Nationale Indiëherdenking op 15 augustus 2022 - Postzegelblog

Nationale Indiëherdenking op 15 augustus 2022

0

Vele mensen hebben de datum 15 augustus in hun agenda omcirkeld. Op die dag staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dit keer vindt de herdenking ’s avonds plaats in Den Haag. Het organisatiecomité denkt dat ’s avonds meer betrokkenen zullen kijken naar de herdenking live of op tv. Wat weet u van 15 augustus 1945 en melati?

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Nederland (1985): Uit de serie Verzet en Bevrijding 1940-1945 – 15 augustus 1945.

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

Nederland (2020): Gouden postzegel – 75 jaar Bevrijding Nederlands-Indië.

 

Voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam er op 15 augustus 1945 officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog, terwijl dat voor Nederland al op 5 mei 1945 gold. Voor de inmiddels reeds twee miljoen Indische Nederlanders in Nederland was er geen herdenking van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan. Het heeft pas tot 1988 geduurd, voordat er een mogelijkheid voor een eigen jaarlijkse herdenking kon plaatsvinden.

Het Indisch Monument Den Haag. Foto: H. de Vegt / Wikipedia.

Op 15 augustus 1970 vond er voor de eerste keer in Den Haag een als eenmalig bedoelde herdenking plaats van de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Omdat er behoefte bleek dit te herhalen, leidde dit op 25 maart 1980 tot de oprichting van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 door 24 Indische organisaties. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden sinds 1988 alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan herdacht.

Nederland (1994): Uit de serie Tweede Wereldoorlog – Japanse kampen in Nederlands-Indië.

 

Melati

De Melati, de Indische jasmijn, wordt daarbij gedragen als symbool dat staat voor respect, betrokkenheid en medeleven en wordt gebruikt in het logo van het organisatiecomité.

De Melati is een typisch Indische bloem. Een bloem die voorkomt in Indonesië, maar in Nederland maar moeilijk kan gedijen. De bloem symboliseert tegelijk het leven en haar schoonheid maar ook het geestenrijk en de dood. Zoals de geur een lang vergeten herinnering kan oproepen, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten. Het niet vergeten van een gedeeld verleden, dat een veilige plaats moet krijgen in onze harten.

 

 

 

 

 

Meer info:

15 augustus 1945: https://15augustus1945.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Indonesië Nederland Nederlands Indië Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)