Meer toeslag dan frankeerwaarde in het Oostenrijk van 1922 - Postzegelblog

Meer toeslag dan frankeerwaarde in het Oostenrijk van 1922

1

De eerste postzegelserie met toeslag in de toenmalige nieuwe Republiek Oostenrijk verscheen op 24 april 1922. De zogenoemde weldadigheidszegels waren gewijd aan componisten. Het was ook voor het eerst dat in Oostenrijk postzegels verschenen waarop beroemde personen waren afgebeeld. Maar de postzegelverzamelaar van toen was niet zo gelukkig met de serie vanwege de torenhoge toeslag.

De eerste postzegel van de serie had een frankeerwaarde van 2½ Kronen. Hierop is afgebeeld de componist Joseph Haydn naar een portret van de Engelse kunstschilder Thomas Hardy. Het portret, geschilderd in 1792, hangt in het ‘Royal College of Music’ nabij de ‘Royal Albert Hall’ in Londen. Eigenlijk heette hij Franz Joseph Haydn, maar de eerste voornaam gebruikte hij nooit. Hij werd geboren op 31 maart 1732 in Rohrau in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven kwam de symfonie en het strijkkwartet tot hoogtepunten. Hij componeerde minstens 104 symfonieën en 68 strijkkwartetten. Zijn eerste symfonie componeerde Haydn in 1759 en zijn laatste, met de bijnaam ‘London’, in 1795. Zowel de eerste als laatste symfonie waren in de toonsoort D majeur. Hij overleed op 31 mei 1809 in Wenen. Zijn graftombe is te zien in de Bergkerk in Eisenstadt in de deelstaat Burgenland. De postzegel kon worden gekocht met een toeslag van 22½ Kronen. De zegel bestaat in twee tandingsoorten, lijntanding 12½ en lijntanding 11½. De oplage was 450.000 zegels in vellen van 50 stuks.

Op de postzegel van 5 Kronen is Wolfgang Amadeus Mozart afgebeeld naar een portret vervaardigd door de Duitse kunstschilder Johann Heinrich Wilhelm Tischbein. Hij werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg. Hij was niet alleen componist maar ook violist, pianist en dirigent. Hij componeerde vooral symfonieën en muziek voor piano, klavecimbel, kamermuziek en opera. Al op zeer jonge leeftijd bespeelde hij het orgel, de viool en de klavecimbel.

Een van zijn meest bekende opera’s is ‘Die Zauberflöte’ waarvan de première die hij zelf dirigeerde plaatsvond op 30 september 1791. Hij werd daarna ernstig ziek, waarschijnlijk door een nieraandoening of door streptokokken, en overleed op 5 december 1791 in Wenen. Hij werd begraven op het ‘Sankt Marxer Friedhof’ in Wenen. De toeslag op de postzegel was 45 Kronen. De zegel heeft alleen lijntanding 12½ en de oplage was 530.000 exemplaren. Op de prentkaart uit de ‘Muziekstad’ Wenen zijn zowel Wolfgang Amadeus Mozart als Johann Strauss junior afgebeeld.

Ludwig van Beethoven is afgebeeld op de postzegel van 7½ Kronen naar een portret vervaardigd door de Duitse kunstschilder Carl Friedrich August von Klöber. Hij werd geboren in Bonn, Duitsland, op 15 of 16 december 1770. Naast componist was hij dirigent. Hij heeft grote invloed gehad op de 19de eeuwse muziek. In november 1792 verhuisde hij naar Wenen waar hij les kreeg van Joseph Haydn. Op 29 maart 1795 gaf hij zijn eerste openbare concert in het Burgtheater in Wenen. Hij schreef vele composities, opus genoemd, in totaal 138 werken. Verder componeerde hij voor strijkkwartet, fluit, viool en piano alsmede een aantal symfonieën waarvan Eroïca en Pastorale de bekendste zijn. Ludwig van Beethoven overleed op 26 maart 1827 in Wenen. Hij werd eerst begraven op het ‘Währinger Friedhof’ maar in 1888 opgegraven en overgebracht naar het ‘Zentralfriedhof’ in Wenen. De postzegel was verkrijgbaar met een toeslag van 67½ Kronen en werd uitgevoerd in twee lijntandingen, 12½ en 11½. Deze laatste tanding is zeer zeldzaam. De oplage was 520.000 zegels.

Franz Schubert siert de postzegel van 10 Kronen naar een portret vervaardigd in 1875 door de Oostenrijkse schilder en tekenaar Wilhelm August Rieder naar een waterverf uit 1825. Franz Schubert werd op 31 januari 1797 geboren in Wenen. Als jongen zong hij zo mooi dat hij werd aangenomen bij de ‘Wiener Sängerknaben’. Vanaf 1814 begon hij met componeren. Hij componeerde vele opera’s en symfonieën. Verder een aantal ouvertures, missen en andere gewijde muziek. Op 19 november 1828 overleed hij aan tyfus op 31-jarige leeftijd en werd eveneens eerst begraven op het ‘Währinger Friedhof’ en ook in 1888 opgegraven en overgebracht naar het ‘Zentralfriedhof’ in Wenen. De toeslag op de postzegel was 90 Kronen. De zegels werd uitgevoerd in twee lijntandingen, 12½ en 11½ in een totaaloplage van 530.000 stuks.

