Filatelie in zwaar weer - Postzegelblog

Filatelie in zwaar weer

16

Ik las in het novembernummer van het maandblad Filatelie de speech van de nieuwe bondsvoorzitter van de KNBF Victor Coenen. Hij zette de belangrijkste conclusies met betrekking tot het toekomstperspectief van de filatelie op een rijtje. Het is één minuut voor twaalf, zei hij! Daar wordt je als filatelist niet vrolijk van, maar het is wel de werkelijkheid.

Conclusies toekomstperspectief voor de filatelie van de KNBF:
1. Jongeren verzamelen niet (meer).
Victor Coenen: “We zullen af moeten stappen van de gedachte, dat we de jongeren moeten interesseren voor de filatelie. Dat is een utopie en louter verspilde energie, tijd en geld. Jongeren zijn uitsluitend lid van een sportvereniging”. Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik ben jaren jeugdleider geweest bij mijn vereniging , maar het is trekken aan een dood paard. Jammer, maar de jeugdfilatelie heeft geen toekomst, ook niet digitaal. Jeugdfilatelie is nostalgie.

2. Manifestaties en tentoonstellingen zijn binnenkort verleden tijd’.
Ik ging altijd met veel plezier naar de Postex. Dit jaar gaat deze niet door in verband met de corona.
“Binnenkort verleden tijd” staat er in de conclusie. Hoeveel postzegelshows van Postex zullen er nog komen? Wie het weet mag het zeggen.

3. Ledenaantallen van verenigingen nemen snel af.
Een waarheid als een koe! In mijn eigen Leidsche vereniging is bijna geen aanwas, en gaat het ledenaantal jaarlijks met 10 naar beneden. Als er nu nog 130 leden zijn, hoelang kunnen we dan nog bestaan? Fuseren met andere verenigingen zal het tij niet keren, maar wel vertragen. In Leiden zijn er nog meerdere verenigingen. Wellicht moeten de bestuursleden eens om de tafel gaan zitten.

4. Opvolging van bestuurstaken neemt drastisch af.
Ook dit herken ik. Niet alleen bij de postzegelverenigingen, maar in de gehele verenigingswereld. Bij een afgekaderde taak zoals bv jurywerk lukt dat vaak nog wel, maar in vergaderen hebben de meeste leden geen trek. Dit heeft al regelmatig het gevolg gehad dat verenigingen gaan fuseren.

5. Vereniging financiën nemen fors af.
Ja, klopt ook. En hoelang houdt een vereniging het dan nog vol. Wanneer is het “break even point”?
Met hoeveel leden is het nog “rendabel” om te draaien? Ik weet dat er nu al een aantal verenigingen met verlies draaien en hun reserves opmaken. Dus als een vereniging langer het ‘verzamelen’ mogelijk wil maken in verenigingsverband: kijk om U heen naar andere verenigingen. Schaalvergroting door fusie levert meer op dan de som der delen volgens de nieuwe Bondsvoorzitter.

6. De waarde van collecties nemen af
Dat zal best, maar daar kan ik niet zo mee zitten. Ik verzamel postzegels omdat ik dat leuk vind. Het is een leuke tijdsbesteding, maar geen belegging. Ik spaar alleen thema’s, en daarbij bepaal ik zelf wat ik wel en niet in mijn verzameling opneem, zonder “catalogus-dwang”. Leve de Thematische filatelie.

7. Fysieke handel- en veilingwezen zal verdwijnen
Op de duur denk ik wel, maar in deze coronatijd zie ik dat de Leidse Postzegelwinkel goed bezocht wordt, waarbij er wel veel rollators voor de deur staan. Dat in de nabije toekomst steeds meer via internet zal gaan, is duidelijk. PostBeeld is daar goed op ingespeeld, niet alleen door een hele gebruikersvriendelijke internetsite waar je postzegels kan bestellen, zie www.postbeeld.nl maar ook door eigenaar te zijn van dit Postzegelblog en dus open te staan voor discussie,

8. Fysieke verenigings-vergaderingen nemen af.
Ja, daar werkt deze coronatijd natuurlijk aan mee. Mijn ervaring bij de verenigingsavonden is dat deze ook een sociale functie hebben. Een praatje, een borreltje, en o ja, we moeten ook nog even in de ruilboeken kijken. Mijn pleidooi is: laten we dit zo lang mogelijk in stand houden. De verenigingsavonden geven plezier en verlichten de vereenzaming.

