Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan in Zaanstad - Postzegelblog

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan in Zaanstad

3

Vandaag, zaterdag 17 november zal de landelijke intocht plaatsvinden van Sinterklaas en Zwarte Piet in Zaanstad. Het is allang geen kinderfeestje meer. Kort geding, rechtbank, slavernij en andere zaken die niets te maken hebben met het traditionele sinterklaasfeest domineren de dagen voor 5 december. Wat zullen Sinterklaas en de Zwarte Pieten zien in Zaanstad ? Wanneer kwam Zwarte Piet in beeld als hulp van Sinterklaas ?

Sinterklaas

Als je goed zoekt dan blijkt dat er veel Sinterklaas zegels zijn verschenen. Hieronder een compilatie. 

In november 2013 verraste PostNL ons met speciale sinterklaaspostzegels. Niet alleen staat de goedheiligman afgebeeld op de zegel, als erover gewreven wordt komt ook nog eens de geur van kruidnoten vrij.  De Zwarte Piet is overigens niet zwart, maar paars. PostNL was zijn tijd ver vooruit.  Ook in 2013 bij de intocht van Sinterklaas in Groningen vond PostNL het nodig in de ‘Paparazzo’ serie een vel uit te brengen.

In november 2009 gaf TNT Post de ‘Postbox Sinterklaas’ met velletje met 3 zegels en 3 kaarten uit.

 

Zwarte Piet

De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht dateren uit 1850. Onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) brengt dan het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht uit. Aan het begin van de negentiende eeuw komt Sinterklaas vanuit zijn schuilkelders naar boven als een nare, morsige boeman-achtige figuur. Maar dat is in Schenkmans boek verleden tijd: Sinterklaas is, schrijft Frits Booy van het Sint Nicolaas Comité, een “deftig heerschap” geworden. Hij wordt vergezeld door een “donkere dienaar” die in de eerste editie nog een “soort pyjama-achtig kostuum” draagt. Opmerkelijk is ook dat de Sint in het nieuwe liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’ ineens per stoomboot uit Spanje komt.

Sinterklaas en Zwarte Piet in het prentenboek van Jan Schenkman

Er zijn voor zover mij bekend alleen persoonlijke zegels bekend van Zwarte Piet.

Zaanstad

Route

Pakjesboot 12 meert af aan de Lagedijk 234 in Zaandijk. Daarna trekt Sinterklaas met zijn gevolg via de Lagedijk en de Julianabrug naar de wereldberoemde Zaanse Schans. Na een wandeling over de Schans langs onder meer de Albert Heijn Museumwinkel is op de parkeerplaats bij het Zaans Museum de afsluiting van de intocht. Je kunt Sint en zijn pieten op 17 november op verschillende plekken langs de route toejuichen.

Route intocht Sinterklaas en Zwarte Pieten in Zaanstad

Zaanstad zal door de televisie uitzending met miljoenen kijkers op de kaart worden gezet.  Eerder is de Zaanse Schans onder de aandacht gebracht voor het verzenden van de internationale post in 1996 en 2016.

 

 

Selectpost Zaanse molens (2002)

Een bijzondere uitgave van Montserrat om reclame te maken voor de Zaanse Schans. Betaald ?

Tenslotte twee bijzondere zegels. De linkerzegel is een ontwerp van het actiecomité om ervoor te zorgen dat de landelijke intocht naar Zaanstad zou komen in 2018. Helaas niet verwerkt als persoonlijke zegel. De rechter zegel is bedoeld voor demonstranten en actiegroepen die van plan zijn om het sinterklaasfeest te verstoren.

 

Sinterklaas naar ZNSTD in 2018 (De Orkaan, Zaans nieuws)

 

 

Zaanstad detentiecentrum

 

Een prettig sinterklaasfeest gewenst !

Meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaasfeest

https://npofocus.nl/artikel/7472/waar-komt-zwarte-piet-vandaan-

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)