In kort bestek…(186) Sommige zegels/series zijn thematisch moeilijk in te delen - Postzegelblog

In kort bestek…(186) Sommige zegels/series zijn thematisch moeilijk in te delen

0

In de afgelopen 25 jaar heeft het thematisch verzamelen naast het ‘landenverzamelen’ een grote vlucht genomen, mede door de uitdaging. Bij het verzamelen van zegels van een land is het zaak de uitgiften bij te houden, maar bij het thematisch verzamelen moeten uitgiften namelijk wereldwijd worden gevolgd: waar zwemmen vissen over zegels, waar wordt een Nobelprijswinnaar herdacht, en dit jaar, welke landen herdenken de 250e geboortedag van Beethoven, het 75-jarig bestaan van de VN, en welke landen hebben een zegel gewijd aan Covid-19.

Het gros van de uitgiften is thematisch onder te brengen, maar er zijn ook zegels waarbij de twijfel toeslaat. Wat bij voorbeeld te denken van de emissie Markante begraafplaatsen die België 26 oktober heeft uitgegeven. Mogelijk (funerair) erfgoed, monumenten.

 

Op vijf zegels met de waardeaanduiding 2 (oplage 49.752) in een velletje worden begraafplaatsen/grafmonumenten verbeeld: het graf van de componist Franz De Vos te Gent; het mausoleum te Court-Saint-Etienne; De Denker (Rodin) te Brussel; het graf van H. Concience te Antwerpen en de ingang van de begraafplaats te Bergen.

 

Al enkele jaren kan toonaangevend Belgische kunst op postzegelformaat worden verzameld. Na ondermeer Jef Geys, Michael Borremans, Luc Tuymans en Rinus Van de Velde was 26 oktober de beurt aan de Gentse beeldhouwster Berlinde De Bruyckere. De keuze viel op een kwetsbaar en persoonlijk werk: Walburga, 16 november 18’.19. Er zitten tien identieke zegels in een velletje met de waardeaanduiding 1 (oplage 17.553 velletjes). In al haar werken dragen dualiteit (zoals ook op deze zegel) een belangrijke rol: liefde en lijden, dreiging en bescherming, leven en dood).

 

Op 26 november verscheen verder een velletje met vier wetenschappelijk getekende paddenstoelen, te weten: geel nestzwammetje, traliestinkzwam, inktviszwam, vierstippige aardster en kleverig koraalzwammetje. De zegels hebben de waardeaanduiding1 (oplage 34.005).

 

Dan met als motto ’geen sinterklaas zonder speculaas’ een velletje waarop twee speculaasplanken worden verbeeld: op de bovenste plank Sinterklaasfiguren en kaneelstokjes, op de onderste speculaas met Sinterklaasfiguren en speculaaskruiden, waaronder kruidnagel en steranijs. In het velletje tien zegels met de waardeaanduiding 1 (oplage: 32.010).

 

Tot slot verschenen twee verschillende boekjes met in elk tien kerstzegels waarop een rendier in de sneeuw. In het ene boekje voor binnenlands gebruik (waardeaanduiding 1) zijn de zegels rood, in het andere boekje met de waardeaanduiding 1 Europe groen. Het rode boekje heeft een oplage van 830.2001, het groene 88.446.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Kerst NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.