Welke beleidsmaatregelen heeft de KNBV hiervoor bedacht? Speerpunten t/m 2021 zijn:
1. Digitaliseringstraject opzetten
Hoe eerder hoe liever is mijn eerste reactie. Maar…. de gemiddelde leeftijd van een georganiseerde filatelist ligt boven de 70 jaar, en daar zitten veel digibeten tussen. Vergeet deze (grote) groep niet!

2. Fusie tussen KNBF en SvF (Samenwerkingsverband Filatelie).
Prima, want schaalvergroting vergroot tevens de servicegerichtheid.
200 jaar KNBF gaan we niet redden. Maar 150 jaar moet toch kunnen? In 2058 word ik 103. Ik ga mijn best doen om dat mee te maken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (16) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 9 november 2020 om 14:49

  Ik ben benieuwd of de zienswijze van de nieuwe bondsvoorzitter Victor Coenen herkenbaar is, of dat er ook andere meningen zijn.

 • A. Haan op 9 november 2020 om 15:35

  Op punt 2 heb ik een opmerking, die de KNBF zich zelf moet aan trekken. Ik ben Landscommissaris voor het Multilaterale tentoonstelling volgend jaar in St. Pölten Oostenrijk. Na herhaalde malen vragen om in de bondspagina van ons maandblad Filatelie, een memo te plaatsen dat de inschrijving sluit in december, is tot op heden geen gevolg gegeven. Zo komt er vanzelf geen animo om aan tentoonstellingen mee te doen. Na zoveel afzeggingen van evenementen gaat deze wel door. Men zou toch denken er is vraag na. Maar als dit niet bekend gemaakt word dan kan niemand weten dat er evenementen georganiseerd worden.

 • Victor Coenen op 9 november 2020 om 16:11

  Even een korte reactie op Albert Haan zijn reactie met betrekking tot Sankt Pölten.
  In het oktobernummer van het Maandblad is gewag gemaakt van de multilaterale tentoonstelling in Sankt Pölten. Wij staan als bestuur unaniem achter deze multilaterale tentoonstelling en hopen op meer animo voor deelname. In het januarinummer van het Maandblad zullen we op de bondspagina wederom aandacht aan de multilaterale in Sankt Pölten besteden. Dat is bij deze toegezegd!

 • Victor Coenen op 9 november 2020 om 16:15

  Zie zojuist dat de inschrijving per 31 december as sluit, dus komt artikel in januari als mosterd na de maaltijd. Ga kijken wat we nog kunnen doen!

 • Ramon Eichstaedt op 9 november 2020 om 16:44

  Mooi om te zien dat de nieuwe voorzitter actief is (geworden?) op deze site.
  Laat mij in ieder geval zien dat je er mee bezig bent om te luisteren naar de geluiden vanuit het land en de filatelisten zelf.

  Verder herken ik niet alle punten die vermeld staan. Zo weet ik altijd nog wel wat te verkopen, al is de tijd van 20% krijgen van de catwaarde voor regulier spul al lang geleden. Zelfs met mijn (maar) 40 jaar is dat ook al 20/25 jaar voorbij. De laatste tijd ruil ik voornamelijk en liever.

 • willem hogendoorn op 9 november 2020 om 17:01

  Ik (W.H.) kreeg per mail de volgende reactie:
  Ik heb de laatste dagen verschillende homepages van postzegelverenigingen bekeken en de meeste zijn niet erg uitnodigend, om niet te zeggen ouderwets en afschrikwekkend slecht gemaakt. Om dat te veranderen moeten de filatelisten zelf het initiatief nemen en actief worden. We moeten onszelf beter in de etalage zetten. Gouda en Haarlem zijn een positieve uitzondering.

 • hennepnetel op 9 november 2020 om 17:18

  Een aantal zaken zijn duidelijk danwel waren duidelijk en het Corona-circus heeft dit alleen maar erger gemaakt!

