550e postzegelblog: 75 jaar Keukenhof (1949) - Postzegelblog

550e postzegelblog: 75 jaar Keukenhof (1949)

1

Op 3 maart schrijf ik mijn 550e blog over 75 jaar Keukenhof. In deze blog worden alle uitgaven van deze bijzondere mooie zegels van studio Maud van Rossum getoond. Op 1 maart 2024, de dag dat de meteorologische lente begint, heeft PostNL het postzegelvel Keukenhof 75 jaar uitgegeven ter gelegenheid van het jubileum van het populaire bloembollenpark in Lisse. En nu maar hopen dat de bloemen niet uitgebloeid zijn als het park opengaat.

75 jaar Keukenhof

Op 1 maart 2024, de dag dat de meteorologische lente begint, heeft PostNL het postzegelvel Keukenhof 75 jaar uitgegeven ter gelegenheid van het jubileum van het populaire bloembollenpark in Lisse. Het postzegelvel Keukenhof 75 jaar heeft het standaardformaat van 108 x 150 mm met 6 postzegels in 3 verschillende ontwerpen. Elke postzegel kreeg dezelfde bijzondere vorm van een gestileerd bloemblaadje met een driehoekige basis onder een cirkelvorm met kartels. Op de postzegels zijn 3 verschillende bloemen zo groot mogelijk afgebeeld tegen een witte achtergrond: een narcis, een tulp en een iris. De rangschikking van de 6 postzegels op het postzegelvel verwijst naar de vorm van een bloem met 6 blaadjes.

Nederland (2024): 75 jaar Keukenhof.

 

Haal de lente in huis met Keukenhof 75 jaar postzegels. Tijdelijk met gratis ansichtkaart, als je bestelt via de PostNL webshop.

 

Historie

De naam Keukenhof is afgeleid van Keukenduin, een duingebied dat hoorde bij Slot Teylingen in Zuid-Holland. Al in de 15e eeuw liet gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) dit gebied gebruiken voor de bevoorrading van de keuken van het slot waar zij tot haar dood woonde. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd door Adriaen Maertensz. Block. Het landgoed Keukenhof wisselde regelmatig van eigenaar en groeide in de loop van de tijd uit tot ruim 200 hectare. In 1857 richtten de landschapsarchitecten Jan David Zocher (vader) en Louis Paul Zocher (zoon) de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof. In 1949 bedacht een groep bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken.

Nederland (2024): PZM 684 – 75 jaar Keukenhof.

Het lentepark Keukenhof was direct een succes, met in het eerste jaar 236.000 bezoekers. In de afgelopen 75 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd icoon met eindeloze tulpenperken en andere kleurrijke voorjaarsbolbloemen. Voor Keukenhof start het nieuwe seizoen wanneer in de periode begin oktober tot begin december circa 7 miljoen voorjaarsbollen van ruim 100 kwekers in de grond gaan. Jaarlijks ontvangt Keukenhof rond de 1 miljoen bezoekers, van wie 80 procent uit zo’n 100 verschillende landen. In 2024 zal Keukenhof geopend zijn van 21 maart tot en met 12 mei.

 

Het Park

In het historische park uit 1857, dat in de Engelse landschapsstijl is ontworpen door Zocher, komen de bloembollen prima tot hun recht. Van oorsprong ligt de nadruk op bloembollen, maar Keukenhof biedt haar bezoekers ook mooie bomen, struiken, planten en bloemen. Veertig tuinmannen van Keukenhof planten ieder jaar 7 miljoen bloembollen in het 32 ha grote park. Na afloop van het seizoen starten de voorbereidingen voor het volgende jaar: rooien, planten en bloeien. Om Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, worden ieder jaar verschillende nieuwe ontwerpen gemaakt. Er worden 1.600 soorten bolgewassen gebruikt, waarvan 800 soorten tulpen. Deze worden zo gecombineerd dat het park ieder voorjaar bijna 8 weken bloeit.

Nederland (2024): FDC 75 jaar Keukenhof.

Keukenhof inspireert haar bezoekers met verschillende stijlen in tuinen, waarbij bloembollen en bolbloemen een belangrijke rol spelen. De onderdelen van het park variëren van de Engelse landschapstuin tot een baroktuin in Franse stijl. Andere delen van het park geven verrassende zichtlijnen en spannende doorkijkjes. De oude bomen geven het park echt karakter.

 

Nederland (2024): Prestigeboekje 75 jaar Keukenhof.

In de natuurtuin en het Molenbos worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin toont de oude tulpenrassen die soms al vier eeuwen lang geteeld worden. Zo wordt de bezoeker door de bloeiende tulpen meegenomen in de geschiedenis van de tulp: de reis van de bergen in Azië naar de geestgronden langs de kust in Holland. In de inspiratietuinen doen bezoekers ideeën op voor de eigen tuin. Er is een tropische en een romantische tuin en door gebruik en bloembollen in allerlei bakken en potten ervaart de bezoeker dat iedere tuin of balkon geschikt is voor een eigen kleine Keukenhof. De verschillende soorten bloemen krijgen ieder een podium in een van de paviljoens. Zo staat in het Beatrix paviljoen de orchideeën- en anthuriumshow en in het Oranje Nassau paviljoen onder andere de rozen, chrysanten, gerbera’s en narcissenshow. Deze paviljoens kennen ieder een eigen thema, dat samen met de bloemenkwekers wordt vastgesteld. De thema’s sluiten aan bij de gelegenheden waarbij veel bloemen worden gebruikt, zoals het huwelijk, bijzondere feestdagen en binnenhuisarchitectuur. Voor kinderen heeft Keukenhof een doolhof, een speel- en dierenweide en een Nijntje speeltuin. Een informatieve speurtocht leidt hen langs de mooiste plekjes in het park.

