Britse treinbriefzegels (4) - Postzegelblog

Britse treinbriefzegels (4)

0

kopjeVandaag hebben wij het over de Keighley en Worth Valley Railway. Een oude spoorlijn die veel voorkomt in de klassieke boeken van de familie Brontë, waarvan de gezusters  Charlotte, Anne en Emily de romanschrijfsters waren. Charlotte was de oudste en tevens bekendste ervan en schreef o.a. het beroemde boek “Jane Eyre”. Hiervan werden vele films, toneelstukken en t.v.-series gemaakt.

Treinbrief met afbeelding van de gezusters Brontë, gemaakt door broer Branwell. Hij was behalve dichter ook een begenadigd schilder.

Treinbrief met afbeelding van de gezusters Brontë, gemaakt door broer Branwell. Hij was behalve dichter ook een begenadigd schilder.

De historische spoorlijn,waarvan de bouw al in 1862 begon. werd geopend in 1867. In 1883 werd station Keighley in gebruik genomen en daardoor werd de lijn verlengd tot de situatie zoals die nu nog steeds is. De volgende stations kom je achtereenvolgens tegen op de lijn:  Keighley, Oxenhope, Haworth, Oakword, Damens en Ingrow. De lijn loopt voornamelijk in het gebied van West Yorkshire en East Lancashire Pennines in het noorden van Engeland; ook wel genaamd “Bronte Country.” Het is een schitterende treinreis door dit mooie landschap met molens en heidevelden; het vormt een ideale achtergrond voor de beroemde romans van de gezusters Brontë. Op het traject werden twee tunnels gebouwd om de veiligheid te vergroten: de Ingrow Tunnel en de Mytholmes Tunnel. Het gehele traject werd gebouwd als enkelspoor, doch met een zogenaamd “trackbed” waardoor het mogelijk was om dat in de toekomst te upgraden naar dubbelspoor. Tijdens de bouw werd de Wesley Place Methodistenkerk ernstig beschadigd door trillingen en verplaatsing van de aarde. De spoorwegmaatschappij moest daartoe een behoorlijke schadevergoeding betalen.  In de jaren 1968-1976 werd er een grote inzameling gehouden ter gelegenheid van de restauratie van die kerk door Eric Treacy, de bisschop van Wakefield.  Onderstaande eerstedagenvelop herinnert daar nog aan.

Eerstedag envelop KWVR uit 1981.

Eerstedag envelop KWVR uit 1981.

De Keighley en Worth Valley Railway hebben een van de meest bekende Britse stoomtreinentrajecten. Het traject loopt vanaf de industriële stad Keighley, via de buitenwijken van de Pennines  naar  het historische Haworth. Dat traject stond in 1967 als model voor de tv-serie The Railway Children en in werd in 1970 befaamd door de klassieke film met de gelijke titel die gebaseerd was op de beroemde roman van Edith Nesbit. Het scenario hiervoor werd geschreven en geregisseerd door de Britse acteur Lionel Jeffries en werd voornamelijk verfilmd op en rond  Oakworth Station. In 1970 werd het Ingrow West Station  de thuisbasis voor het Vintage Carriage Trust Museum. Dat museum heeft een prachtige verzameling van locomotieven en treinwagons die tussen 1876 en 1950 werden gebouwd. Het monumentale Oakworth Station is het bekendste en beroemdste station op dit traject. Haworth, de woonplaats  van de vader van de beroemde zusjes en broer Brontë, is tevens het populairste station omdat van hieruit de wandeltocht naar het Brontë Parsonage Museum begint, dat gelegen is op de top van de heuvel. Oxenhope is het zuidelijke eindpunt van dit spoortraject. Tegenover het station is het Oxenhope Exhibition Centre te vinden met historische stoomtreinen,wagons en winkels.
Hieronder zijn wat voorbeelden van treinbriefzegels en echt gelopen treinbrieven.

3
Zoals u ziet werden buiten de treinbriefzegels ook de gewone Britse frankeerzegels bijgeplakt, want de Britse PTT had óók een bezorgplicht !

4

Alle stations zijn geopend in de zomermaanden juli, augustus en september en op de feestdagen. In de volgende aflevering maakt u kennis met de Welshpool & Llainfair Lighte Railway.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Groot Brittannië SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)