Kinderpostzegels 2016 met tekeningen van Fiep Westendorp - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2016 met tekeningen van Fiep Westendorp

11

logo-fiep-100Om van de getalenteerde tekenares Fiep Westendorp (1916 – 2004), die honderd jaar geleden is geboren, een aansprekend en beeldrijk overzicht te geven, heeft ontwerpster Wietske Lutte voor de kinderpostzegels 2016 (in samenwerking met Gioia Smid, artistiek Fiep Westendorp-erfgoed-directeur) gebruik gemaakt van drie boeken van schrijfster Annie M.G. Schmidt en van een vervolgverhaal van schrijfster Mies Bouhuys, die Westendorp alle heeft geïllustreerd: [1] Pluk van de Petteflet, [2] Het schaap Veronica, [3] Jip en Janneke [4] Otje en [5]Pim en Pom blijven vriendjes. Uit deze boeken zijn (deel)tekeningen ontleend.

fiep-bus-ontwerptekening

Uitgangspunt

De rode draad in de Fiep Westendorp-viering is de gedecoreerde Fiep-bus, waarmee vijftig theaters, festivals, bibliotheken en scholen in het land worden bezocht. Toen we bij elkaar waren, zagen we voor het eerst een netjes getekende lijntekening van de Fiep-bus (met alle meerijdende karakters keurig achter de ramen zitten). ’t Was echter stijf en weinig levendig. Toch besloten we: “Die Engelse oldtimerbus willen we ook op de postzegels! En zo is het gebeurd.”

Vel Kinderpostzegels 2016

vel-kinderpostzegels-2016

Uithangbord van Fiep’s creaties

 • Grafisch ontwerpster Wietske Lute: “De totstandkoming van het velletje kinderpostzegels 2016 is een puzzel geweest, maar we zijn heel blij dat het zo goed gelukt is. Om een levendige, spannende en feestelijke uitstraling aan het totaalbeeld te geven, bungelen de benen van de passagiers losjes over het raamkozijn, cadeautjes hangen aan touwtjes aan de buitenkant, een schilder plaatst de belettering op de bus (kijk maar naar de kleur van de kwast). Over elk vierkante millimeter is nagedacht voordat we na heel veel versies de juiste balans tenslotte te pakken hebben gekregen.
 • Het is heel bijzonder dat we alle Fiep-karakters tegelijk zien. Ze staan nu alle herkenbaar op de postzegels. Achter de ramen van een gefotografeerde Engelse dubbeldekker (op elke postzegel zijn twee ramen aanwezig) vieren de bekendste karakters van de tekenares feest.
 • Te zien zijn onder meer Jip & Janneke met hond Takkie en poes Siepie, Otje met vader Tos, Floddertje met hondje Smeerkees, Pluk, Aagje, Krullevaar, Stampertje, dames Groen en dominee en vader Stamper.
 • Het feestelijke karakter van het velletje wordt onderstreept met slingers, feestmutsen, lampions, ballonnen, cadeautjes, vlaggen, taarten en muziekinstrumenten.
 • De Fiep-bus met al die dierbare figuren van Westendorp is een prachtig uithangbord van haar werk. Het is daardoor echt een beleving, iets waar ik blij van word.”

Kinderzegels nader bekeken

De twaalf ramen van de bus zijn stuk voor stuk met getekende figuren gevuld. Van alle tekeningen heb ik in de vijf met naam genoemde boeken niet alle oorspronkelijke afbeeldingen kunnen vinden. Een enkele keer wel een variant erop. Niet alle buspassagiers heb ik in de oorspronkelijke uitvoering kunnen lokaliseren.

1e kinderpostzegel

kinderpostzegels-2016-zegel-1

fiep-15fiep17

Het bovenste deel van de tekening met o.a. de dames Groen bij de gracht (waarin de dominee met kooi en vogel staat in het water) vult het eerste busraam. Achter het tweede raam snijdt Floddertje de bruidstaart aan in het bijzijn van de hond Smeerkees (om compositorische reden verplaatst).

2e kinderpostzegel

kinderpostzegels-2016-zegel-2

fiep5

fiep-10 fiep-6

De vulling van het eerste raam bestaat uit dieren (door Pluk uit het oerwoud gered) die aan een touw boven de verwarming hangen te drogen. Een schildpad zit op het hoofd van de Weerman. De vulling van het tweede raam wordt door Jip met lampion ingenomen. Op de oorspronkelijke tekening lopen Jip en Janneke (3e postzegel) achter elkaar aan naar een verjaardagsfeestje. Poes Siepie en en hond Takkie zijn aan weerskanten van een raamstijl geplaatst.

3e kinderpostzegel

kinderpostzegels-2016-zegel-3

fiep-11fiep4

Geheel links is Janneke geplaatst. Achter het tweede raam is voor Tos de kok met zijn koksmuts hoog in de lucht een plaatsje ingeruimd.

4e kinderpostzegel

kinderpostzegels-2016-zegel-4

fiep3fiep-16

Achter het eerste raam staat de vogel Krullevaar met een violiste. Achter het tweede raam hebben een bassist en een fagotspeler een plaatsje gekregen.

5e kinderpostzegel

kinderpostzegels-2016-zegel-5

fiep-13-stuurfiep-8fiep-5

De personen achter het eerste raam, waarvan enkelen zingen, zijn voor een deel afkomstig uit de prachtig getekende auto. Achter het tweede venster staat o.a. een van plezier in de lucht springende Pluk en het kleine meisje Aagje in een roze jurk.