  1. Jeugd doet niet meer mee, maar de jongere oudere zal de filatelie blijven omarmen zolang deze zichzelf een gezicht geeft.

  2.Ik bedrijf de filatelie de afgelopen 11 jaar bijna uitsluitend via interactieve internet forums – in Australia, Argentina, US en Duitsland – met name en dat levert zeer veel reacties op. Ook nu nog, zij het dat de Duitse bpnd er zich weinig aan gelegen laat liggen om het forum in stand te houden. Argentina ligt sinds april plat! Corona? Australia is ONafgebroken actief en “alive and kicking”!

  Nederlqnd kent dit tyoe forums niet, waarbij je zelf ONgehinderd een nieuwe “draad” kunt plaatsen zonder afhankelijk te zijn van bemoeials!

  Dit blog is te gesloten!

  Voorbeelden:

  https://www.stampcommunity.org/topic.asp?TOPIC_ID=61815&whichpage=2
  https://www.stampboards.com/search.php?search_id=newposts&sid=436af70946fdf20b669b34b36f047ad2

  http://foro.filateliaargentina.org/index.php?sid=3795ea6f6e29f88d5744ce49cbf0d84b

  https://forum.bdph.de

 • Piet op 9 november 2020 om 18:42

  In feite is er niets nieuws onder de zon!!
  Een feitje: Filatelie heeft twee hele pagina’s gepubliceerd over de Bibliotheek.
  Wanneer je weet dat een bepaald nummer in de Bibliotheek aanwezig moet zijn en je daarna met onwaarheden geconfronteerd wordt, wat doe je dan??
  Actieve verzamelaars in de KOU ZETTEN.
  We hebben het zo druk en de tijd ontbreekt zelfs om op een wachtlijst te mogen komen.
  Verbeter de wereld begin bij jezelf.

 • willem hogendoorn op 9 november 2020 om 19:11

  Ik (W.H.) heb de link van deze blog verspreid in mijn (filatelisten)netwerk met het verzoek te reageren. Ik krijg wel de indruk dat de conclusies van Victor (KNBF) wat losmaakt. Ik krijg diverse mails en telefoontjes.
  De eerste meldde dat al jaren geleden met deze speerpunten begonnen had moeten worden. Toen was de neergang al zichtbaar. Hij vreest dat het nu te laat is.
  Een verenigings-bestuurslid vertelde dat hij er ”simpel” inzit: “We blijven voor de leden gezellige verenigingsavonden organiseren, want daar is behoefte aan. En eens zal dit ophouden”.
  En een derde meldde: Mijn indruk is dat de filatelie nog lang niet dood is. Alleen een andere koers is nodig. De huidige hoofdredacteur van het maandblad werkt hier helaas niet aan mee. Hij vult het maandblad voor 90 procent met verhalen die geen hond leest.
  Tot zover de reacties die ik krijg.

 • Ed op 10 november 2020 om 16:32

  Inderdaad, volgens mij niet veel nieuws onder de zon. Wie nog plezier hebben in verenigingen, hoewel met steeds minder; dat is natuurlijk prima. Als begin vijftiger werd ik al nooit echt vrolijk van een verenigingsavondje, dus was niet aan mij besteed. Vooral veel bezig via Internet, ook prima. OM de waarde doe ik het niet. Postbeeld vind ik prima, voorbeeld van meegaan met de tijd. Er zijn ook zat leuke websites en informatie te vinden her en der. Postex vond ik laatste paar jaar al minder en mis ik niet. Eindejaarsbeurs vond ik wel weer leuk (en hopelijk volgend jaar weer), zit wat meer dynamiek en en samen met andere verzamelgebieden dus ook wat meer en breder publiek.
  Verder, vooral plezier hebben in jouw manier van verzamelen..

