Walt Disney: De architectuur van een wondere wereld in Rotterdam - Postzegelblog

Walt Disney: De architectuur van een wondere wereld in Rotterdam

0

Uniek is de expo tot en met 27 maart 2022 te zien in het Nieuwe Instituut in Rotterdam over Walt Disney leven en zijn invloed op de architectuur wereldwijd. Je ziet in het begin van de expo een korte CV met zijn belangrijkste mijlpalen en originele items. Daarna volgt het architectuur gedeelte (dat is de core business van het museum) met als laatste de invloed op de moderne architectuur op gebouwen, die gerealiseerd zijn of nog in aanbouw. Een must-see voor fans van Walt Disney en architectuur.

Walt Disney

Walter (Walt) Elias Disney (1901 – 1966) was een Amerikaans tekenaar, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer, internationaal icoon en een filantroop. Disney is bekend om zijn invloed op het gebied van amusement in de 20e eeuw. Als medeoprichter van Walt Disney Productions,  werd Disney een van de bekendste filmproducenten ter wereld. Het bedrijf dat hij mede oprichtte, later omgedoopt tot The Walt Disney Company,  had in 2017 een omzet van 55 miljard Amerikaanse Dollar.

Disney is met name bekend vanwege zijn werk als filmproducent en een populaire presentator, maar ook vanwege zijn vernieuwingen in de filmindustrie, de ontwerpwereld en de pretparkwereld. Hij en zijn werknemers hebben een paar van ’s werelds bekendste personages gecreëerd, waaronder Mickey Mouse. Disney was niet alleen de geestelijk vader van deze muis, maar hij sprak ook de originele stem in van het personage.

Disney is in zijn leven 59 keer genomineerd voor een Oscar en heeft er 22 gewonnen met een record van vier Oscars in één jaar, en kreeg nog drie ere-Oscars (waarvan de eerste voor de creatie van Mickey Mouse in 1932), wat hem tot de persoon maakt die de meeste Oscars ooit heeft gewonnen.. Ook won hij 7 Emmy Awards en vele andere prijzen in binnen- en buitenland. Hij is de naamgever van het Disneyland Resort en het Walt Disney World Resort en van parken in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk en Hongkong.

Disney overleed op 15 december 1966 aan de gevolgen van longkanker, een paar jaar voorafgaand aan de opening van het Walt Disney World Resort in Florida.

Canada (1996): 25 years Winnie the Pooh

 

Rode Kruis

Medio 1918 probeerde Disney zich bij het Amerikaanse leger aan te sluiten om tegen de Duitsers te vechten, maar hij werd afgewezen omdat hij te jong was. Nadat hij de geboortedatum op zijn geboorteakte had vervalst, trad hij in september 1918 in dienst bij het Rode Kruis als ambulancechauffeur. Hij werd verscheept naar Frankrijk, maar arriveerde in november, na de wapenstilstand. Hij tekende ter decoratie cartoons op de zijkant van zijn ambulance en liet een deel van zijn werk publiceren in de legerkrant Stars and Stripes. Hij keerde terug naar Kansas City in oktober 1919, waar hij werkte als leerling-kunstenaar bij de Pesmen-Rubin Commercial Art Studio, waar hij commerciële illustraties tekende voor reclame, theaterprogramma’s en catalogi, en bevriend raakte met collega-kunstenaar Ub Iwerks.

Djibouti (2018): 150 jaar Rode Kruis en Walt Disney als Rode Kruis vrijwilliger.

Mickey Mouse

Mickey Mouse, vaak kortweg Mickey genoemd, is een Amerikaanse animatie- en stripfiguur. Ontworpen in 1928 samen met Ub Iwerks. Mickey is een antropomorfe (toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens) muis waarvan het gezicht kan worden getekend als drie zwarte cirkels. Dit heeft geresulteerd in een easter egg, die vaak te vinden is in gebouwen in Disneyparken, Disneyfilms en de verhalen van de Amerikaanse striptekenaar Keno Don Rosa en af en toe ook in de Donald Duck: de ‘Hidden Mickey’, een verborgen afbeelding van het hoofd van Mickey van bijvoorbeeld borden of uitgevoerd als raam. Hij is een icoon voor The Walt Disney Company en een van de meest herkenbare symbolen in de wereld. Hij staat ook in het logo van de Disneyparken.

Gambia (1989): history Mickey Mouse

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

In 1934 was Disney ontevreden geworden over het produceren van korte tekenfilms met formules,  en geloofde dat een tekenfilm met een lange speelduur winstgevender zou zijn.  De studio begon de vierjarige productie van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, gebaseerd op het sprookje.  Toen er nieuws over het project uitlekte, voorspelden velen in de filmindustrie dat het bedrijf failliet zou gaan; insiders uit de industrie gaven het de bijnaam “Disney’s Folly”. De film, de eerste animatiefilm die in kleur en geluid werd gemaakt, kostte $ 1,5 miljoen om te produceren – drie keer meer dan het budget. Om ervoor te zorgen dat de animatie zo realistisch mogelijk was, stuurde Disney zijn animators op cursussen, hij bracht dieren naar de studio en huurde acteurs in zodat de animatoren realistische bewegingen konden bestuderen.  Om het veranderende perspectief van de achtergrond weer te geven terwijl een camera door een scène bewoog, ontwikkelden de animators van Disney een meervlakscamera waarmee tekeningen op stukjes glas op verschillende afstanden van de camera konden worden geplaatst, waardoor een illusie van diepte werd gecreëerd. Het glas kan worden verplaatst om de indruk te wekken van een camera die door het tafereel gaat.

Grenada (1987): Snowwhite and the Seven Dwarfs

Architectuur kastelen

In de expo is een maquette te zien van kasteel Neuschwanstein. Neuschwanstein in Beieren is een kasteel in het dorp Hohenschwangau (Allgäu), gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuwin opdracht van koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en met zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van Duitsland. De bouw werd door Ludwig gestart in 1869 en zijn bedoeling was het oprichten van een middeleeuws ridderslot. De werken aan het kasteel werden bij het overlijden van Lodewijk in 1886 onmiddellijk stilgelegd. Walt Disney heeft Neuschwanstein bezocht voordat de bouw van zijn eerste themapark begon en het was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disney World in Californië. Zie hierboven het velletje van Canada.

 

 

 

 

 

Een ander theorie is dat Disney ook liet inspireren door het kasteel Alcázar van Segovia. Het Alcázar van Segovia is een middeleeuws kasteel gelegen in de stad Segovia (Spanje). Het fort staat  op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het staat op een rotsachtige rots boven de samenvloeiing van twee rivieren in de buurt van het Guadarrama-gebergte en is een van de meest karakteristieke kasteelpaleizen in Spanje vanwege zijn vorm – als de boeg van een schip. Het alcázar werd oorspronkelijk gebouwd om als fort te dienen, maar heeft sindsdien gediend als een koninklijk paleis, een staatsgevangenis, een Royal Artillery College en een militaire academie. Het is momenteel in gebruik als museum en militair archiefgebouw.

 

 

 

 

 

 

Meer info:

Walt Disney in Rotterdam tot en met 27 maart 2022:

https://wonderewereld.hetnieuweinstituut.nl/

Biografie Walt Disney: https://en.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney

Disney Resorts: https://www.disneyworld.eu/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Duitsland Spanje Verenigde staten Architectuur Disney StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)