Luchtpost per Zeppelin - Postzegelblog

Luchtpost per Zeppelin

0

sachsen-1914-217-150p.jpgIn een schoenendoos, tussen een aantal prentkaarten op een rommelmarkt, vond ik een kaart die meteen de aandacht trok. De kaart had als afbeelding een luchtfoto van een enorm 91 meter hoog monument. Het bleek het Völkerschlacht-Denkmal in Leipzig te zijn. Hiermee werd de enorme slachting herdacht die door het leger van Napoleon was aangericht in oktober 1813. Het monument bevindt zich ten zuidoosten van de stad Leipzig en werd in 1913 ingewijd door de Duitse keizer Wilhelm II. De foto was genomen vanuit een Zeppelin luchtschip.

Na de kaart te hebben omgedraaid bleek, dat deze was verzonden vanuit het luchtschip op 13 juni 1914, getuige het stempel. De kaart was geadresseerd aan iemand in Amsterdam. Maar omdat de kaart onvoldoende was gefrankeerd (er was voor 5 Pfennig geplakt en dat moest 10 Pfennig zijn) werd een blauwe letter T op de kaart aangebracht. Een portzegel ontbreekt, omdat de kaart in Amsterdam in een portenvelop (met venster) werd gedaan, waardoor alleen het adres was te zien en de boodschap niet te lezen. Verder was een mooie afdruk aangebracht van het boordstempel van de Zeppelin Sachsen, eveneens met de datum 13 juni 1914.

sachsen-1914-219-400p.jpg

Iets over de Zeppelin zelf. De Zeppelin kreeg de naam Sachsen en werd geregistreerd als LZ 17. Het was eigendom van de DELAG, de Deutsche Luftschiffahrt Aktien Gesellschaft, de door Graaf von Zeppelin in 1909 opgerichte luchtvaartmaatschappij, de eerste ter wereld.

sachsen-1913-200p.jpgHet luchtschip maakte de eerste reis op 3 mei 1913. De Zeppelin was 142 meter lang en had een doorsnede van bijna 15 meter. Tijdens 419 vaarten werden 9.837 passagiers vervoerd, totdat het luchtschip vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger werd gevorderd. In 1916 werd de Zeppelin buiten dienst gesteld.

 

Een enorm brok geschiedenis op zo’n kleine kaart! Verzonden op 13 juni 1914, en twee weken later, op 28 juni 1914, de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand met zijn echtgenote in Sarajevo. De aanleiding voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. En zo’n kaart in een schoenendoos op de rommelmarkt. Heeft u ook wel eens iets gevonden met zo’n historie?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)