6e kinderpostzegel

kinderpostzegels-2016-zegel-6

fiep7 fiep-9

Voor het poezenduo Pim en Pom is plaats ingeruimd achter het eerste raam. Vader Stamper is gepromoveerd tot bestuurder van de bus. Links van hem bevindt zich een voor mij onbekende persoon met ballon.

kinderpostzegels-2016-links-onders fiep2

Geheel linksonder op de velrand zal de schilder (op trap) de rode bus van een afwijkend kleurtje voorzien (let op kleur van kwast).

Bronnenonderzoek geeft zicht op ontstaansgeschiedenis

 1. Tijdens het ontwerpproces zijn uit de vier boeken verschillende uitsneden gemaakt. Soms wordt een groot deel van een tekening overgenomen, soms ook maar een enkel detail. Het eindresultaat van deze collage is een bijzonder aantrekkelijke en werkelijkheidsgetrouwe illustratie van meereizende Fiep-karakters in een bus.
 2. Als u de postzegelafbeeldingen (of delen daarvan) vergelijkt met de oorspronkelijke tekeningen zult u ontdekken dat de ontwerpster soms vrij met de ‘Fiep-bouwstenen’ is omgesprongen. Ze heeft hier en daar gebruik gemaakt van spiegelbeeldige afbeeldingen. Deze handelswijze is niet afkeurenswaardig, in tegendeel.
 3. Tussen hond Takkie en poes Siepie (2e postzegel) bestaat nu een onderlinge betrokkenheid [oorspronkelijk ver van elkaar verwijderd], evenals tussen Jip (2e postzegel) en Janneke (3e postzegel [lopen oorspronkelijk achter elkaar aan]). 4) De hoofdrolspelers zijn in deze postzegelcollage in geheel andere rollenpatronen terechtgekomen. Een spiegelbeeldige afbeelding is hierbij dus verantwoord. Stel dat de busbestuurder (6e postzegel) volgens de oorspronkelijke afbeelding in de bus had plaatsgenomen, dan zou dat zeer onlogisch zijn geweest.

* P.S.

Wie is in staat de ontbrekende illustraties van de Fiep-personen in Fiepbus me te sturen? Ze krijgen naderhand alsnog een plaats in het artikel. Bij voorbaat hartelijk dank.
batehijlkema(ad)hetnet.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 3,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (11) Schrijf een reactie

 • Pieter op 28 september 2016 om 13:12

  Wat zijn dit soort zegels en velletjes een verademing tussen alle andere zinloze en oppervlakkige postzegelterreur.

 • Jacqueline van der Pas op 28 september 2016 om 14:55

  Superleuk! De Fiep Westendorp-tekeningen zijn geweldig! En helemaal de figuren uit mijn favoriete jeugdboek. Alleen al bij de naam Pluk krijg ik een smile van oor tot oor :-)

 • Toon Oomens op 4 oktober 2016 om 09:46

  Gelukkig weer mooie kinderzegels. Ik had verwacht dat er wel wat doorlopers bij zouden zijn, maar kan ze niet ontdekken. Het zal de brieven weer opfleuren.

 • willem hogendoorn op 4 oktober 2016 om 10:11

  @Toon: Het is toch 1 grote doorloper

 • Toon Oomens op 4 oktober 2016 om 16:46

  Ja, Willem dat klopt, maar de individuele zegels lopen niet door naar de buren.

 • Bate Hylkema op 8 oktober 2016 om 13:15

  Tot op dit moment heb ik nog geen reacties ontvangen van de ontbrekende en écht gebruikte Fiep-illustraties.
  Met uw hulp, bijstand en medewerking kan het artikel visueel nog aantrekkelijker en optimaler worden.

 • Gerdien op 10 oktober 2016 om 16:55

  beste Bate,
  mijn tante heeft het nagezocht,
  het jongetje met ballon en beer is Pim uit het boek PIM en Pom,
  welke mis je nog meer, want wij zetten onze tanden er even ins.

 • Gerdien op 10 oktober 2016 om 16:57

  inderdaad Bate,
  ik ben over blij met dit velletje.
  Als verzamelaar van doorlopers, gaat dit vel op 1 pakket,
  want uiteraard is een zegel pas een postzegel als het gestempeld is.
  vr. gr. Gerdien

 • Bate Hylkema op 10 oktober 2016 om 17:16

  Gerdien, bedankt voor je meewerkende toezegging. Ik zoek de ontbrekende afbeeldingen en de echt gebruikte afbeeldingen en niet de gebruikte variatianten daarvan:
  * 3e postzegel:
  -afbeelding links: meisje zwart haar & paarse jurk.
  – afbeelding rechts: beide personen.
  * 4e postzegel:
  – juiste afbeelding violiste & bassist & ontbrekende fagotspeler.
  5e postzegel:
  – afbeelding rechts: juiste afbeelding.

 • Wietske Lute op 8 augustus 2018 om 16:09

  Beste Bate,
  Het meisje op de 3de postzegel (donker haar, paarse jurk) is Otje. Het jongetje rechts (met taartje op zijn hoofd) is getekend voor Pluk van de Petteflet.
  De violiste op de 4de postzegel is een van de Dames Groen en de man met de cello is de dominee (uit: het schaap Veronica). De saxofoonspeler is samengesteld uit een tekening die Fiep voor Donald Duck heeft getekend.
  Wannee rik uw mailadres heb zal ik de tekeningen sturen.
  Hartelijke groet,
  Wietske

 • bate hylkema op 8 augustus 2018 om 21:15

  Wietske Lute, hartstikke bedankt voor deze interessante informatie.
  Graag ontvang ik nog meer info. Mijn e-mailadres batehijlkema@ziggo.nl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)