Africa Cup 2023 kent vele verrassingen tijdens toernooi - Postzegelblog

Africa Cup 2023 kent vele verrassingen tijdens toernooi

0

Weinig informatie is te vinden over de Africa Cup 2023 in de kranten. Vele verrassingen en spectaculair voetbal van het Afrikaanse continent zijn live te zien op Ziggo Sport (TV). Grote landen o.a. Egypte, Marokko, Algerije, Tunesië, Senegal, Ghana, Kameroen zijn al uitgeschakeld en trainers zijn ontslagen nadat ze niet verder kwamen in het toernooi.

Africa Cup of Nations

De Africa Cup of Nations, ook wel de TotalEnergies Africa Cup of Nations genoemd om sponsorredenen, of gewoon AFCON of CAN, is de belangrijkste internationale voetbalcompetitie voor landen in Afrika. Het wordt goedgekeurd door de Confederation of African Football (CAF) en werd voor het eerst gehouden in 1957. Sinds 1968 wordt het om de twee jaar gehouden, en in 2013 wordt overgeschakeld naar de oneven jaren.

Egypte (2010): Winnaar 2006, 2008, 2010 Africa Cup.

Egypte is het meest succesvolle land in de geschiedenis van de beker en won het toernooi zeven keer. Er zijn in de geschiedenis van het toernooi drie trofeeën uitgereikt, waarvan Kameroen vijf keer en Ghana vier keer. De huidige trofee werd voor het eerst uitgereikt in 2002. Egypte won maar liefst drie opeenvolgende titels in 2006, 2008 en 2010. In 2013 werd het toernooiformat gewijzigd in oneven jaren om de FIFA Wereldbeker niet te verstoren.  Senegal is de huidige kampioen van het toernooi en heeft Egypte na strafschoppen verslagen in de finale van 2021.

 

Africa Cup of Nations 2023

De Africa Cup of Nations 2023 is de lopende 34e editie van de Africa Cup of Nations. Het wordt georganiseerd door Ivoorkust en vindt na het toernooi van 1984 voor de tweede keer in het land plaats. Deze editie van het toernooi was aanvankelijk gepland voor de zomer van 2023, en is daarmee de derde sinds 2019 die plaatsvindt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond, om planningsconflicten met Europese clubteams en competities te verminderen. De meeste Afrikaanse voetballers spelen in de Europese competitie.

Niger (2023): Africa Cup of Nations 2023 in Ivoorkust.

Hoewel het toernooi zijn oorspronkelijke merknaam voor sponsordoeleinden behield met het jaartal 2023 in de titel, werd het op verzoek van Ivoorkust en het CAF verplaatst naar 13 januari – 11 februari 2024 om het tropische regenseizoen in West- en Centraal-Afrika te vermijden, dat doorgaans zijn hoogtepunt bereikt rond juni-juli.

 

Locaties Ivoorkust

CAF heeft de volgende eisen gesteld aan de verwachte zes stadions voor deze editie van het toernooi:

aantal stadions / capaciteit (minimaal):  2 / 40.000; 2 / 20.000; 2 / 15.000.

In september 2017 lanceerde de regering van Ivoorkust een openbare aanbesteding voor de locaties van de wedstrijd. Dit omvatte openbare aanbestedingen voor de renovatie en uitbreiding van het bestaande Felix Houphouët Boigny-stadion in Abidjan en het Stade de la Paix (Vredesstadion) van Bouaké, en de bouw van nieuwe stadions in Yamoussoukro en de steden Korhogo en San-Pédro. De drie nieuwe stadions zouden elk een capaciteit van 20.000 hebben.

Ivoorkust (1984): Dag van de Postzegel.

Naast de renovatie of bouw van stadions omvatte de aanbesteding de renovatie of bouw van trainingsfaciliteiten in de gaststeden: acht in Abidjan en vier in Bouaké, Korhogo, Yamoussoukro en San-Pédro. Het omvatte ook de bouw van 96 villa’s (vijf kamers per villa) in die steden. Bovendien moesten de biedende landen een driesterrenhotel met vijftig kamers in Korhogo bouwen. Uiteindelijk wordt gespeeld in 5 steden met 6 stadions: Abidjan, Bouaké, Korhogo, San-Pédro, Yamoussoukro.

