Door een vluchtige blik en een spontane uitspraak vraag ik bij uitzondering in dit artikel uw aandacht voor twee postzegelemissies, die op maandag 2 januari 2023 zullen worden uitgegeven: Typisch Nederlands – musea & Beleef de Natuur – Marker Wadden. Ik ben benieuwd op welke wijze de postzegelblog-lezer met onderbouwde bewoordingen beide emissies zullen ontvangen. Met anoniem stemgedrag wordt niemand wijzer!
1) Typisch Nederlands – musea; uitgiftedatum maandag 2 januari 2023
1a) Uitgifte-informatie
Uitgiftedatum 2 januari 2023. Grafische ontwerpers Adam Lane & Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. Postzegelvel met 6 keer dezelfde postzegel in een oplage van 75.000 vellen, gedrukt Cartor Security Printers, Meaucé-La Loupe (Frankrijk).
1b) Het postzegelvel
Op het postzegelvel staan iconische (simpel geometrische) vormen van schilderijen en vazen in een strak illustratieve patroonstructuur gegroepeerd. Beeld-doorlopend op een licht getinte, grijsblauwe achtergrondkleur:
- rechthoekige, vierkante en ovale donkergele lijsten rondom grijsblauwe schilderijen,
- licht gele grote vazen en kleine grijsblauwe vazen.
1c) Spontane opmerking
Bij het afdrukken van beide postzegelvellen op mijn computer plaatste iemand spontaan een treffende opmerking bij het lezen ‘Marker Wadden’ (hij kende het bestaan en plaats van de Marker Wadden niet) en het zien van de horizontaal op de tafel liggende Typisch Nederlands-fotokopie:
“Staan de Wadden bij PostNL op dit moment al zo hoog genoteerd dat er tegelijk twee Waddenzee-postzegelvellen moeten worden uitgegeven? Eentje zelfs met rechthoekige, vierkante en ovale eilanden (met rondom gele zandstranden) en zwemmende vissen in de blauwe zee.”
2) Beleef de Natuur – Marker Wadden; uitgiftedatum maandag 2 januari 2023

Beweeg met de cursor over het vel om in te zoomen.
2a) Uitgifte-informatie
Uitgiftedatum 2 januari 2023, ontwerper Frank Janse uit Gouda, fotografie Buiten-Beeld, postzegelvel met 10 verschillende zelfklevende postzegels met daarop afbeeldingen van de flora en fauna uit de Marker Wadden in de provincie Flevoland. Oplage 285.000 postzegelvellen.
2b) Flora en fauna
De flora en fauna wordt op het postzegelvel ‘Beleef de Natuur-Marker Wadden’ vertegenwoordigd door [1] knobbelzwaan, [2] grote lisdodde, [3] lepelaar, [4] helmgras, [5] kleine plevier, [6] baardman, [7] visdiefje, [8] spiering, [9] sprinkhaanzanger en [10] duindoorn.
2c) Monochrome beelden
Monochrome beelden zijn in een aparte grafische laag Opgevoerd helmgras [boven links], baardman [boven midden], visdief [midden links], knobbelzwaan [midden rechts], regenworm [midden], spieringen [midden rechts], duindoorn [midden links] en kleine plevier [onder rechts].
2d) Gelijksoortige afbeeldingen
Na controle en vergelijkingen blijken er al eerder Beleef de Natuur-postzegels te zijn uitgegeven met gelijksoortige afbeeldingen:
Lisdodde
De variant grote lisdodde is eerder al opgevoerd als variant kleine lisdodde (nvph 4008).
Plevier
De variant kleine plevier is eerder al de variant strandplevier (nvph 3858) uitgegeven.
Duindoorn
Duindoorn is eerder ook als duindoorn (nvph 3932) uitgegeven. Deze keer is niet, zoals met de beuk (nvph 3776 en nvph 3784), dezelfde foto gebruikt.
3) Start postzegelemissie 2023
Met de uitgifte van de twee langlopende emissies start PostNL op 2 januari 2023 haar redelijk voorspelbaar postzegelbeleid op een voor mij ondermaatse wijze:
3a) Beleef de Natuur
Van de Beleef de Natuur-emissie verschijnt de 201e t/m 210e postzegel met tien verschillende, ideaal-verheerlijkende natuurafbeeldingen van de flora en fauna van de Marker Wadden in de provincie Flevoland.
