreef een brief aan de Directeur Generaal van de Britse Post, de Hertog van Monrose waarin hij verzocht om formele toestemming om postzegels van een veiligheidsmerk te laten voorzien door Britse firma’s. Op 13 maart 1868 kreeg hij bericht, dat dit was toegestaan! Doorslaggevend was het voordeel, dat ontvreemding van postzegels door eigen personeel van de firma’s op deze wijze kon worden voorkomen.

2-p-perf-091-125.jpg 25-p-perf-092-125.jpg a-p-c-perf-094-125.jpg
Heel veel bedrijven maakten gebruik van deze gelegenheid om de diefstal van postzegels door eigen personeel te voorkomen. Het kwam blijkbaar veel voor! Maar verzamelaars waren dus niet blij met deze uitvinding en inderdaad werden heel wat geperforeerde postzegels weggegooid. Het bleef niet alleen bij de Britse postzegels. In Nederland drong het ook door en in 1875 werd officieel door de Nederlandse Posterijen toestemming gegeven om Nederlandse postzegels te voorzien van een bedrijfsperforatie.

nbv-perf-097-125p.jpg nbv-perf-099-125p.jpg nbv-perf-100-125p.jpg
Zoals de Nationale Bank Vereniging, de latere Rotterdamsche Bank (Vereniging) N.V. Vrijwel elke grote plaats waar zo’n bank was gevestigd, had een perforeer apparaat om de letter N.B.V. in de postzegels te ponsen. Deze perforatie komt dan ook veel voor. Maar hoe kom je erachter waar de zegel met die ene perforatie werd gebruikt? Dan is een afdruk van het poststempel ideaal. Zoals de oranje zegel van 10 cent met een afdruk van het stempel Appingedam. Daar was ook een kantoor gevestigd. Maar ook kan men soms bepalen waar de zegel was gebruikt door kenmerken van de perforatie zelf. Daarvoor is wel een goede beschrijving nodig, en die bestaat. De zegel moet dan wel met de beeldzijde naar onder worden bekeken.

nbv-perf-101-190p.jpg nbv-perf-102-190p.jpg
Soms is de perforatie zodanig aangebracht, dat de letters normaal leesbaar zijn, maar soms ook zijn ze in spiegelbeeld te zien. Banken kwamen veel voor, maar ook andere bedrijven.

not-perf-103-120p.jpg lr-perf-104-120p.jpg not-perf-103-120p.jpg
Zoals N.O.T. van de Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij in Den Haag, L.R. & Co voor Lippmann Rosenthal & Cie te Amsterdam, KARTO voor N.V. Handelsmaatschappij Karto in Amsterdam, enzovoorts. Zo bestaan er enkele honderden verschillende firmaperforaties.

Vele landen hebben het systeem van de firmaperforaties overgenomen. In Nederland bestaat een goede catalogus, wel in de Engelse taal, uitgegeven door E.J. Enschedé: List of Dutch Perfins. Dus bent u geïnteresseerd? Probeer dan die catalogus te pakken te krijgen. Voor mij zijn de zegels met gaatjes zeer zeker verzamelwaardig. Voor u ook?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (9) Schrijf een reactie

  • toon op 3 maart 2008 om 08:51

   Het is hier ook op zijn plaats om te wijzen op de PerfinClub Nederlnd (PCN) die ook een voortreffelijke catalogus uitgeven van de Perfins van Nederland en Overzeese Gebiedsdelen.
   Website: http://www.perfinclub.nl

  • willem hogendoorn op 3 maart 2008 om 12:25

   De Duitse Politie vertrouwde haar medewerkers kennelijk ook niet, want in 1926 werden er in de Politie-dienstpostzegels van het Deutsche Reich de perforatie “POL” geponst.

  • lolo op 7 februari 2009 om 11:08

   voor wat saat DT??????

  • toon op 7 februari 2009 om 11:35

   @lOLO,
   voor de perfin “DT” zijn 2 mogelijkheden.
   zijn de letters 5,5 mm hoog dan staat het voor Dagblad De Telegraaf, zijn de lettere 7,5 mm hoog dan staat DT voor de Zaadhandel D.Turkenburg uit Bodegraven.

  • nolco oosterhagen op 17 februari 2009 om 09:00

   Het is jammer dat voor de nederlandse perfins verwezen wordt naar een niet meer bestaande en verkrijgbare lijst van Enschede die in uw bijdrage wordt aangeprezen als catalogus. Sedert 1991 bestaat er een echte catalogus die in 2008 geheel is herzien.
   Bovendien zijn er geen enkele “honderden” verschillende nederlandse perfins maar ruim achthonderd!
   Voor degene die echt in dit onderwerp
   is geinteresseerd, is het goed om te weten dat er een landelijke vereniging
   is,waarvan u voor 11 euro lid kunt worden. U ontvangt dan 4x per jaar een tijdschrift,u kunt onze bijeenkomsten bezoeken en deelnemen aan veiling en rondzending.
   Voor verder informatie: http://www.perfinclub.nl

   Nolco Oosterhagen, Perfin Club Nederland

  • John op 6 juli 2009 om 20:49

   Ik heb een zegel met perforatie “H.S.&C.” op de roze 10 cent met hangend haar (cat.nr. 37). Is dit nog iets bijzonders?

  • Harrie elsinga op 12 april 2019 om 10:54

   Ik zoek contact met Nolco Oosterhagen

  • Richard op 23 oktober 2019 om 04:42

   Ik heb hier een aantal postzegels met de perfin BCC, weet iemand mischien waar deze van zijn?

  • Richard op 25 oktober 2019 om 14:40

   Ik heb verkeerd gekeken het was CCB en ik weet inmiddels ook welk bedrijf dit was, maar ik heb nog wel een postzegel van de grijze 25 cent met Juliana erop met een voor mij onbekende perfin I.D 4 en ik hoop dat iemand weet van welk bedrijf of uit welk Nederlands continent dit vandaan komt.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)