Waar komt de maagd van de Maagdeneilanden vandaan? - Postzegelblog

Waar komt de maagd van de Maagdeneilanden vandaan?

2

Tijdens zijn tweede ontdekkingsreis vond Columbus in 1493 een grote groep eilanden. De Spanjaarden eigenden zich de eilanden toe maar vestigden zich er niet. Daarom brak de strijd om de eilanden los. Eerst bezetten de Hollanders het hoofdeiland Tortola, maar de eilandengroep kwam uiteindelijk toch onder het gezag van het Verenigd Koninkrijk te vallen.

wapen-britse-maagdeneilanden

Columbus noemde de grote groep eilanden ‘Santa Ursula y las Once Mil Virgenes’, oftewel ‘Sint Ursula en de elf duizend maagden’. Ursula was, aldus een legende, een dochter van koning Deontes van Bretagne die later heilig werd verklaard. Zij maakte in de 4de eeuw een pelgrimstocht naar Rome tezamen met elf jonge vrouwen. Dit vanwege een huwelijksbelofte. Van Bretagne voer ze met een schip naar Keulen en in een visioen vernam zij dat ze na de reis naar Rome in Keulen zou terugkomen om aldaar de martelaarsdood te sterven.

heilige-ursula

En dat gebeurde ook, samen met haar metgezellinnen. Ze werden vermoord door de Hunnen die Keulen hadden belegerd. Ursula werd patroonheilige van leraressen en schoolkinderen, maar ook de beschermheilige van de Maagdeneilanden.

virgin-1-a
virgin-3-b

In het wapen van de Maagdeneilanden is zij afgebeeld. De olielampen stellen haar metgezellinnen voor. Dit wapen werd ook gekozen als afbeelding van de twee eerste postzegels die in 1866 verschenen in de waarden van 1 penny en 6 pence. Het is niet bekend waaraan de afbeelding van de heilige Ursula is ontleend.

virgin-2-b
virgin-4-a

In 1867 volgden twee nieuwe waarden, 4 pence en 1 shilling, met een geheel andere afbeelding van de heilige Ursula.

virgin-5-a

De postzegel van 1 shilling werd ook uitgebracht met een rode omranding.

virgin-7-b
virgin-8-a

Vanzelfsprekend werden ook postzegels gedrukt met een afbeelding van Koningin Victoria. Deze verschenen vanaf 1880.

virgin-13-b
virgin-15-a

In gewijzigde kleuren werden de twee eerste postzegels opnieuw uitgebracht in 1887.

virgin-14-b
virgin-16-a

Ook de twee andere waarden werden met gewijzigde kleuren uitgegeven.

virgin-17-a

De postzegel van 1 shilling uit 1866 met rode omranding werd voorzien van een nieuwe waardeaanduiding van 4 pence als opdruk in violette inkt, verkocht vanaf 1888.

leeward-1
leeward-7

Tussen 1891 en 1899 werden de postzegels van de Leeward Eilanden gebruikt als officiële uitgifte voor het grootste deel van het Caribische gebied, bestaande uit Antigua, Dominica, de Maagdeneilanden, Montserat, Nevis en Saint Cristopher (nu Saint Kitts). Of de postzegels inderdaad zijn gebruikt door de postkantoren op de Maagdeneilanden kan men alleen controleren aan de stempelafdrukken. De meeste stempelafdrukken zijn van Road Town op het eiland Tortola, de hoofdstad van de Britse Maagdeneilanden.

virgin-24-a
virgin-25-a

 

In 1899 kwam echter de afbeelding van de heilige Ursula terug op postzegels van de Maagdeneilanden. Het waren acht waarden van ½ penny tot en met 5 shilling.

virgin-18-error-f

virgin-18-error-f-detail

De postzegel van ½ penny vertoont een fout in de waarde aanduiding. Bovenstaand de fout waarbij in plaats van de letter F een omgekeerde letter L is aangebracht.

virgin-18-error-pf

virgin-18-error-pf-detail

De tweede fout in de postzegel van ½ penny die men kan vinden is de letter F in plaats van de letter E in de aanduiding van de munteenheid PENNY.

virgin-49-a
virgin-51-a

Daarna werden geen postzegels meer vervaardigd met uitsluitend een afbeelding van de heilige Ursula. Het wapen verscheen nog wel op de postzegels met afbeelding van Koning George V in 1922.

virgin-78
virgin-105

En later op die van Koning George VI in 1938 en 1952. Op 1 april 1952 was de munteenheid van penny en pond gewijzigd in West-Indische dollars en cents.

virgin-78-detail
virgin-105-detail

Het wapen van de Maagdeneilanden is aangepast met een nieuwe afbeelding van de heilige Ursula.

virgin-116

Op de postzegel van 5 cents met afbeelding van Koningin Elisabeth II is het wapen afgebeeld met daaronder de tekst: St. Ursula. Kent u wellicht nog andere postzegels met een afbeelding van de heilige Ursula?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Patrick Lava op 24 februari 2017 om 10:24

    De zoektocht naar een maagd … Dat klinkt helemaal niet als een stukje voor postzegelverzamelaars. Maar ik heb me toch gewaagd aan die zoektocht naar een maagd. Helaas is mijn queeste vruchteloos gebleven … zoals die maagd wellicht. Het enige wat een beetje in de richting komt, is DDR Mi693 (1959), waarop schilderes Angelica Kaufmann staat afgebeeld in de kledij van een Vestaalse maagd … Iemand anders meer succes?

  • willem hogendoorn op 24 februari 2017 om 12:47

    Maagden zijn mijn specialiteit. In Leiden heb je een hofje, dat genoemd is naar Eva van Hoogeveen. Eva was een kuise en geprezen maagd en dat wilde ze laten weten ook, met een opschrift in het Latijn boven de poort van het hofje.
    Van haar is echter (nog) geen postzegel. Van St Ursula kwam ik een blokje tegen van Mongolië uit 1972, dat gaat over “het vertrek van St Ursula”. Verder gaf Kroatië in 2003 een zegel uit over “de Ursula-orde”.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)