Decemberzegels 2021: Levendige & fabelachtige bespiegeling - Postzegelblog

Decemberzegels 2021: Levendige & fabelachtige bespiegeling

3

Decemberzegel 2021 [4] Op de Decemberzegels 2021 houdt de speels expressieve en inventief fantasierijke geest van illustratief ontwerpster Geertje Aalders uit Kampen ons via de papier-knipkunst of papier-snijkunst (papercuts) een spiegel voor door een allegorische vergelijking. Niet mensen, maar dieren spelen op de postzegels met hun karakters, (on)hebbelijkheden en eigenschappen de hoofdrol, die samenhangen met de thematische taferelen december, winter en kerst.
De oplage bedraagt 3.615.000 postzegelvellen.

Decemberzegels 2021 – uitgiftedatum maandag 15 november 2021

Decemberzegels 2021

Zelfklevende postzegels, decembertarief 0,91 euro. Periode 15 november t/m 6 januari 2022. Oplage 3.615.000 vellen.

Analyse Decemberzegels 2021

De dieren zijn alle in een knus winterlandschap of gezellig dierenbos afgebeeld. Elke Decemberzegel vertelt zijn eigen verhaal. In de fantasievolle decemberwereld gebeurt van alles. De dieren genieten van de feestelijke periode: allen doen hun best om het voor elkaar gezellig en aantrekkelijk te maken. Het is extra fijn om samen te zijn en te laten weten dat we aan elkaar denken. Samen vormen de tien Decemberzegels een geheel. Er zijn drie verschillende blauwe luchten: lichtblauw voor de ochtend, fel blauw voor de middag en donkerblauw voor de nacht.
Zodra afbeeldingen en details daarop, daaraan / daarbij van deze Decemberzegels woorden en gespecificeerde namen krijgen, worden ze door velen ook gezien en functioneel geregistreerd en geduid.

Vergrootglas

Wilt u de Decemberzegels nog iets beter bekijken? Er kan gebruikt worden gemaakt van het vergrootglas door met de cursor over de zegels te bewegen.

Decemberzegels 2021: mol en pimpelmezen

Decemberzegel 2021 (1) Decemberzegel 2021 (2)

1) Een mol met zuurstok en rugzak.

Met omhoog geheven en gebrilde kop loopt een mol (roze bochtje op zijn neus én kleine holte onder z’n kin) op hoge gymschoenen (met frappante overeenkomst) en met een zuurstok-wandelstok doelgericht en opgewekt met gezwinde pas in het bos, waarvan de wit gekleurde bomen ruimtelijk gedeeltelijk voor elkaar staan.

In de geopende rugzak is een groot met gele linten en strik gedecoreerd oranjekleurig cadeau gestopt. In de blauwe winterlucht twinkelen sterretjes. De ‘brandende’ lantaarnpaal is van het kroontje van PostNL voorzien. Opvallend zijn de witte grassprietjes boven de wortels van de bomen en voor de zwarte voet van de lantarenpaal.

2) Twee verliefde pimpelmezen onder een maretak.

Van beide veelkleurig ‘kussende’ pimpelmezen (elk op een boomtak) onder een maretak met witte besjes is de rechter mees van een blauwe PTT-pet voorzien als variant op de postduif. In het besneeuwde landschap staan een gesilhouetteerd huis en drie sparrenbomen elk met z’n individueel karakteristieke details.

Decemberzegels 2021: vos en muis

Decemberzegel 2021 (3) Decemberzegel 2021 (4)

3) Een vos met wapperende sjaal en envelop.

Een vos (met zwart neuspuntje en ogen) met wapperende gele sjaal, groot formaat envelop in de jaszak loopt op rood gestreepte sokken met koordje (en pompon) twee voor elkaar geplaatste bomen (met enkele takken en bladeren) voorbij. De vos passeert een geaccidenteerde sneeuwrand met grassprietjes in de vorm van silhouetten. Op de achtergrond staat een bank, waarvan de bevestiging van de planken zichtbaar is aangeduid.

4) Een muis in een rood postautootje.

Een opgewekt ‘lachende’ muis met omhoog geheven poot en ‘wapperende’ staart door het auto-achterraam rijdt in een rood autootje (‘sneeuwvlokken’ als uitlaatgas) met PostNL-logo (op het dak een groen pakket, verpakt met geel lint en een in de wind wapperende strik) over een schuin oplopende sneeuwrand in een sneeuwlandschap met twee bomen (met aan weerskanten witte grassprietjes) en een peperkoekhuisje (met witte en kleurige decoratie). In de oudejaars-avondlucht met twinkelende sterretjes vliegen een raket in de vorm van een ijsje, een vallende ster en een raket.

Decemberzegels 2021: das en muizen

Decemberzegel 2021 (5) Decemberzegel 2021 (6)

5) Een das die een kerstboom versiert met een sjaal.

Een das versiert met een geweldig lange, tweekleurige sjaal, die hij zelf ook om zijn hals heeft, een met gele sterretjes gedecoreerde kerstboom rondom. Op de achtergrond van het besneeuwde landschap staan de omtrekken van sparrenbomen.

6) Twee muizen die een pauw versieren

Twee muizen zijn druk bezig een frontaal opgestelde pauw van de hem ontbrekende ‘veelkleurige ogen’ in combinatie met een gele piek te voorzien. De muis (op de pauw) met piek heeft zojuist het op één na laatste oog met een draadje van de andere muis ontvangen, die bezig is het draadje van het laatste oog te ontrafelen. De gehele scene speelt zich in een sneeuwlandschap met sparrenbomen af met een esdoorn op de voorgrond.

Decemberzegels 2021: eekhoorn en eekhoorn, haas, hond en uil.