 • Hans van der Lelie op 13 november 2020 om 14:13

  Ben van mening dat de hoofdredacteur Filatelie een heel goed blad maakt met bijdragen voor ”elk wat wils” en
  een stimulans geeft nieuwe verzamelgebieden te ontdekken. Of kijk eens naar de mogelijkheden van de Social Philately ( voorbeeld artikel over de Bijenkorf in Filatelie ) of de poststukken die Hugo Brieffies ons laat zien op zijn site dutchphilately.blogspot.com. Daarmee kan men denk ik misschien mensen bereiken die nooit iets met postzegels te doen hadden en het verzamelen daarvan een duffe en saaie bezigheid vonden ?
  Hans

 • Jannie op 16 november 2020 om 13:28

  Tja, de oude filatelie en verenigingen redden heeft geen zin. Mensen worden niet meer lid van verenigingen, want we hebben nu internet,we zijn geen leiders meer nodig. Geen bibliotheek, geen handelaar, we kunnen alles zelf. Dat heet decentralisatie. Het woord en thema van deze eeuw. Bij verenigingen is doorstroming het grote probleem, Mensen blijven te lang in functie en zouden jongere mensen moeten aanstellen om een nieuwe richting in te slaan. De filatelie redden door bejaarden het naar de zin te maken met een maandelijkse verenigingsavond is niks, op internet is het 24 uur per dag verenigingsavond. Ik verzamel sinds 1973 en ben nog relatief jong met mijn 56 jarige leeftijd.Toen ik 30 was ben ik in gesprek gegaan maar kreeg nergens een poot aan de grond, iedereen wist zelf alles wel, de filatelie zakte steeds verder weg. Vandaag de dag kunnen we alles zelf we zijn geen georganiseerde filatelie nodig. Door deze decentralisatie gaat de een meer succes hebben dan de ander en zullen de succesvollen door anderen gekopieerd worden en zo krijg je een nieuwe stroming, het verzamelen blijft gewoon doorgaan en wordt ooit weer populairder, misschien nu wel nu de grootste crisis sinds mensenheugenis aan de gang is, verzamelen was populair net na de 2e wereldoorlog, het ontstaat altijd na een crisis en gaat dan een generatie lang door.

 • willem hogendoorn op 16 november 2020 om 17:14

  Dank voor je reactie Jannie. Je maakt een aantal terechte opmerkingen. Dat verzamelen blijft doorgaan, geloof ik ook. En inderdaad op een andere manier. Dat de Bond gaat inzetten op digitaliseren is alleen maar goed. Het klopt dat in de 2e Wereldoorlog het aantal verzamelaars toenam. Dat kwam echter ook omdat mensen dit zagen als een belegging van hun geld. Na de oorlog kelderde het aantal (georganiseerde) verzamelaars weer rap. Ook door de corona tijd nu wordt er weer meer verzameld. Of dat een generatie lang door zal gaan, weet ik niet.

 • AaLuWa op 17 november 2020 om 21:59

  Het probleem is natuurlijk ook dat op de brieven geen echte postzegels meer zitten. De meeste brieven hebben een port betaald, automaat-frankering, postzegelcodes waardoor je nooit een “gratis” verzameling op kan bouwen. En als er een postzegel op zit is dit een standaard postzegel. En vanuit deze verzameling kun je verder uitbreiden door kopen of ruilen. Dit is bijna niet meer mogelijk.

 • Jasmine op 6 februari 2021 om 13:02

  Dag iedereen
  Jullie reacties zijn meer dan welkom, doch ben ik een van de weinige die publiekelijk via het maandblad heeft gereageerd. Ik verwijs graag naar het artikel in de februari uitgifte.
  Voor mij is filatelie ver van dood. De toekomst kan als er aandacht is voor de digitalisering van de wereld en de jeugd.
  Groetjes
  Jasmine

 • bate hylkema op 6 februari 2021 om 15:50

  De postzegels is inmiddels een anachronistisch gebruiksvoorwerp geworden. Afgezien van de decemberperiode is een postzegel op een briefstuk zo langzamerhand een zeldzaam object voor jong en oud geworden.
  De filatelie zit nu in de bloei van het verval!

  Naar aanleiding van het artikel ‘Naast de veelzeggende Gabriël Metsu-postzegel (nvph 2246) ook dito filatelie?’, dat na 07.00 uur op http://www.postzegelblog.nl staat, vraag ik u nu al om aan het artikel uw medewerking te verlenen. BEDANKT.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)