De historie van de LOVE zegels op Valentijnsdag 14 februari - Postzegelblog

De historie van de LOVE zegels op Valentijnsdag 14 februari

0

Elk jaar op 14 februari wordt Valentijnsdag wereldwijd gevierd. Deze ‘feestdag’ overgekomen uit Amerika wordt bij ons vaker gevierd tussen geliefden maar niet op de wijze zoals Amerikanen deze dag invullen. Vanaf 1973 verschijnt in Amerika de ‘LOVE’ zegel en vanaf 1982 jaarlijks. Wat weet u eigenlijk van de historie van de ‘LOVE’ zegels? In de loop van de jaren zijn ook Nederlandse ‘hartjes’ of ‘liefde’ postzegels uitgegeven en in 1997 zelfs Valentijnszegels met kraslaag.

Historie van de eerste LOVE zegel

Ooit had het ‘Museum of Modern Art’ een kerstkaartprogramma dat kunstenaars, waarvan sommigen welbekend waren, uitnodigde om composities in te zenden die tot kaarten zouden worden verwerkt. Deelnemers waren onder meer Robert Indiana, wiens ‘LOVE’-kaart uit 1965 een van de iconische afbeeldingen van de 20e eeuw werd. Zie het plaatje hieronder. Te zien zijn de kaarten: (eerste rij) Hannah Wilke, Loren MacIver, Joel Meyerowitz; (middelste rij) Robert Indiana, Jules Olitski, Florence Bezrutczyk, Jack Youngerman; (achterste rij) Bruno Munari, Ben Shahn, Xanti Schawinsky.

Oude kerstkaarten van Museum of Modern Art, New York. Bron: MoMA.

In 1972 gaf de US Postal Service popartiest Robert Indiana de opdracht om zijn schilderij van het woord ‘LOVE’, gemaakt voor de kerstkaart van het Museum of Modern Art uit 1965, in een postzegel te veranderen. Het werd uitgebracht in Philadelphia, de ‘Stad van Broederlijke Liefde’, op 26 januari 1973, op tijd voor Valentijnsdag.

De postzegel van 8 cent betaalde het binnenlandse eersteklas brieftarief. Het werd gedrukt in rode, groene en violetblauwe inkt op de Andreotti-pers in vellen van 200 vellen. Deze werden verder onderverdeeld in vier panelen met elk vijftig postzegels voor verzending naar postkantoren. De Postal Service noemde deze uitgifte  geen ‘Love’-postzegel, maar noemde het ‘A Special Stamp for Someone Special’. De zegel was zo populair onder de bevolking. Meer dan 300 miljoen postzegels werden gedrukt.  Robert Indiana stierf op 19 mei 2018 in zijn huis in Maine. Hij was 89.

De heer Indiana, geboren als Robert Clark op 13 september 1928, was al een succesvolle popartiest toen hij de 8¢ -zegel ontwierp op basis van zijn eigen blokarrangement van het woord ‘LOVE’.

Love (2011), 6th Avenue, Manhattan, New York. Bron: Wikipedia.

Hij ontwikkelde zijn ontwerp – met ‘LO’ bovenaan, ‘VE’ onderaan en de letter ‘O’ naar rechts gekanteld – in de jaren zestig. In 1970 gebruikte hij hetzelfde ontwerp om een ​​sculptuur van drie bij drie meter te maken van cortenstaal, een legering die is ontworpen om een ​​verweerd uiterlijk aan te nemen bij blootstelling aan de elementen.

Ahava (אהבה Love in het Hebreeuws), sculptuur van cortenstaal, 1977, Israel Museum, Jerusalem. Bron: Wikipedia.

Er zijn maar weinig popbeelden die breder worden herkend dan Indiana’s LOVE . Oorspronkelijk ontworpen als kerstkaart in opdracht van The Museum of Modern Art in 1965, is LOVE verschenen in prenten, schilderijen, sculpturen, banieren, ringen, wandtapijten en postzegels. Vol met erotische, religieuze, autobiografische en politieke onderbouwingen – vooral toen het werd gecoöpteerd als een embleem van het idealisme van de jaren zestig – is LOVE zowel toegankelijk als complex van betekenis. In gedrukte werken heeft Indiana LOVE weergegeven in een verscheidenheid aan kleuren, composities en technieken. Hij vertaalde het zelfs in het Hebreeuws voor een prent en een sculptuur in het Israel Museum in Jeruzalem.

‘Por amor al arte’ (2007). Valencia.  Love kruislings gespiegeld. Bron: Wikipedia.

Latere LOVE zegels

De Amerikaanse grafische ontwerper en icoon Bradbury Thompson was een productief postzegelontwerper, maar had ook een grote invloed op het uitgifte programma van de Verenigde Staten. Thompson had vanaf het begin de leiding over de populaire LOVE-serie, en werkte samen met Robert Indiana aan de eerste uitgave van 1973 en Mary Faulconer aan haar bloemmotief uit 1982. Zijn eigen postzegel in de serie, uitgegeven in 1984, is een typografisch ontwerp, waarbij het woord ‘LOVE’ vijf keer gestapeld te zien is, waarbij de ‘V’ werd vervangen door harten met verschillende kleuren van het spectrum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf 1982 werd de serie ‘LOVE’ uitgegeven,  die tot op de dag van vandaag voortduurt. Kies uw favoriete LOVE zegels die zijn verschenen uit deze collage.

