De eerste postzegels van Faroer in 1975 - Postzegelblog

De eerste postzegels van Faroer in 1975

3

De postdienst van de Faroer eilanden kreeg in 1974 toestemming om vanaf 30 januari 1975 postzegels te gaan uitgeven als vervanging van de Deense postzegels die tot dan toe werden gebruikt voor de frankering. Men begon, zoals te verwachten was, met een serie permanente postzegels. Postzegels die voor een langere periode konden worden gebruikt.

 

 

 

De postzegels van 5, 50 en 90 øre lieten de eilandengroep zien zoals weergegeven op een landkaart vervaardigd door Lucas Jacobsøn Debes in 1673. Debes was een Deense priester, geboren in 1623, die in 1652 naar de Faroer trok waar hij schoolhoofd in Thorshavn werd en dominee.

In 1673 publiceerde hij een boek over de Faroer eilanden en tevens de eerste landkaart die ooit is gemaakt van de eilanden. Op de postzegel van 10 Kronen is de titelpagina afgebeeld met op de achtergrond een bibliotheek.

 

 

Vier postzegels, van 10, 60, 80 en 120 øre laten een deel van een landkaart zien uit 1573, dus 100 jaar eerder, vervaardigd door de in 1527 geboren Vlaming Abraham Ortelius. Hierop zijn de Faroer eilanden slechts fragmentarisch weergegeven. Waarschijnlijk is Ortelius geïnspireerd geweest door Gerardus Mercator want al in 1564 publiceerde hij zijn eerste landkaart en later de eerste atlas. De postzegels werden, net als die van 5, 50 en 90 øre, gegraveerd door de beroemde Poolse graveur Czeslaw Słania.

De postzegels van 70 en 200 øre geven een beeld van de rotsige kust van het eiland Sandoy. Het eiland kent twee dorpen waard de meeste mensen wonen, Sandur en Skarvanes. De postzegel werd ontworpen door A. Poulsen waarbij de tekst werd aangebracht door L. Laksafoss. Ze werden gegraveerd door Czeslaw Słania.

 

Wederom twee postzegels ontworpen door A. Poulsen maar nu met een uitzicht vanaf Streymoy op het eiland Vàgar. Streymoy is het grootste eiland van de Faroer. Op dit eiland ligt de hoofdstad Thorshavn. Het eiland is 2002 verbonden met Vàgar via een tunnel van 4 km lang. Ook deze postzegels zijn gegraveerd door Czeslaw Słania.

 

Een geheel andere postzegel is die van 350 øre vervaardigd naar een schilderij van E. Mohr. Het laat de rotsen zien van de eilanden Vidoy en Svinoy. Vidoy is het meest noordelijke eiland van de Faroer. De naam Vidoy betekent houtland, vanwege het vele drijfhout dat de kust bereikt vanuit Siberië en Noord-Amerika.

Op de postzegel van 450 øre is ook een schilderij afgebeeld. Het is het dorpje Nes op de zuidwest kust van het eiland Eysturoy, geschilderd door Ruth Smith die leefde van 1913 tot 1958 en in het dorp Nes, op het eiland Vágur. Nes betekent Kaap en komt op de Faroer eilanden meer voor.

Als laatste van de serie een schilderij vervaardigd door Sámal Joensen-Mykines met een gezicht vanaf Hvítanes op het fjord Skálaffjórdur. Hvítanes is een dorp op het eiland Streymoy, heeft ongeveer 100 inwoners en werd gesticht in 1837.

Een zeer eenvoudig postzegelboekje werd met de hand vervaardigd en verkocht voor 2 Kronen. De inhoud bestaat uit zes postzegels van 10 øre en twee van 70 øre. Het aantal vervaardigde boekjes bedroeg 253.750 stuks. Er zijn heel wat vellen postzegels verscheurd om de postzegels, die met de velrand in het omslagje zijn vastgeplakt, aan te brengen. Verzamelt u de postzegels van de Faroer en heeft u dan dit postzegelboekje ook aangeschaft?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Faroer SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Lauran op 26 augustus 2017 om 13:35

    Aangezien ik de Faroer ook verzamel zou ik graag in contact komen met iemand die dit ook als verzamelgebied heeft. Ik heb nogal wat vraagjes.

  • Cees op 26 augustus 2017 om 13:43

    @Lauran, Als vervolg op deze bijdrage komen kort na elkaar de uitgiften van de Faroer per jaar op de Blog. Mochten dan nog vragen overblijven dan zal ik die graag beantwoorden.

  • Lauran op 1 september 2017 om 13:45

    Kan iemand mij vertellen wanneer de Faroer is begonnen met het uitgeven van Maimum kaarten?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)