De molen in Keukenhof is meer dan een eeuw oud. Hij werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn de molen en schonk hem aan Keukenhof. Keukenhof heeft een beeldencollectie van ca. 100 sculpturen die goed passen in het park; jaarlijks krijgen vele kunstenaars de gelegenheid om hun werken te exposeren.

 

Keukenhof zoekt voorwerpen voor jubileum-tentoonstelling

Gedurende 75 jaar is er door een groot aantal mensen met enthousiasme gewerkt om de bloemententoonstelling uit te bouwen tot wat het nu is: Keukenhof. Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang de harten steelt. In de tentoonstelling Keukenhof 75 jaar krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen en ervaren hoe de bloementuin, met inzet van generaties bevlogen mensen, in 75 jaar is uitgegroeid tot een wereldwijd begrip en nog steeds belangrijk is voor de sierteeltsector.

Affiche Keukenhof (1953)

Om het fleurige verhaal van de bloemententoonstelling te vertellen is Keukenhof op zoek naar voorwerpen die de verhalen illustreren. Van een bord tot een schilderij: het kan van alles zijn, schoteltjes, borden, vazen, blikken, boeken, puzzels, awards, inzenderborden. Alle nostalgie is voor deze tentoonstelling zeer welkom. De tentoonstelling wordt een plek om terug te kijken naar Keukenhof van 1949 tot het park nu. Heb je items die je Keukenhof zou willen schenken of in bruikleen kunt geven, meld je collectie aan via de site van de Keukenhof of neem contact op met de organisatie. Naast de spullen, zijn we ook op zoek naar foto’s. Ben je als kind in Keukenhof geweest? En heb je daar een leuke foto van? Deel deze foto met ons en wie weet zie je jezelf in het voorjaar terug in Keukenhof (via de site doorgeven).

Bron: PostNL en persbericht Keukenhof

 

Bloeitijd voor Keukenhof komt wel weer

Twee rampzalige seizoenen voor de Keukenhof met 32 hectare het grootste bloemenpark ter wereld was door de coronapandemie uitgestorven.  In 2020 bleef het park gesloten (0 bezoekers) vanwege de maatregelen in verband met de coronapandemie. In 2021 was het park slechts zes dagen geopend (27.000 bezoekers) als onderdeel van Testen voor Toegang. Ter vergelijking in 2019 in totaal 1,54 miljoen bezoekers, die in Lisse keken naar een kleurenexplosie van 7 miljoen bloembollen. Het park was in 2022 weer opengesteld met tijdslot en bezochten 1,1 miljoen bezoekers de bloemenzee. In 2023 was het aantal bezoekers weer gestegen: 1,4 miljoen.

0 euro biljet Nederland 2019 – Keukenhof Tulip Fields.

Van 1,54 miljoen bezoekers in 2019 naar nul bezoekers in 2020 door corona heeft veel gekost van de buffers van de organisatie. De inkomsten van de bloembollensector, circa 25 miljoen euro voor de coronacrisis vielen vrijwel helemaal weg. Natuurlijk hoefden 1300 seizoenkrachten niet te komen en tientallen vaste krachten maar onderhoud van het park ging gewoon door. Dan gaat het snel met de reserves. Keukenhof liep in de jaren 2020 en 2021 verliezen van 5 miljoen en 2,5 miljoen euro op. Ze kregen wel steunpakketten van de overheid van 4 miljoen euro. Daarnaast konden ze terugvallen op een kapitaalkrachtige aandeelhouder. Stichting Graaf Carel van Lynden, die 100% van de aandelen bezit in Keukenhof bv heeft, sprong twee keer bij. De tekorten werden in 2020 met 3 miljoen euro aangevuld en met 1,5 miljoen euro in 2021. Het park ging in 2022 weer open en ontving 1,1 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landen. In 2022 waren weinig Aziatische bezoekers (voornamelijk uit China) vanwege strenge Covid-19 maatregelen en door de oorlog in Oekraïne ook minder Amerikanen. Maar er waren wel veel bezoekers uit ons omringende landen.

0 euro biljet Nederland 2019 – Keukenhof Castle.

 

Meer info:

Keukenhof open 21 maart t/m 12 mei 2024: https://keukenhof.nl/nl/

Eerdere Keukenhof blogs met zegels en afstempelingen vindt u hier:

https://www.postzegelblog.nl/2023/04/21/keukenhof-en-de-mooiste-file-van-nederland/

https://www.postzegelblog.nl/2018/04/05/romantiek-beleven-in-de-keukenhof/

Studio Maud van Rossum: https://www.maudvanrossum.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)