Postzegelemissie ‘Echt Hollands’ als beeldverhaal - Postzegelblog

Postzegelemissie ‘Echt Hollands’ als beeldverhaal

2

Op 3 juli 2023 verschijnt de uitgifte ‘Echt Hollands’. PostNL vindt het noodzakelijk dat de wit-blauwe 3D-iconen-postzegels van 2014 (nvph 3140/54) opgevolgd worden door een nieuwe semi-permanente emissie om de huidige tijdgeest te weerspiegelen met tien levendig helder gekleurde postzegels.

‘Echt Hollands’- uitgiftedatum 3 juli 2023

Echt Hollands

Emissie-gegevens ‘Echt Hollands’

De zelfklevende semi-permanente emissies ‘Echt Hollands’ is ontworpen door Sanny van Loon uit Amsterdam.

  1. postzegelvel met 10 verschillende postzegels (oplage 2.050.000 vellen)
  2. postzegelvel met 5 verschillende postzegels (oplage 1.060.000 vellen)
  3. een postzegelvel met 50 postzegels (oplage 75.000 vellen)


Eerste dag van uitgifte maandag 3 juli 2023, drukkerij Cartor Security Printers in Wolverhampton, Verenigd Koninkrijk.

Echt Hollands Internationaal Echt Hollands Internationaal (kaft)

Met één keer een haring-, tulp-, vuurtoren, postduif- & koffiepot-postzegel. Vier postzegels met ruitvorm op de achtergrond vertegenwoordigen het sociale karakter van deze emissie (zie het slot).

Met 50 tulp-postzegels

1) Tulpen

Echt Hollands (1)

Emaille kan met tulpen, waarvan eentje naar beneden hangt. Een paar bloemblaadjes zijn op de tafel gevallen. Geschilderde bloemstillevens uit de 17e eeuw verbeelden op dezelfde wijze achteruitgang en vergankelijkheid van het [bloem]leven. Het schilderij van Jacob van Gheyn behoort tot de z.g. vanitas-schilderingen.

2) Postduif

Echt Hollands (2)

De postduif met brief (zon met mooi-weer-wolkjes) verwijst naar de uitnodiging aan gasten voor de verjaardagvisite.

3) Bakfiets

Echt Hollands (1)

Met een moderne bakfiets kan op eigentijdse wijze het vervoer van goederen o.a. planten op een zonnige dag geregeld worden.

4) Koffiepot

Echt Hollands (4)

De koffiepot met mok met boerenbontmotief (met stoom en lepeltje) en wafelkoekje roept bij de ontwerpster herinneringen op, die haar aan de gezelligheid van de bezoeken aan haar oma doet denken.

5) Vuurtoren

Echt Hollands (5)NVPH 1621 - Vuurtoren van Ameland

De rood-witte vuurtoren op een eiland (met helmgras, zeilscheepje en mooi-weer-wolkjes) zou wel eens op Ameland betrekking kunnen hebben, waar de ontwerpster vakantie viert.

6) Haring

Echt Hollands (6)

Een in mootjes gesneden haring ligt op een kartonnen schaaltje met enige uitjes er naast wat op confetti lijkt.

7) Grachtenpanden

Echt Hollands (7)Decemberzegel 2018 - Amsterdamse grachtenhuizen

Met de Amsterdamse grachtenpanden (met schoorsteen-rook) verwijst grafisch ontwerpster naar haar woon- en werkplaats. Er bestaat eenheid in overeenkomst tussen beide huis-ontwerpen, maar ook verschil in omvang en grootte tussen stad en platteland.

8) Verjaardagstaart

Echt Hollands (8)

Om de aangesneden verjaardags-slagroomtaart met taartschep liggen kruimels. Een verjaardagsslinger verhoogt de feestelijke sfeer in hoge mate.

9) Caravan

Echt Hollands (9)

Voor de caravan staan twee klapstoeltjes en een plant in een pot. De tulp verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de seizoensplaats op de camping van vakantievierders.

10) Kaasplankje

Echt Hollands (10)

Op het kaasplankje liggen gatenkaasblokjes met prikkertjes (waarvan eentje is omgevallen), een augurk en een tomaat. Enkele groene blaadjes verhogen de aantrekkelijkheid van het geheel.

Vormgeving

  • De ontwerpster bezit kenmerkende ‘Sanny kleuren’: de meest favoriete kleur voor haar is goudgeel in combinatie met groen en het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag. De vlag-kleuren zijn wel iets donkerder en warm: “Ik associeer ze met familie, warmte en gezelligheid. Goudgeel en groen zijn echt kleuren van nu. Ze geven een frisse toets aan de postzegels. Het turquoise als terugtredende achtergrondkleur verwijst naar het rijkelijk aanwezige water in ons land.”
  • De postzegels voor binnenlandse bestemmingen hebben een getekende goudgele perforatierand, die voor buitenlandse bestemmingen een donkerblauwe rand.
  • De patronen op de achtergrond zijn gebaseerd op panelen van deuren, keukentafels en/of dekbedovertrekken. Op ieder postzegel vervult deze kleur een andere rol: [1] tafelkleed, [2] gevouwen briefpapier, [3] land, zee & lucht, [4] dienblad, [5] strand, zee & lucht, [6] servet, [7] straat, stedelijk milieu & lucht, [8] dienblad, [9] kampeerveldje, camping & lucht, [10] kaasplank. Ontwerpster Van Loon: “De afwisseling van ruiten en stroken geeft wat spannends aan het totaalbeeld.”

  • Alle illustraties zijn met de hand getekend door illustrator Van Loon en naderhand computertechnisch bewerkt, zoals ze dat in de ontwerpperiode van de Decemberzegels 2018 ook uitvoerde. In verschillende overlegrondes met PostNL is het Echt Hollands-voorontwerp met lijntekeningen bijgesteld en uitgewerkt o.a. met kleuren. In alle illustraties zijn kleine details toegevoegd, vaak met iets van beweging erin als bijvoorbeeld kruimels bij de taart en een omgevallen prikkertje: “Zo zijn we stap voor stap in een organisch proces verder gegaan, zowel bij de onderwerpkeuze als de uitwerking ervan.”

Organisch-harmonisch sluitend beeldverhaal

Aangenaam en knus wonen in huis en caravan [7 & 9] is pas mogelijk met bloemen [1 & 3], eten [6, 8 & 10] en drinken [4]. Uitgenodigde gasten [2] daarbij verhogen de gezelligheid. Alles draait hierbij letterlijk om de vuurtoren-op-een-eiland (Ameland ?) [5] (op de smalste postzegel), waar Sanny haar verjaardag(en) viert.

  • Alles draait letterlijk en figuurlijk om de vuurtoren-postzegel met de smalste afbeelding. Ontwerpster Van Loon staat vierkant achter het wooncomfort dat door de vier hoekzegels 1, 3, 7 & 9 wordt aangegeven. De vier ruitvormige achtergronden 2, 6, 8 & 4 zijn in ruitvorm geformeerd en accentueren daarmee het sociale aspect van het beeldverhaal.
  • Van gezapigheid is bij de Echt Hollands-postzegels bepaald geen sprake door fris kleurige opgewektheid met talrijk levendig lichtvoetige toevoegingen. Écht een eigentijds beeldverhaal dat zich in het hier en nu afspeelt.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)