Mariahilf - Postzegelblog

Mariahilf

3

Toen mijn man en ik jaren geleden op vakantie in Wenen waren, logeerden wij in de Mariahilfer Strasse, de langste winkelstraat in de stad. Deze straat was een belevenis op zichzelf. Zo herinner ik mij een reusachtige boekenzaak, drie grote etages met boeken en een klein plekje uitgespaard voor een koffiehoek. Ik moest daar iedere dag naar binnen, snuffelen tussen boeken is een hobby van mij.

Ik was nieuwsgierig naar de herkomst van de straatnaam en besloot dat nog eens rustig uit te zoeken. Maar, zoals dat meestal gaat, er kwam nooit iets van. Totdat ik enige tijd geleden onderstaand briefkaartje vond. Verstuurd vanuit Amsterdam op 9 juni 1884 en afgestempeld in Wenen op 11 juni 1884, in de wijk Mariahilf.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Tot 1850 was Mariahilf een zelfstandige gemeente en is nu een district van Wenen. De Mariahilfer Strasse is vernoemd naar een schilderij dat in de Mariahilfer Kirche hangt. Het is een ‘Gnadenbild’, een schilderij (of andere beeltenis) van Christus, een heilige of Maria, waaraan bijzondere gaven worden ontleend. Je vindt ze meestal in bedevaartsplaatsen. Het schilderij vond een plekje in de kerk in 1660. Echter, het is een kopie. Er blijken duizenden kopieën van dit prachtige schilderij te hangen in Europa, met name in het Alpengebied. Het origineel hangt in De Dom van Innsbrück in Tirol, Oostenrijk. De maker is Lucas Cranach de Oudere die het in 1537 op hout schilderde.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Oostenrijk Religie Schilderkunst



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)