Nijmegen, de oudste stad van Nederland - Postzegelblog

Nijmegen, de oudste stad van Nederland

9

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Samen met mijn vrouw bezocht ik de stad en hebben we er onder andere een stadswandeling gemaakt. Er valt nog steeds het één en ander te zien vanuit de tijd dat de Romeinen er bivakkeerden. Verder zijn er veel leuke parken en de Nijmeegse vierdaagse kent ook bijna iedereen.

De naam Nijmegen
De stad Nijmegen werd aan het begin van onze jaartelling gevormd als handelsnederzetting voor de Romeinen, naast een Romeins castrum (groot fort). De stad kreeg toen ook marktrechten. De naam Nijmegen is afgeleid van de Latijnse aanduiding ‘Novio-magus’, wat betekent: ‘nieuwe markt’. In de tijd van de Romeinse keizer Trajanus werd een voornaam van deze keizer hiervoor gezet. En omdat de stad in het gebied van de Bataven lag, werd de volledige naam Ulpia Noviomagus Batavorum. Het hoofd van keizer Trajanus staat afgebeeld op een Roemeense postzegel en op een zegel van stadspost Nijmegen, waar ook een verkeersplein naar keizer Trajanus genoemd is.

 

Keizer Trajanus

Gezichtshelm
In Nijmegen ‘ademt’ het nog naar de Romeinse tijd. Een gezichtshelm van een ruiter uit de Romeinse tijd werd in 1914 opgebaggerd uit de Waal bij Nijmegen. Het dateert uit de eerste eeuw na Christus. Een gigantisch groot masker is langs de Waal zichtbaar. In 1977 is er een postzegel over uitgegeven.

 

Bezienswaardigheden Nijmegen

We starten onze wandeling op de Grote Markt, dat vroeger de ‘Cruys Marct’ heette, vermoedelijk ontleend aan een kruis dat ter plaatse als zinnebeeld van het marktrecht heeft gestaan. Centraal op de markt staat de Boterwaag uit 1612. Net zoals in Leiden is de Waag nu een horecagelegenheid. Vanaf de Grote Markt hadden we via het Sint-Stevenspoortje ook zicht op de Sint-Stevenskerk, op het velletje te zien links van de onderste postzegel. Deze kerk dateert uit 1272 en is gewijd St. Stefanus. Deze was de eerste martelaar van het Christendom. Hij werd namelijk gestenigd na de hogepriester te hebben beschuldigd van de moord op Jezus. Aangenaam verrast werd ik door ons bezoek aan het park ‘het Valkhof’. Op de postzegel van het Nijmeegse velletje zien we de toren Belvédère, een voormalige wacht- of uitkijktoren op het Valkhof. Rechtsonder staat de Barbarossa-ruïne, een overblijfsel van een paleis dat in 1155 door keizer Frederik Barbarossa is herbouwd. Boven deze ruïne zien we het museum Valkhof over de Romeinse tijd. Een ‘gedrocht’ van een gebouw naar mijn mening, maar smaken verschillen. Op onderstaande rechtse persoonlijke postzegel zien we ook het Valkhof museum. Ik kijk toch liever naar gebouwen zoals op de linkse persoonlijke postzegel met daarop de Valkhofkapel, (officiële naam de Sint-Nicolaaskapel), die al in gebruik was door de Bataven aan het begin van de jaartelling. De huidige kapel dateert van ca. 1000.

Valkhofkapel en het Valkhof museum

Mariken van Nimwegen
Mariken van Nimwegen is een prozatekst van een middeleeuws toneelspel, daterend uit het begin van de 16e eeuw. De hoofdpersoon Mariken woonde in Nijmegen, vandaar de naam. De stad Nijmegen heeft haar beroemde, zij het fictieve, inwoonster Mariken geëerd met twee beeldhouwwerken. Het beeld van Mariken, gemaakt door Vera van Hasselt, staat op de Grote Markt.
Dit beeld is ook te zien op (bovenstaand) postzegelvel van Nijmegen voor de brug over de Waal.

Aardenwerk kan
Tenslotte zie ik links onder op het postzegelvel een aardenwerk kan staan. Wie weet daar meer over?

Universiteit en Hortus
In 1923 werd de Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen gevestigd. Tegenwoordig staat deze bekend onder de naam Radboud Universiteit. Daarnaast heeft Nijmegen sinds 1971 een botanische tuin, de Hortus Nijmegen voorheen Hortus Arcadië (land vol bloemen). Van de Nijmeegse Universiteit ziet U een frankeermachinestempel van de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen; van de hortus Nijmegen een postzegel met daarop de Italiaanse aronskelk (arum italicum).

Afbeelding envelop Universiteit: topicalcovers.com

Nijmeegse Vierdaagse
De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, is een vierdaags wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden en start op de derde dinsdag van juli. De Nijmeegse Wandelvierdaagse is de oudste en meest bekende Vierdaagse in Nederland. Het is de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld en staat inmiddels ook bekend als The Walk of the World. Hieronder een fdc van de stadspost Nijmegen uit 1986, in verband met de 70e vierdaagse. Op de zegels de ‘brug over de Waal’ een kenmerkend herkenningspunt van Nijmegen. Elk jaar doen er deelnemers uit circa tachtig landen mee, onder wie een groot aantal militairen. In 2016 deden er 50.000 wandelaars aan mee. De binnenkomst is op de Via Gladiola.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Randy Koo op 6 december 2021 om 21:17

  Er wordt getwijfeld of Nijmegen de oudste stad is van Nederland. Dat hangt af welke definitie wordt toegepast. Deze steden zouden ook de oudste van Nederland kunnen zijn: Heerlen, Maastricht of Voorburg.

  Zie de uitgebreide uitleg:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_stad_van_Nederland

 • Jos van den Bosch op 7 december 2021 om 09:26

  Heb je ettelijke pottenbakkersovens en complete thermen in een dorp? Dus: Heerlen is de oudste stad.

 • willem.hogendoorn op 7 december 2021 om 09:46

  Wie stemt er voor Maastricht of Voorburg? Ik woon vlak bij Voorburg dus zou daar voor moeten stemmen. Ik vind Voorburg echter meer een groot dorp dus ik houd het bij Nijmegen.
  ULPIA NOVIOMAGUS BATAVORUM. Dat klinkt echt als de oudste stad.

 • Cees op 7 december 2021 om 09:54

  Onze twee zonen zijn in het Radboud in Nijmegen geboren en ik heb ze altijd voorgehouden dat ze ter wereld kwamen in de oudste stad van Nederland. De tekst op het balkon van Julius Caesar bij de kapel op het Valkhof was ‘het bewijs’.

 • Cees op 7 december 2021 om 10:34

  Het was niet de tekst van Caesar maar van Claudius Civilus en is aangebracht op de balustrade. Geschreven door Constantijn Huygens.

 • willem hogendoorn op 7 december 2021 om 11:46

  Voor de geïnteresseerden, de latijnse tekst waar Cees het over heeft die door Huygens op de St. Nicolaaskapel is aangebracht luidt in het Nedetlands:
  Hier stond hij, hier zag hij knarsetanden de adelaars (op de Romeinse banieren), hiervan Claudius (Civilus) met grimmige blik de wrekende legers (van de Romeinen) naderen.

 • willem hogendoorn op 7 december 2021 om 11:47

  Laatste zin moet zijn: hier zag Cladius

 • willem hogendoorn op 7 december 2021 om 11:48

  Claudius

 • Jos van den Bosch op 8 december 2021 om 09:27

  Toch blijf ik van mening dat Heerlen de oudste is!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)