Nostalgie tijdens Dickens Festijn in zes Nederlandse steden - Postzegelblog

Nostalgie tijdens Dickens Festijn in zes Nederlandse steden

0

Het Dickens Festijn is een jaarlijkse kerstevent in Deventer. Dit tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1991 gehouden in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, deel van de oude binnenstad van Deventer. Het Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 120.000 mensen. Er komen ook veel buitenlandse bezoekers, vooral uit Duitsland. In de Deventer binnenstad zijn in het Dickensweekend ook allerlei kerstmarkten, concerten en andere activiteiten in het kader van ‘Deventer Kerststad.’ Wie niet van de drukte houdt kan ook naar Schiedam, Drunen,  Bedum, Rijswijk en Wintelre waar Dickens als thema wordt georganiseerd.

Dickens Festijn Deventer (16 en 17 december 2023)

Nederland (2006): Mooi Nederland – Deventer.

Vrijwilligers spelen honderden personages uit de boeken van Charles Dickens (1812-1870) na, zoals Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol-zangers, weeskinderen, dronkaards, ambachtslieden en vele andere arme en rijke lieden. Het totale aantal acteurs bedraagt in 2014 ongeveer 900, waaronder honderden buurtbewoners, maar ook gezelschappen en individuen uit Deventer en ver daarbuiten. Hiervoor heeft de organisatie een collectie van 700 kostuums, die vanwege de kledingmaten niet allemaal tegelijk in gebruik zijn. Sommige acteurs bezitten hun eigen kleding in victoriaanse stijl, de overige kostuums worden gehuurd.

Nederland (2012): de Grote of Lebuïnuskerk, het Voormalig politiebureau en de Watertoren.

De festiviteit vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Roggestraat, Bergkerkplein, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. In de Bergkerk zijn exposities en voorstellingen rond Dickens. De toegang tot het Dickens Festijn is gratis en alleen mogelijk via de hoek Walstraat/Keizerstraat. Vaak is er door drukte een wachttijd bij de toegang. Meer info: https://dickensfestijn.nl/

Nederland (2012): de Bolwerksmolen, de Bergkerk en de voormalige Koekbakkerij.

 

Dickens Festijn Schiedam (16 december 2023)

Schiedam heeft met zijn historische binnenstad het perfecte decor voor een Dickens Festijn! Wist je dat er bij Drukkerij Roelants op Lange Haven 141 in Schiedam rond 1867 Nederlandse vertalingen van de werken van Charles Dickens zijn gedrukt.

Acteurs en figuranten in Dickens klederdracht zullen de bezoekers vermaken. Het straattoneel zal met een Schiedamse twist zijn, dit houdt in dat de geschiedenis van Schiedam in de opgevoerde toneelstukjes terug komt. Geniet van de muziek en de zangkoren en koop wat leuks op de kerstmarkt. Ook zal er een aanbod aan kinderactiviteiten zijn.

 

Nederland (2020): Anton Pieck – Muziek Kerstkoor.

Met veel plezier en enthousiasme gaan wij met de organisatie beginnen voor het Dickens Festijn van 2023. Wij willen dit wederom met veel partijen in, om en uit Schiedam gaan doen en uiteraard met alle enthousiaste vrijwilligers.  Locatie: Dickens Festijn Schiedam | Feest en kerstmarkt in een gezellige historische sfeer – gratis toegankelijk. Op zaterdag 16 december van 11.00 tot 18.00 uur, De Dam en Vlaardingerstraat in Schiedam Centrum.

Meer info: https://stichtingtriplec.nl/Dickens-Festijn

 

Dickens Festijn Drunen (17 december 2023)

Een sfeervol plein boordenvol kraampjes, kerstlichtjes, gezang, Dickens optredens en de geur van een brandend houtvuur. Zondag 17 december ben je van harte welkom op het sfeervolle Dickensfestijn Drunen. Gedurende deze dag verandert het straatbeeld van Drunen voor de 17e keer in een levend negentiende eeuws tafereel. De Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie.

Ruim 500 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen tot leven: Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol Singers, weeskinderen, dronkaards en deftige lieden. Er hangt een geur van punch en gepofte kastanjes, marshmallows, glühwein en brandend hout. Gezellige koormuziek en kerstliedjes, vuurkorven en duizenden kleine lichtjes zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Overal in het centrum zijn optredens van artiesten; zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur in de sfeervolle Dickenstraat. Kooplui bieden hun waar aan en handwerkers demonstreren hun ambacht op de grote kerstmarkt. De Ganzenfanfare begeleidt zijn ganzen terwijl de straatmuzikanten spelen op viool, saxofoon en fluit. Griezelen op het kerkhof, naar straattheater kijken en luisteren naar prachtige kerstmuziek. Kortom, we zorgen voor een onvergetelijke dag.