Een afbeelding van Josef Anton Bruckner naar een gravure in 1889 vervaardigd door Franz Xaver Kilian von Gayrsperg aan de hand van een foto in 1885 gemaakt door Edgar Hanfstaengl, is opgenomen op de postzegel van 25 Kronen. Bruckner werd geboren op 4 september 1824 in het stadje Ansfelden in de deelstaat Opper-Oostenrijk. Naast componist was hij vanaf 1855 organist in de kathedraal van Linz. Bruckner is bekend geworden vanwege het componeren van elf symfonieën, drie missen en religieus koorwerk.

In zijn laatste levensjaren kreeg hij hartklachten. Hij overleed op 11 oktober 1896 in Wenen en werd, zoals zijn wens was, begraven in de crypte van de van de augustijner Abdij van Sankt Florian, onder het orgel waar hij voor het eerst op speelde. De toeslag op de postzegel bedroeg 225 Kronen en werd uitgevoerd in twee lijntandingen, 12½ en 11½ in een totaaloplage van 520.000 zegels. Op de prentkaart is het portret van Anton Bruckner te zien zoals deze ook is afgebeeld op de postzegel.

Johann Baptist Strauss junior, ook wel Johann Strauss II is afgebeeld op de postzegel van 50 Kronen. Hij werd geboren op 25 oktober 1825 in Wenen. Zijn vader, Johann Strauss senior was er op tegen dat zijn zoon musicus wilde worden. Toch volgde junior zijn eigen weg, leerde viool spelen en ging muzieklessen volgen. Toen zijn vader in 1842 het gezin verliet kon hij zich helemaal toeleggen op een loopbaan als componist. Hij componeerde onder andere de beroemde wals ‘An der schönen blauen Donau’ en de operettes ‘Die Fledermaus’ en ‘Der Zigeunerbaron’. De wals was zijn grootste passie en hij werd dan ook de ‘Walskoning’ genoemd. Hij was de grote promotor van de Weense Wals.

Johann overleed op 3 juni 1899 aan de gevolgen van een longontsteking. Hij ligt begraven op het ‘Zentralfriedhof’ in Wenen naast andere grote componisten en musici. De toeslag op deze postzegel bedroeg 450 Kronen. De zegel heeft alleen lijntanding 12½ en de oplage was 480.000 zegels. Op de prentkaart het herdenkingsmonument voor Johann Strauss junior in het stadspark te Wenen.

Als laatste in de serie van zeven componisten werd Hugo Philipp Jakob Wolf afgebeeld. Hij werd geboren op 13 maart 1860 in Windischgrätz in de toenmalige deelstaat Stiermarken, thans Slovenië met de naam Slovenj Gradec. Hij studeerde van 1875 tot 1877 aan het conservatorium in Wenen waar hij Gustav Mahler leerde kennen. Hij was grote liefhebber van de muziek van Wagner en vond de muziek van Brams verschrikkelijk. Tussen 1888 en 1891 schreef hij meer dan 200 liederen. Daarnaast componeerde hij ook toneel- en kamermuziek. Zijn gezondheid was zwak en hij kon tegenslag vrijwel niet verwerken. In 1898 werd hij opgenomen in de ‘Landesirrenanstalt’ voor geesteszieken in Wenen waar hij krankzinnig werd en op 22 februari 1903 overleed. De toeslag op de postzegel van 100 Kronen bedroeg maar liefst 900 Kronen! De postzegel werd uitgevoerd in twee lijntandingen, 12½ en 11½. De totale oplage was 480.000 zegels.

Ter gelegenheid van ‘100 jaar Weense Staatsopera’ werd een herdenkingsvelletje uitgebracht dat verkrijgbaar was bij een toegangsbewijs voor de jubileumtentoonstelling in 1969 in Wenen. Het operagebouw werd op 25 mei 1869 in gebruik genomen met een voorstelling van ‘Don Giovanni’ van Wolfgang Amadeus Mozart. Op het herdenkingsvelletje zijn drie postzegels uit de serie van 1922 gereproduceerd in afwijkende kleuren. De oplage van dit velletje bedroeg 200.000 exemplaren. Ontwerper Rudolf Junk, geboren in Wenen in1880 en overleden in 1943 in Rekawinkel, heeft samen met graveur Ferdinand Schirnböck in 1922 een prachtige serie postzegels met portretten vervaardigd. Maar als men een complete serie kocht, moest men wel 2.000 Kronen neertellen! Voor een frankeerwaarde van ‘slechts’ 200 Kronen. Vandaar dat de zegels uit deze serie echt gebruikt nauwelijks voorkomen en voor het grootste deel in de albums van verzamelaars, al dan niet ‘op verzoek’ gestempeld, zijn verdwenen. Welke componist is uw favoriet? Of geeft u niets om klassieke muziek? In Maastricht is het Johann Strauss Orkest van André Rieu, begonnen in 1987, wereldberoemd geworden. Hopelijk komt dit orkest na de corona ongeschonden uit de pandemie en kunnen we weer genieten van de prachtige muziek. Bent u het daarmee eens?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Oostenrijk SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)