 

Halve finales, 3e/4e plaats en Finale

Er worden nog vier wedstrijden gespeeld. Twee keer een halve finale (7 februari) , 3e en 4e plaats (10 februari) en Finale (11 februari). Alle wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport (TV).

Halve Finale: Nigeria – Zuid-Afrika

Nigeria

Het Nigeriaanse voetbalelftal vertegenwoordigt Nigeria in het internationale voetbal. Ze worden bestuurd door de Nigeriaanse voetbalfederatie (NFF) en zijn drievoudig winnaars van de Africa Cup of Nations, met hun meest recente titel in 2013. In april 1994 stond het Nigeriaanse nationale voetbalteam op de vijfde plaats op de FIFA-ranglijst, de hoogste FIFA-ranglijstpositie ooit behaald door een Afrikaans voetbalteam. Door de geschiedenis heen heeft het team zich gekwalificeerd voor zes van de laatste acht FIFA World Cups en miste alleen de edities van 2006 en 2022. Ze hebben drie keer de achtste finales bereikt. Hun eerste WK-optreden was de editie van 1994. Het team is lid van de FIFA en de Confederation of African Football (CAF). Op de FIFA ranking staat Nigeria op plek 42.

Niger (2013): Africa Cup of Nations 2023 in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal vertegenwoordigt Zuid-Afrika in het internationale voetbal, Ze worden bestuurd door de Zuid-Afrikaanse voetbalbond. De bijnaam van het team is Bafana Bafana (The Boys), en de thuisbasis van Zuid-Afrika is het FNB Stadium, gelegen in Johannesburg. Het grootste resultaat van het team was het winnen van de Africa Cup of Nations thuis in 1996. Het team is lid van zowel de FIFA als de Confederation of African Football (CAF).

Zuid-Afrika (1996): Kampioen African Cup 1996.

Nadat ze hun eerste wedstrijd in 1906 hadden gespeeld, keerden ze in 1992 terug naar het wereldtoneel, na zestien jaar uitgesloten te zijn geweest van de FIFA en veertig jaar effectieve schorsing vanwege het apartheidssysteem. Zuid-Afrika werd het eerste Afrikaanse land dat gastheer was voor de FIFA Wereldbeker toen het de gaststatus kreeg voor de editie van 2010. Vanaf 29 juni 2023 staat het team op de 12e plaats in Afrika (CAF) en op de 66e plaats in de FIFA .

 

Halve Finale: Ivoorkust – DR Congo.

Ivoorkust

Het nationale voetbalteam van Ivoorkust vertegenwoordigt Ivoorkust in het internationale voetbal. Het team, bijgenaamd de Olifanten, wordt bestuurd door de Ivoriaanse voetbalbond (FIF). Tot 2005 was hun grootste prestatie het winnen van de African Cup of Nations 1992 tegen Ghana na strafschoppen in het Stade Léopold Sédar Senghor in Dakar (Senegal). Hun tweede succes kwam in 2015, waarbij ze Ghana opnieuw versloegen na strafschoppen in Bata (Equatoriaal-Guinea). Het team beleefde hun beste prestatie tussen 2006 en 2015 toen ze zich kwalificeerden voor drie opeenvolgende FIFA Wereldbekers en de Africa Cup of Nations 2015 wonnen. Het team vertegenwoordigt zowel de FIFA als de Confederation of African Football (CAF). Op de FIFA ranking staat Ivoorkust op plek 49.

Ivoorkust (1992): Kampioen African Cup of Nations 1992.

 

DR Congo

Het DR Congo nationale voetbalteam, door de FIFA erkend als DR Congo, vertegenwoordigt de Democratische Republiek Congo in het internationale voetbal en wordt bestuurd door de Congolese voetbalbond. Ze zijn ook een van de meest succesvolle teams in het African Nations Championship met twee titels in de jaren 1968 (Congo-Leopoldstad) en 1974 (Zaïre).

Zaïre (1974): WK Voetbal West-Duitsland 1974 (Les Léopards)

Ze krijgen de bijnaam Les Léopards: De luipaarden. Het team is lid van de FIFA en de Confederation of African Football (CAF). Ze staan ​​momenteel op de 67e plaats in de FIFA-ranglijst.

 

Meer info:

CAF online: https://www.cafonline.com/caf-africa-cup-of-nations/

Ziggo Sport: https://www.ziggosport.nl/afrikacup/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Egypte VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)