De winkels en horeca zijn op zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur geopend en verkopen vanuit houten kersthuisjes diverse lekkernijen en producten. De sfeervolle kerstmarkt bezoek je in de Hugo de Grootstraat, Aalbersestraat, Torenstraat, Grotestraat en Stationsstraat. Je vindt er leuke kerstcadeaus en handwerkers demonstreren hun ambacht. Straatmuzikanten spelen kerstmuziek op accordeon, viool, saxofoon en fluit. Er is spectaculair mobiel straattheater door Abacus theater. De ganzenfanfare loopt in ganzenpas door het centrum. Op het Raadhuisplein staat een schaapsherder met zijn kudde schapen. Er zijn ezeltjes en paarden, kerstorgels, de Kerstman en doorlopend optredens. In de Sint Lambertuskerk kun je de prachtige kerststal bezoeken en luisteren naar diverse optredens. Het Symfonisch Blaasorkest geeft een bijzonder kerstoptreden. Op het goede doelenplein staan diverse lokale verenigingen. • De spectaculaire Dickens parade is zondag om 14.00 uur. Meer info: https://www.dickensfestijndrunen.nl/kerstmarkt-brabant

 

Dickens kerstmarkt Bedum (9 december 2023)

Gezellige kerstmarkt in het centrum van Bedum met kraampjes en verschillende koren gekleed in Dickens kleding.

Waar ligt Bedum?

In de Grote straat en rondom de Walfriduskerk met haar scheve toren is het net of je de tijd van Dickens binnen stapt. Kom lekker opwarmen met een gluweintje of warme chocolademelk en heerlijk genieten van de mooie koren die gaan zingen, de sfeervolle kraampjes, levende kerststal, de kerstman en meer.

 

 

 

 

Meer info: https://www.visitgroningen.nl/nl/kerstmarkten-in-groningen/2178270251/dickens-kerstmarkt

 

Dickens Feest Rijswijk (15 december 2023)

In winkelcentrum Oud Rijswijk barst het vrijdagavond 15 december van de kerstactiviteiten. Tussen 15.00 en 21.00 uur vindt  de bekendste en oergezellige kerstkoopavond van de regio plaats. Winkeliers en bewoners hebben lantaarns en kaarsen in het raam staan en het winkelgebied is volledig tot een sfeervol Dickensiaans kerstsprookje omgetoverd. Steltlopers, swingende kerstkoren, leuke workshops en Oudhollandse spelletjes en draaimolen voor de kids maken het sfeertje compleet en natuurlijk staat het centrum vol met prachtige kerstkramen. Kortom, je ziet, ruikt, hoort en proeft hier in alles kerst en Dickens.

Engeland (2012): 200 jaar Charles Dickens (1812 – 1870)

Balletstudio Marijke de Roo organiseert met haar dansgroep een fantastisch dansspektakel. Tussen 17.45 en 19.00 uur loopt de feestelijk verlichte Christmas Parade door het winkelcentrum van Oud Rijswijk met een 100-tal dansers, gekleed in prachtig fonkelende kostuums en swingende kerstmuziek. Deze betoverende parade is rond 18.45 uur bij de Oude Kerk waar de burgemeester van Rijswijk om 19.00 uur de verlichting van de fraaie kerstboom voor de Kerk zal ontsteken.

Nederland (2012): Anton Pieck – Kerstinkopen.

De mooi versierde winkels houden de hele avond hun deuren geopend, zodat u naar hartenlust al uw gewenste kerstinkopen kunt doen. Met warme chocolademelk en lekkere hapjes, profiteert u tijdens deze avond bovendien van speciale kerstacties.

Nederland (2013): Anton Pieck – Winterstraatjes.

In de Herenstraat (t.h.v. Bakker Piet / Kruidvat) is een schaatsbaan aanwezig waar je gratis gebruik van kan maken. Er zijn schaatsen die je gratis kunt lenen en voor koek en zopie wordt ook gezorgd. De schaatsbaan is geopend op vrijdag 15 december van 15.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 16 en zondag 17 december van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer info: https://www.kerstmarkten.net/dickens-feest-rijswijk/

 

Dickensfestijn Wintelre (16 en 17 december 2023) 

Door een grote poort met poortwachters betreedt u een wereld van 150 jaar terug. Een wereld zoals Charles Dickens deze heeft beleefd. In straten en pleinen komt u vele personages uit de Dickens verhalen tegen zoals David Copperfield de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek. Wandelend door de in Dickensstijl omgetoverde straten ontmoet u; Scrooge de onvriendelijke gierigaard, de bende van Fagin, bedelaars, kwakzalvers, een begrafenisstoet, een heuse veldwachter, vrouwen die demonstreren voor stemrecht, dames van lichte zeden, repende en knikkerende kinderen, een schoorsteenveger, een schoenenpoetser, een schoolklasje en nog meer. De muzikale Dickenssfeer komt van de verschillende koren en muziekgezelschappen.

Zaterdag 16 december 2023 van 14.00 – 19.00 uur, zondag 17 december 2023 van 12.00 – 18.00 uur. Entree voor volwassenen € 3,00 (4-12 jaar € 1,50)

Meer info: https://www.dickensfestijnwintelre.nl/

 

Meer info:

Eerdere blogs kersttradities: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)