Een assortiment van ‘LOVE‘ zegels uit de Verenigde Staten.

LOVE zegel 2021

Amerika trapt af met haar jaarlijkse uitgifteprogramma met de LOVE-postzegel op 14 januari 2021. Ontwerper is Bailey Sullivan. Op de nieuwe postzegel staat ‘een kleurrijke en luchtige digitale afbeelding’, aldus de Postal Service. USPS: ‘De speelse, grafische letters op deze postzegels geven kleur en eigenzinnigheid aan uw post, waardoor het duidelijk wordt dat er aan de boodschap is gedacht en aan de buitenkant is besteed’.

In de loop der jaren hebben Love-postzegels een verscheidenheid aan grafische elementen getoond, van kanten Valentijnsdag tot computer-ontworpen harten en grillige bloementhema’s. De meeste Love-postzegels zijn in januari of begin februari uitgegeven om afzenders de mogelijkheid te bieden de nieuwe postzegel te gebruiken bij het verzenden van Valentijnsdaggroeten. 

Loveland, Colorado., Is aangewezen als de officiële stad van uitgifte, maar vanwege de COVID-19-pandemie zijn er geen plannen voor een ceremonie op de eerste dag die openstaat voor publiek. Twee geïllustreerde eerste-dagstempels voor de nieuwe LOVE-postzegel zijn door de post onthuld, een in het zwart en de andere in kleuren die lijken op die waarmee de postzegel is gedrukt. Het zwarte poststempel toont een hart met een pijl erdoor en letters ‘LOVE’ in een patroon dat lijkt op het postzegelontwerp. Het poststempel in kleur lijkt ook op het ontwerp van de postzegel, met ‘LOVE’-tekst en meerdere harten.

John Paul Young – Love Is In The Air (1978)

 

Video John Paul Young – Love Is In The Air (1978):

https://www.youtube.com/watch?v=NNC0kIzM1Fo

Nederlandse liefde zegels

Speciaal voor Valentijnsdag bracht PTT Post op 21 januari 1997 een velletje met tien verrassingszegels uit. Wat is er nou zo bijzonder aan dit liefdevelletje? Om te beginnen is op elke verrassingszegel een hartje afgebeeld. Op het hartje is een kraslaag aangebracht. Onder deze kraslaag bevindt zich een geheime boodschap. Elke zegel herbergt een geheime boodschap die pas na het krassen zichtbaar is. Op de velrand zijn de geheime boodschappen vermeld. Ontwerpers zijn Petra Janssen en Edwin Vollebergh van Studio Boot uit Den Bosch. Oplage: 5 miljoen velletjes.

Nederland (1997): Verrassingszegels.

Persoonlijke berichten over de liefde, kunnen vanaf 2005 verstuurd worden met ‘Tien voor de liefde’-postzegel, ontworpen door Gielijn Escher, Gielijn Escher heeft het klassieke symbool voor de liefde gebruikt: het rode hart. Twee rode harten vormen samen de vorm van lippen.

Nederland (2005): Voor de liefde (39 cent).

In 2006 verscheen hetzelfde ontwerp van Gielijn Escher nu met waarde 44 cent.

Nederland (2006): Voor de liefde (44 cent).

De postzegels ‘De keuze van Nederland’ zijn ontworpen door Nederlandse postgebruikers, dus u en ik.  Het thema was liefde en het resultaat is niet echt fraai. Op 18 maart 2008 verscheen onderstaand velletje in het formaat van de persoonlijke zegels. Persoonlijk vind ik de bladzij als een hart een voltreffer.

Nederland (2008): De keuze van Nederland.

Opnieuw uitgegeven in 2010 hetzelfde ontwerp van Gielijn Escher nu met waarde 1.

Nederland (2010): Voor de liefde (waarde 1).

PostNL kwam in 2015 met de liefdespostzegel. Speciaal bedoeld voor het versturen van liefdespost zoals huwelijksaankondigingen of op Valentijnsdag. Ontwerper is Marenthe Otten. Ze koos als design: een hart, waarin een kleiner hart is opgenomen. Verklaring design van Marenthe Otten: ‘Op één plek staat een wit hartje, precies op dezelfde plek als het menselijke hart. Het hart is omgeven door blauwe stippen. Deze raken wel het hart, maar niet elkaar. En kijk je langer naar het ontwerp, dan zie je het beeld dansen, net als de liefde. Want liefde is altijd in beweging, liefde stroomt. De keuze voor de kleuren roze, rood, wit en blauw waren voor mij gemakkelijk, die staan op deze postzegel voor romantiek, warmte, passie en met je hoofd en hart in de wolken lopen als je door de liefde bent geraakt’.

Nederland (2015): Liefdeszegel.

Eerdere Valentijnsdag blogs:

14 februari 2020:

https://www.postzegelblog.nl/2020/02/14/14-februari-2020-wordt-weer-valentijnsdag-gevierd/

14 februari 2019:

https://www.postzegelblog.nl/2019/02/14/wereldwijd-wordt-valentijnsdag-op-14-februari-gevierd/

14 februari 2018:

https://www.postzegelblog.nl/2018/02/14/love-is-in-the-air-%e2%80%93-valentijnspostzegels/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch India Verenigde staten Musea SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)