Wat heeft Harry nu met Lady Di? - Postzegelblog

Wat heeft Harry nu met Lady Di?

2

Onze gerespecteerde secretaris, Harry Raes, is een ras verzamelaar. Maar er zijn restricties! Hij verzamelt alleen wat hij leuk vindt. Lang geleden begon hij met het verzamelen van alles wat met John F. Kennedy te maken heeft. Kennedy maakte ook op hem grote indruk. Nu heeft hij een grote verzameling over deze historische en sympathieke figuur. Een ander verzameldoel is alles wat met Limburg te maken heeft. Limburgentia op postzegels hebben zijn voorkeur.

Sinds 1980 richt hij zijn verzamelwoede ook op Prinses Di. Waarom? Gewoon omdat hij sowieso een zwak heeft voor het Engelse koningshuis en deze vrouw uitermate sympathiek was. Ook nadat zij zo betreurenswaardig aan haar einde kwam is die passie gebleven. Bij gelegenheid van het feit dat zij in augustus 1997op tragische wijze in Parijs overleed besteden wij in onze kolommen toch enige aandacht aan haar. De vraag is: “wat maakte haar zo sympathiek?” Ze was beslist niet van eenvoudige komaf. Haar vader was ‘Baron’ en daardoor werd zij na het overlijden van haar opa een lady, Lady Diana Spencer. Ze was beslist geen intellectueel licht, maar Prins Charles liep tegen haar aan, tijdens een (hoe kan het ook anders in Engeland) polowedstrijd, en raakte in de ban, waarin zo velen verstrikt raakten zodra zij haar ontmoet hadden. Haar natuurlijke spontaniteit en betrokkenheid, haar gedrevenheid om positief in het leven te staan en behulpzaam te zijn maakte alom grote indruk.

Diana kreeg twee kinderen van Charles: prins William (1982) en prins Harry (1984). Beide kinderen werden opgevoed met de nodige zorg en de prinses zelf waakte over de kwaliteit van hun opvoeding. Aan het begin van de jaren negentig liep het huwelijk echter op de klippen, deze scheiding werd breed uitgemeten in de Britse en internationale pers en bracht het Britse hof in verlegenheid. In een interview vertelde de prinses dat haar echtgenoot haar al vooraf aan het huwelijk bedroog met Camilla Parker-Bowles. De prins kende Camilla reeds lang voor zijn huwelijk.

Het paar besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond. Vele Britten wezen met een vinger naar de prins en zijn entourage. De prinses verloor haar predicaat Koninklijke Hoogheid en trok zich terug uit het Britse Hof. Maar haar roem oversteeg al lang de geliefdheid van het Koningshuis zelf. Ze stelde zich ook kwetsbaar op: ze schroomde niet om zich tegen het gebruik van landmijnen te uiten en voor het verminderen van de stigma’s rondom de ziekte Aids.
Op 31 augustus 1997 raakte zij betrokken bij een auto-ongeluk in de Pont de l’Alma tunnel in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed. Zij overleed enkele uren laten in het ziekenhuis. Niemand van de passagiers droeg een autogordel!
Haar dood veroorzaakte een schok bij het volk. De toenmalige premier Blair noemde haar de “people’s princess”. Naar schatting zes miljoen mensen waren getuige van de begrafenisplechtigheden. Diana werd begraven in Althorp in het Verenigd Koninkrijk, op een eilandje in het midden van een meer op het landgoed van haar broer. De besten moeten altijd eerder gaan! Ook engelen zijn kwetsbaar.


Zelfs het land van “Rocket Man” ging door zijn knieën voor Lady Di. Een onophoudelijke stroom aan postzegels en blokjes verscheen er. Voor een zo communistisch land toch wel bijzonder dat er zoveel aandacht gegeven wordt aan zoiets burgerlijks en op een klassenmaatschappij gericht instituut als een koningshuis. Hieruit blijkt weer dat haar charme muren kon laten smelten. Misschien kan deze of gene daar iets van leren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)