De Japanse jaartelling - Postzegelblog

De Japanse jaartelling

0

Al bladerend in mijn Leidse poststukken kwam ik een envelop tegen, verzonden uit Japan, met daarop een datumstempel met 8.1.26. Dan zou je denken dat deze envelop afgestempeld is op 8 januari 1926. Dat is echter een foute gedachte, want de Japanse jaartelling blijkt heel anders in elkaar te zitten.

Keizer Hirohito

De Japanse jaartelling is gebaseerd op periodes, die parallel lopen met de regeerperiodes van de Japanse keizers. Een collega verzamelaar vertelde mij dat het Japanse datumstempel 8.1.26 betekent dat deze is verzonden op 26 januari van het jaar acht. Jaar acht staat voor het achtste jaar dat een keizer aan het regeren is. Dat betreft hier keizer Hirohito. Deze begon met regeren in 1926. Dat is dan jaar één van zijn regeerperiode. Jaar acht daarvan is dan het jaar 1933 van onze jaartelling. Dus…… het Japanse datumstempel 8.1.26 betekent in onze jaartelling dat deze afgestempeld is op 26 januari 1933. De regeerperiode van Keizer Hirohito duurde van 25 december 1926 tot 7 januari 1989, en is daarmee de langste regeerperiode van alle Japanse keizers.  In 1971 ging hij op bezoek in Duitsland.

 

De Japanse envelop van 8.1.26

Mijn envelop is geadresseerd aan ’ Sinjoro’ J.P. van Kampenhout in Leiden.

Het toeval wil dat de heer Van Kampenhout jeugdleider is geweest van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars. Onderstaande kaart is een ‘Bewijs van Lidmaatschap ‘ van deze vereniging uit 1947 van jeugdlid Bram Vis (geboren 21-11-1934). De lidmaatschapskaart is ondertekend door een bestuurslid van de Leidse ‘Jeugdafdeeling, (met dubbel ee) genaamd J.P. van Kampenhout.

 

Keizer Aikihito

De zoon die Hirohito opvolgde was keizer Akihito. Onderstaande fdc is uitgegeven op de trouwdag van Akohito in april 1959 zoals we links onderaan kunnen zien. Op het poststempel staat 34.4.10. Dit betekent dat hij getrouwd is op 10 april van het 34ste regeringsjaar van zijn vader (= 1959).

 

Keizer Akihito kwam op 25 mei 2000 op bezoek in Leiden. Hij bezocht daar het Japanmuseum, dat  gevestigd is op het Rapenburg in Leiden in het voormalige woonhuis van Philipp von Siebold.

Deze Duitse arts had zich gevestigd in Leiden en werd uitgezonden naar Japan als arts van de Nederlandse handelspost op het (kunstmatige) eiland Decima. Von Siebold verzamelde in Japan alles wat los en vast zat en stuurde  dat naar Leiden. Dat wordt nu tentoongesteld in het Japanmuseum en keizer Akihito wilde dat wel eens zien. Op onderstaande maximumkaart zien we Von Siebold met een poststempel van Leiden.

Toen Akihito na zijn bezoek over het Rapenburg naar de Universiteit wandelde, groette twee leuke studentes, die uit het raam van hun studentenhuis hingen, de keizer. Wat niemand verwachtte: keizer Akihito ging een praatje maken met deze twee studentes. Er waren Japanse fotograven bij, die dit op de gevoelige plaat vastlegden. Deze foto’s werden afgedrukt op de voorpagina’s van alle Japanse kranten. Veel Japanners vielen van hun stoel van verbazing dat hun keizer zomaar met twee studentes op straat stond te praten. Maar als er Japanse toeristen naar Leiden komen, willen zij wel graag weten waar dit gebeurde. Zij worden op hun wenken bediend, want aan de gevel van het betreffende studentenhuis is er een foto van deze ‘ontmoeting’ aangebracht.

 

Antwoord-envelop van Leidse Universiteit

Van een familielid, die op de Leidse Universiteit had gewerkt, kreeg ik onlangs een envelop. Ze vertelde daarbij dat er vanuit de Leidse Universiteit een brief was gestuurd naar een hoogleraar in Japan, met het verzoek om deze te beantwoorden. Er was een envelop met antwoordnummer bijgevoegd. Rechts bovenaan deze envelop staat: ‘Geen postzegel nodig’.  Waarschijnlijk kon de Japanse hoogleraar geen Nederlands lezen, want hij plakte er een Japanse frankeerstrook op.

Op deze frankeerstrook staat als datumstempel:  05.11.00. Maar welke datum is dat volgens onze jaartelling? Wie het weet mag het zeggen.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Japan MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)