Route Euro 2024: Duitse bodem vruchtbare Oranje-grond (2) - Postzegelblog

Route Euro 2024: Duitse bodem vruchtbare Oranje-grond (2)

0

Het tweede deel van ‘Duitse bodem vruchtbare Oranje-grond’. Opnieuw mocht West-Duitsland een eindtoernooi organiseren, net als het WK 1974. Nu was het EK 1988 aan de beurt en uiteindelijk was Nederland zeer succesvol door eerste te worden door de Sovjet-Unie te verslaan in de finale. Ook de media (kranten, TV, online), stonden voor het EK 2024 vol met nieuws, interviews en foto’s van spelers die meespeelden tijdens het EK 1988. Daarom ook een korte blog over deze Oranje successen in 1988.

Kwalificatie EK 1988

België kwalificeerde zich niet voor de eindronde. Het eindigde in zijn groep op de derde plaats, achter Ierland en Bulgarije. Nederland kwalificeerde zich voor de eindronde, maar niet zonder slag of stoot. Tijdens de wedstrijd Nederland – Cyprus ontplofte een zware vuurwerkbom in het Cypriotische strafschopgebied vlak bij de keeper. Die werd hierdoor onwel en de Cypriotische spelers verlieten hierop in protest het veld. Na lang aandringen werd de wedstrijd vervolgd en uiteindelijk door Nederland gewonnen met 8-0, mede door 5 goals van John Bosman. Hij vestigde hiermee een record dat officieel nooit werd erkend. Er werd gevreesd dat de UEFA Nederland hiervoor zou straffen door middel van uitsluiting of een reglementaire nederlaag, maar men besloot tot overspelen van de wedstrijd zonder publiek. Op 9 december 1987 won Nederland alsnog met 4-0. Dit incident is ook bekend onder de naam bomincident.

 

 

EK 1988 in West-Duitsland

Het Europees kampioenschap voetbal 1988 werd tussen 10 en 25 juni gespeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (= West-Duitsland). Het was de achtste editie van het EK, dat om de vier jaar wordt georganiseerd door de overkoepelende voetbalbond UEFA.

Ten tijde van het EK van 1988 was de politieke status van West-Berlijn omstreden. Om zijn kandidatuur voor het EK niet in gevaar te brengen zag de Duitse voetbalbond af van West-Berlijn als speelstad. Er werd gespeeld in acht steden. Evenals bij het Wereldkampioenschap voetbal 1986 in Mexico van twee jaar eerder klonken er voorafgaand aan het toernooi proteststemmen betreffende de deelname van het Engelse team aan het EK, in verband met de betrokkenheid van Engelse fans bij het Heizeldrama in 1985. Uiteindelijk hebben zich echter geen noemenswaardige problemen voorgedaan met de Engelse supporters.

Roemenië (1988): De acht landen van het EK 1988 met de twee groepen van elke vier landen.

De loting vond plaats op dinsdag 12 januari 1988 in Düsseldorf. West-Duitsland was als gastland automatisch ingedeeld in Pot 1. Engeland was ook groepshoofd en kon dus niet tegen West-Duitsland loten. Oorspronkelijk zouden Italië en Nederland ook een speciale status krijgen, maar hier werd een dag voor de loting van afgezien. Beide landen werden net als Denemarken, de Sovjet-Unie, Spanje en debutant Ierland vrijuit geloot over de twee groepen. Tijdens de loting werden zes nummers getrokken, die voor (op volgorde) Italië, Nederland, Spanje, Sovjet-Unie, Denemarken en Ierland zouden bepalen in welke groep ze werden geloot. Nummers 2, 3 en 4 correspondeerden met Groep A (bij West-Duitsland), nummers 6, 7 en 8 betroffen Groep B (met Engeland). Voor Nederland werd nummer 7 getrokken, wat betekende dat ze gastland West-Duitsland ontliepen en hun groepswedstrijden niet ver van de grens mochten spelen (in Keulen, Düsseldorf en Gelsenkirchen). Uiteindelijk werden Italië en Nederland alsnog in verschillende groepen geloot. Groep A: West-Duitsland, Italië, Spanje en Denemarken. Groep B: Sovjet-Unie, Nederland, Ierland en Engeland.

Nederland (1999): Hoogtepunten uit de 20 eeuw (o.a. EK 1988 kampioenschap voetbal).

Het eindtoernooi werd gespeeld met acht landen, waarvan West-Duitsland zich als gastland automatisch had geplaatst. Titelhouder Frankrijk werd al in de kwalificatiefase uitgeschakeld, ten voordele van de Sovjet-Unie. Nederland won uiteindelijk de finale op 25 juni in München, toen de Sovjet-Unie met 2-0 werd verslagen. Het was de eerste en tot dusver enige Europese titel voor Oranje.

Dit Europees kampioenschap kende voor een groot toernooi enkele opmerkelijke en zeldzame statistieken: zo werd er gedurende het toernooi geen enkele speler van het veld gestuurd, was er voor geen enkele wedstrijd in de knock-outfase een verlenging of een strafschoppenserie nodig en werd er in elke wedstrijd minimaal één keer gescoord.

 

Meer info:

UEFA EURO 2024: https://www.uefa.com/euro2024/

KNVB Ons Oranje: https://www.onsoranje.nl/

Eerdere Route Euro 2024 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/route-euro-2024/

Eerdere EURO2020 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/euro2020/

Het Oranjegevoel van ’74 (NOS, vijf afleveringen feelgoodprogramma, 10-14 juni 2024):

https://npo.nl/start/serie/nos-het-oranjegevoel-van-74/seizoen-24/nos-het-wk-van-74_1

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Roemenië VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)