Nog meer bieren in de filatelie - Postzegelblog

Nog meer bieren in de filatelie

0

Aanleiding van de ‘bieren blog’ na ‘150 jaar Heineken’ zijn de volgende actuele bierevents: Dag van het Duitse Bier (23 april),  Canon van de Nederlandse biercultuur (online vanaf 28 april), Week van het Nederlandse Bier (11 – 14 mei) en het Middelburgse Abdij Bier Festival (19 en 20 mei). Heeft u ook bierzegels in uw collectie?

Dag van het Duitse Bier (23 april)

De Dag van het Duitse Bier wordt sinds 1994 op 23 april gehouden. Hertog Willem de Vierde van Beieren vaardigt op 23 april 1516 het ‘Reinheitsgebot des Bieres’ uit. Het gebod regelt aan de ene kant de prijs van bier en aan de andere kant de inhoud, d.w.z. de ingrediënten waarmee bier gebrouwen dient te worden. Het is de oudste warenwet ter wereld.

Bepaald werd dat bier alleen gebrouwen mocht worden van water, gerst en hop. Door de jaren heen namen steeds meer Duitse staten het ‘Reinheitsgebot’ over en in 1906 geldt het voor heel Duitsland. In 1926 wordt er een nieuwe bierwet uitgevaardigd waarin het ‘Reinheitsgebot’ is opgenomen, maar ook wat versoepeld. Die wet geldt in grote lijnen nog.

Liechtenstein (2016): 500 Jahre Reinheitsgebot für Bier.

Bier is veruit de populairste drank in Duitsland en onlosmakend verbonden met de Duitse cultuur. Duitsland is de grootste bierproducent en -consument van Europa en staat op de derde plaats in de wereld met een consumptie van 107 liter per inwoner per jaar.

Van de 1408 brouwerijen in Duitsland (2016) bevinden er zich 623 in Beieren. Alles tezamen brouwen ze 5000 verschillende bieren en inclusief seizoensbieren, mixbieren en niet-alcoholische bieren komt men zelfs op circa 7000 verschillende bieren. Sinds 1985 ontstonden meer dan 400 brouwpubs. 28 brouwerijen brouwen meer dan 1 miljoen hectoliter per jaar. Enkel een dertigtal brouwerijen zijn nationaal actief, 300 andere enkel regionaal terwijl een 1000-tal brouwerijen enkel lokaal hun bier verkopen. Zeven Duitse brouwerijgroepen staan in de Top-40 van brouwerijen wereldwijd (volgens brouwvolume).

 

Canon van de Nederlandse biercultuur

Op vrijdag 28 april werd in Utrecht officieel de Canon van de Nederlandse Biercultuur gelanceerd: www.canonnederlandsebiercultuur.nl. Initiatiefnemer van de website is de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, de toonaangevende informatiebron over bier en brouwerijen in Nederland.

De Canon Nederlandse Biercultuur is een nieuw initiatief van de Stichting met als doel een beknopt, maar juist beeld te geven van de geschiedenis van het Nederlandse bier. De stichting heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een toegankelijke website met een duidelijke structuur en aantrekkelijke informatie in woord en beeld. 

De bierhistorie is opgebouwd uit een zevental tijdvakken met een kort overzicht, waarbinnen je kan doorklikken naar ‘blikvangers’ die ingaan op een voor die tijd kenmerkend fenomeen. Daarnaast biedt de website plaats aan tal van ‘overige bierverhalen’, die het beeld van de Nederlandse biercultuur nog meer kleur geven. De bedoeling is dat de canon een ‘levend’ organisme is en verder uitgebreid kan worden. En hopelijk maakt de canon ook voor eens en altijd een einde aan de vele misverstanden en klok- en klepelverhalen die steeds weer de kop opsteken in publicaties.

Nederland (2014): Paparazzo – 150 jaar Heineken Brouwerij.

De biercultuur heeft wereldwijd een ongekende ontwikkeling doorgemaakt, vooral dankzij de opkomst van de kleine zelfstandige brouwerijen. Ook in Nederland, waar in 1980 nog maar zestien brouwerijen waren. Inmiddels zijn er meer dan 900! De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, die wordt gesteund door grote en kleine brouwers, heeft de afgelopen jaren die ontwikkeling en de informatie over Nederlandse brouwerijen bij gehouden.

 

Week van het Nederlandse Bier (11 – 14 mei)

In 2023 vond voor de 10e keer de Week van het Nederlandse Bier plaats. Een week waarin de Nederlandse biercultuur in de schijnwerper staat en leden van Nederlandse Brouwers en CRAFT met veel plezier samen optrekken. Van donderdag 11 tot en met zondag 14 mei 2023 was er volop aandacht voor de vele prachtige bieren die door Nederlandse brouwers worden gebrouwen. Voor het ambacht van bierbrouwer en voor het bewust en duurzaam genieten van bieren, met en zonder alcohol. De Week opent met het Nederlands Bierproeffestival en vervolgt met tal van activiteiten zoals de Open Brouwerijdagen waarin het publiek een bezoek kan brengen aan brouwerijen door het hele land. Aan het NL Bierproeffestival nemen dit jaar 43 brouwerijen deel. Bijna alle provincies zijn vertegenwoordigd. Locatie: de Grote Kerk in Den Haag.

Grote of Sint Jacobskerk circa 1720. Prent van G. van Giesen. Bron: Haags Gemeentearchief.

 

Middelburgse Abdij Bier Festival (19 en 20 mei)

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei zal stichting ‘Bier in Zeeland’ de deuren van de abdij voor de achtste keer openen voor het Abdijbierfestival. Ondanks corona lukte het de afgelopen jaren twee edities van het evenement te organiseren in de buitenlucht op het grote Abdijplein. Dit jaar vindt het festival echter weer als vanouds plaats in de kloostergangen van de abdij, een sfeervolle en historische plek.

Nederland (2010): Mooi Nederland – Middelburg (met tekst Abdij op velrand).

 

Meer info:

Over de Canon van de Nederlandse biercultuur:

https://www.entreemagazine.nl/dranken/canon-nederlandse-biercultuur

Canon van de Nederlandse biercultuur:

https://www.nederlandsebiercultuur.nl/canonnlbiercultuur

Middelburgse Abdij Bier Festival: https://www.abdijbierfestival.nl/

Week van het NL-bier: https://www.weekvanhetnederlandsebier.nl/

Terschelling bieren:

https://terschellinger-bieren.com/pages/onze-bieren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)