Decemberzegel 2021 (7) Decemberzegel 2021 (8)

7) Een eekhoorn die een slee met geschenken en lekkernijen voortduwt

Een eekhoorn (met tweekleurig, schuin gestreept lint aan zijn staart) duwt een slee voort, die beladen is met geschenken (groen- en oranjekleurig cadeau verpakt met geel en groen lint) en lekkernijen ( taart waarop witte glazuur met zuurstok, muffin in een blauwe vorm op een schotel, twee kersen met steel en blad op een stapel schoteltjes, wit gedecoreerde speculaaspop en een kleurig versierde chocolade kerstkrans als top-decoratie) in een besneeuwd landschap met vallende sneeuwvlokken nabij een boom.

8) Een eekhoorn, haas, hond en uil bij de schaatsvijver.

Een hond achter een stoel op Friese doorlopers, een ‘gejurkte’ haas op kunstschaatsen en een eekhoorn (met gele beschermers in z’n poot) op noren schaatsen op een vijver in een winters landschap met knotwilgen, een volle maan met een uil op een zwarte tak ervoor en enkele sterretjes in de blauwe winterlucht op de achtergrond. De vijverpartij ligt links achter een witte boom en rechts de contouren van gras en riet.

Decemberzegels 2021: haas en damhert

Decemberzegel 2021 (9) Decemberzegel 2021 (10)

9) Een haas met een bos kerstrozen

Een haas met een kerstrozenboeket (opgefleurd met een wapperend gestrikt lint met een kaartje (daarop een afbeelding van een roodkleurig hartje) staat tussen een aantal kerstrozen in een winters landschap met links een hulststruik (met maar één besje) en rechts twee bomen.

10) Een als kerstboom opgetuigd damhert.

Het schoffelgewei van een mannetjes damhert, waarvan de uiteinden van de takken met elkaar worden verbonden, geeft talrijk veel mogelijkheden een groot aantal draadjes van de kerstversiering als kerstballen en sterretjes aan op te hangen. Zelfs het draperen van een veelkleurig kralenketting eraan is heel wel mogelijk. Het tafereel speelt zich af in een winters landschap met aan weerskanten de contouren van sparren.

Allegorie: dieren zijn net mensen!

Maar liefst 14 dieren hebben in deze allegorische vergelijking het rollenpatroon van mensen overgenomen met zijn verscheidenheid aan karakters, eigenschappen en (on)hebbelijkheden. De dieren zijn alleen of met zijn tweeën op een of andere manier actief bezig met het thematische onderwerp dat met december, winter en kerst heeft te maken.

NVPH 1277 - Kinderzegel 1982

Dieren houden ons hierbij een spiegel voor, waardoor wij beter zicht krijgen op ons eigen doen en laten. De dieren van de Fabeltjeskrant functioneren op dezelfde manier. Zie daarvoor het postzegelblog-artikel Kinderpostzegels 2018 Fabeltjeskrant & Jean de la Fontaine van 23 september 2018.

 

Fabeltjeskrant, Kinderpostzegels 2018, geldstromen & Jean de La Fontaine fabels

Kinderpostzegels 2018

Knip- of snijtechniek & fotografie

De afbeelding, die met de knip- of snijtechniek van papier tot stand komt, bestaat uit de stapeling van vier gekleurde papiervierkantjes. Behalve het rode papier is in de drie resteren kleuren een steeds grotere opening aangebracht. Zodra de vierkantjes op elkaar liggen (kleinste opening onder, grootste opening boven), ontstaan rondom het rode vierkantje blauwe, gele en groene randen.

Dit papier-stapelprincipe is op alle afbeeldingen toegepast, alleen het aantal papieropeningen is aanmerkelijk ingewikkelder (kleur-aansluitingen) en bestaat uit een groter aantal kleuren. Voor de staart van de pauw (6) bijvoorbeeld zijn maar liefst zeven lagen verschillend gekleurde stukjes papier gebruikt. “De ontwerpen zijn meestal zo’n 40 x 35 cm groot”, aldus Aalders, “ik heb knoerthard aan de tijdrovende postzegelproductie gewerkt.”
Recht van bovenaf worden de illustraties gefotografeerd, waarbij fotograaf Ro de Boer naderhand nog enige beeldbewerking toepast. Ontwerper Corine Zwier plaatst de geknipte letters zodanig in de postzegels dat het lijkt alsof ze uit het postpapier zijn geknipt. Voorts voegt zij met een schaduwrand een kader aan de Decemberzegels als 3D-lijst-nabootsing toe. De achtergrond van het postzegelvel heeft een reliëfstructuur gekregen, waardoor het lijkt alsof het een echt papiervel is.

Post Scriptum

NVPH 759 - Kinderzegel 1961 - SinterklaasNVPH 760 - Kinderzegel 1961 - Driekoningen

NVPH 761 - Kinderzegel 1961 - PalmpasenNVPH 762 - Kinderzegel 1961 - Pinksteren

NVPH 763 - Kinderzegel 1961 - Sint Maarten

Op de kinderpostzegelemissie 1961 staan ook papierknipkunst-afbeeldingen van Hil Bottema met folkloristische hoogtepunten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Zegelgek op 21 november 2021 om 01:32

  Wel jammer dat postnl er technisch zo’n ongelofelijk prutswerk van heeft gemaakt. De zegels scheuren onder je vingers weg…

 • Lars op 21 november 2021 om 11:15

  “De zegels scheuren onder je vingers weg…”
  Kunt u misschien uitleggen wat u precies bedoeld?

 • Zegelgek op 26 november 2021 om 13:11

  Bij het loshalen van de eerste zegel scheurde deze doormidden. Verder komen sommige alleen per twee los.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)