Afgezien van de heropvoering van afbeeldingen van de lisdodde, plevier en duindoorn schenk ik weinig aandacht met op- en aanmerkingen aan deze emissie om herhalingen te voorkomen.
Door de klimaatsverandering valt er steeds minder in de natuur te ‘beleven’: in ras tempo verdwijnen planten, dieren en insecten. Niets daarvan is op de 210 Beleef de Natuur-postzegels te bespeuren!
3b) Typisch Nederlands
Van deze Typisch Nederlands-emissie verschijnt de 16e postzegel (in en totaalpakket van maar liefst 95 postzegels!!!) met een abstract-afstandelijke verbeelding van musea in ons land.
PostNL schenkt met deze emissie aandacht aan een overeenkomstige facet van verschillende soorten musea in ons land (Nederland staat bekend als museum-land), maar ook aan die van
- alle molens met zijn wieken (13 februari),
- alle bloemenvelden met geometrische bloemvormen (20 maart),
- alle kaasmarkten met wagenwiel-vormen van harde kaas (15 mei),
- gehele wadden met daarin schoenafdrukken van wadlopers in de klei van de Waddenzee (14 augustus),
- alle bloemenvelden (o.a. Keukenhof als grootste bloemenpark ter wereld) met geometrische bloemmotieven.
3c) Musea geschikt onderwerp?
Zoals hierboven is vermeld zijn gestileerde schilderijen en vazen volgens een strak schema (zegelbeeld overschrijdend) over het postzegelvel verspreid. Bepaald niet volgens een speels levendige vlakverdeling. Voor mij komt postzegel[vel] statisch, doods en weinig aansprekend over als een ver-van-mijn-bed-show.
Musea beschikken (in tegenstelling tot molens, bloemenvelden, kaasmarkten en wadden) over weinig of geen overeenkomstige items. Vandaar dat ik me afvraag: “Zijn musea wel geschikt als deelonderwerp voor deze bijzondere serie postzegels?” Schilderijen en vazen vertegenwoordigen in deze reeks alleen maar schilderij- en plateelmusea. Een ander deelonderwerp zou bij de keuze mijn voorkeur hebben verdiend.
4) Resumerend
Het vercommercialiseerde PostNL-bedrijf heeft in 2023, naar mijn mening, nog steeds nadrukkelijk oog voor de kwantiteit van het aantal postzegels (geld) en bepaald niet voor kwaliteitsuitvoering ervan. Voor de DOELGROEP van PostNL geldt als voorwaarde dat een postzegel voor de verkoop goed-ogend dient gevonden te moeten worden. De marketinginvloed én de commercialisering van de maatschappij neemt voortdurend toe.
Voor verzamelaars van postzegels bewandelt het postbedrijf hiermee een heilloze weg, waardoor in mijn beleving tussen beide partijen steeds meer afkeer en verwijdering zal ontstaan!
Reacties (6) Schrijf een reactie
De zegels voor de musea zijn erg vlak. Als je niet weet wat het moet voorstellen dan herken je het niet. Total Design uit Amsterdam, dit is geen reclame voor dit bureau. Maar ja Amsterdam he.
De Typisch Nederlands uitgaven van dit jaar worden dus een teleurstelling…
Een teleurstelling is het zeker. En hoezo zijn musea ’typisch Nederlands’?
Volgens mij heb ik in diverse andere landen ook musea bezocht….
Typisch Nederlands 2023: ver onder de maat! Echt teleurstellend!
@Ger,
net zoals de zeilen, wielrennen, voetbal en hockey.
In mijn ogen geen van alle “typisch Nederlands”.
Ik heb jaren geleden de keuze gemaakt om Nl tot de Euro te verzamelen, ik ben nog steeds blij met die keuze
@Ramon, bedankt voor de aanvulling. Ik denk dat men anders was blijven steken bij de molens, klompen en tulpen en dat had natuurlijk niet genoeg opgeleverd.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)