Op zoek naar het licht in deze donkere dagen - Postzegelblog

Op zoek naar het licht in deze donkere dagen

0

December is een bijzondere maand. Snel donker met veel regen en wind en af en toe sneeuw. Sinterklaas en de Kerstman komen langs in uw woning of in uw omgeving (winkels, feesten). Maar we zoeken ook naar het licht, waar we goed bij voelen. Op zoek naar het licht in deze donkere dagen is het thema deze keer. We bezoeken Scheveningen, Gouda en Amsterdam. Reist u mee?

Scheveningen Light Walk (9 december 2023)

Telebrief 175 jaar KNRM (1824 – 1999).

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is verbonden aan de vijfde Scheveningen Light Walk. De stichting, die in één adem genoemd wordt en onlosmakelijk verbonden is met Scheveningen, komt jaarlijks vele malen in actie voor zwemmers en watersporters, maar ook voor de beroepsvaart. De KNRM, voor een groot deel afhankelijk van haar vrijwillige redders, is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van donateurs en sponsoren. Tijdens het inschrijven is er de mogelijkheid om een vrijwillige donatie te doen.

Meer info: https://www.scheveningenlightwalk.nl/

 

Gouda bij kaarslicht (15 december 2023)

Dit jaar is het op 15 december alweer de 68e editie van Gouda bij Kaarslicht. Elk jaar doen we ons best om een zo mooi en modern programma samen te stellen, maar natuurlijk verliezen we niet de traditionele elementen uit het oog.

Gouda bij Kaarslicht is de oudste ‘lichtjesavond’ van Nederland en begon in 1956 met het ontsteken van de lichtjes in de eerste kerstboom voor het stadhuis op de derde vrijdag van december. De boom wordt ieder jaar geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg. De Noorse kerstboom is tussen de 20 en 30 meter lang. Duizenden mensen komen bij elkaar en rondom het marktplein gaat al het elektrisch licht een avond lang uit van het middeleeuwse stadhuis, alle huizen en winkels. Alleen brandende kaarsen zijn toegestaan.

Het evenement wordt ieder jaar door zo’n 20.000 mensen bezocht. Behalve de 50e editie toen ruim dertigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland in 2005 Gouda bij Kaarslicht in Gouda vierden in het bijzijn van koningin Beatrix. Sinds 2008 is de kerstboom versierd met 10.000 leds in plaats van de 200 standaard gloeilampen. Deze led-verlichting verbruikt veel minder energie (800 watt) dan de gloeilampen (5.300 watt). In 2015 werd de 60e editie gevierd met een mooi velletje.

Nederland (2015): 60e editie Gouda bij Kaarslicht.

Gouda staat bekend om haar kaarsenindustrie. De ‘Goudse kaars’ is internationaal bekend als een kaars van hoge kwaliteit. Tot de komst van het elektrisch licht waren we onder andere afhankelijk van kaarsen om ons ’s avonds bij te lichten.

In Nederland kwamen de eerste kaarsenfabrieken op in de tweede helft van de 19e eeuw. In Gouda werd in 1853 een kaarsenfabriek opgericht als nevenbedrijf van een aantal andere fabrieken in de stad. Het nevenbedrijfje groeide snel en ging in 1858 zelfstandig verder als de N.V. Stearine Kaarsenfabriek Gouda. De fabriek nam de gehele productie in eigen beheer, ook het produceren van stearine. Om dat goedkoop te houden ontwikkelde de fabriek een mengvorm waarbij de stearine vermengd werd met het goedkopere paraffine.

Bron: poststuk van: https://posthistorie.nl/

De producten van de fabriek werden goed ontvangen, want de fabriek kreeg meerdere prijzen. In 1899 kreeg de fabriek ook het predicaat koninklijk. De voortgang van de techniek begon de fabriek echter tegen te zitten. Hoewel dankzij de introductie van elektriciteit de productie van de fabriek omhoog ging, betekende de introductie van het elektrisch licht ook dat de kaars z’n beste tijd gehad had. Daardoor kwam gedurende de 20e eeuw de nadruk van het bedrijf steeds meer op de chemie-industrie te liggen. De Goudse fabriek fuseerde in 1929 met de Schiedamse kaarsenproducent Apollo. De fabriek werd in 1960 nog eens overgenomen en werd zo onderdeel van grotere chemiebedrijven. Tegen het einde van de 20e eeuw werd de kaarsenafdeling afgestoten en verdween de kaarsenproductie uit Gouda.

Meer info: https://goudabijkaarslicht.nl/

 

Amsterdam Light Festival (30 november 2023 tot en met 21 januari 2024)

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival begint donderdagavond en heeft als thema: Loading… Langs de wandel- en vaarroute staan 24 lichtkunstwerken, die het effect van technologie en kunstmatige intelligentie op het dagelijks leven verbeelden. De 24 kunstwerken van het Amsterdam Light Festival staan hoofdzakelijk langs de Herengracht, de Nieuwe Herengracht en het water voor het Centraal Station.

De route is in totaal 7,5 kilometer en is gratis te bewandelen. De routekaart is te downloaden via de app van het festival of fysiek te koop (euro7,99) bij een van informatiepunten (Stoperaplein en de Hoftuin). De Hoftuin achter Museum H’art is van 14 december tot en met 7 januari geopend. In de toekomst is het festival van plan om meer terreinen buiten het centrum te regelen, zodat niet iedereen naar het centrum hoeft te komen om lichtkunst te zien.

Nederland (2012); Anton Pieck – Amsterdam, Keizersgracht.

De lichtkunstwerken staan van zondag tot en met dinsdag van 17.00 uur tot 22.00 uur aan. Op de overige dagen en in de kerstvakantie (23 december t/m 7 januari) een uur langer. Op Oudejaarsavond staan de lichten dit jaar uit.

Bezoekers kunnen mee met een open of gesloten rondvaartboot. Deze boottocht is inclusief een audiotour (vanaf euro 26,50), waarin meer wordt verteld over de kunstwerken langs de route. De gemiddelde tour duurt ongeveer 75 minuten.

Nederland (2016): Grachtengordel in Amsterdam.

Verder zijn er wandelrondleidingen (vanaf euro 21,50) onder begeleiding van een ervaren gids. Deze gids zal net als bij de boottours uitgebreid vertellen over de lichtkunstwerken. De wandeltour loopt langs hele route van 7,5 kilometer en is inclusief een drankje en een snack.

Meer info: https://amsterdamlightfestival.com/nl

 

Meer info:

Eerdere blogs kersttradities: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)