War in Ukraine: Ukraine - Postzegelblog

War in Ukraine: Ukraine

4

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen, waarmee de twee landen in oorlog met elkaar waren. Een duidelijk voorbeeld van grensoverschrijdend gedrag van president Poetin. In een aantal blogs zullen de actoren van deze oorlog worden besproken. Oekraïne is een complex land zowel historisch gezien als op postaal gebied. In feite hebben inwoners van Oekraïne een zwaar leven waarbij herindelingen van hun grondgebied, annexatie en oorlogen hun geschiedenis markeren. Heeft u zegels van Oekraïne in uw verzameling?

Oekraïne

Landkaart Oekraïne. Bron: Wikipedia.

Oekraïne (Oekraïens: Україна) is een land in Oost-Europa dat grenst aan Rusland, Wit-Rusland (Belarus), Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Verder grenst het in het zuiden aan de Zwarte Zee en in het zuidoosten aan de Zee van Azov. Het land telt 43.922.939 inwoners. Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa. Oppervlakte: 603.500 km² (7% water). Het is het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt. Het is een post-Sovjetstaat. De hoofdstad is Kiev (Kyjiv). Ter vergelijking heeft Frankrijk een oppervlakte van 551.500 km² (0,26% water) heeft 62.814.233 inwoners.

Oekraïne (1994): Independence Day

Dertig jaar onafhankelijkheid in 2021 werd gevierd met zegel van het monument in Kiev (Kyiv).

Oekraïne (2021): Independence Monument in Kyiv.

En voor de dertig jaar onafhankelijkheid kreeg Oekraïne ook een speciaal herdenkingstempel in augustus 2021.

 

Vlag

De vlag van Oekraïne bestaat uit twee horizontale banen, een blauwe en een gele. Oekraïne is eeuwenlang een onderdeel van de Sovjet-Unie en in mindere mate Oostenrijk-Hongarije geweest, maar voerde zowel in de korte periode van onafhankelijkheid tussen 1918 en 1919 (1921) als sinds de in 1991 verkregen hernieuwde zelfstandigheid de blauw-gele vlag. Links: uit 2011 de vlag met tekst in het Oekraïens: Україна voor de herdenking van 20 jaar onafhankelijkheid. Rechts: Cinderella zegel met tekst ‘Vrijheid voor Oekraïne’ met de Oekraïense vlag met een gouden rand en een gouden wapen bovenop de vlaggenmast.

 

 

 

 

Er is niet één gebeurtenis of gedachte in de geschiedenis van de Oekraïense vlag geweest die ervoor zorgde dat blauw en geel de nationale kleuren van Oekraïne zijn geworden. Wel hebben de kleuren in de geschiedenis van de verschillende delen van het huidige Oekraïne belangrijke symbolische rollen gespeeld, met name als symbolen van het Hoogmiddeleeuwse vorstendom Galicië-Wolynië en later de streek rond Lemberg alsmede als symbool van de Kozakken die in de 18e eeuw samen met Zweden tegen Rusland vochten. Ook waren blauw en geel de kleuren van Oekraïense staten die zich in de periode 1917-1919 kortstondig konden handhaven.

 

 

 

 

 

 

In Oekraïne ziet men nu echter een andere betekenis in de kleurencombinatie blauw-geel: deze staat voor de uitgestrekte graanvelden / tarwevelden onder de blauwe Oekraïense hemel. Deze breed gedragen symboliek is echter pas gedurende de tweede helft van de 19e eeuw bedacht door nationalisten die een uitleg wilden voor de kleuren van de vlag. Deze uitleg heeft de vlag echter wel gevormd: voordat zij bedacht werd, plaatste men meestal de gele band boven de blauwe in plaats van andersom. Links: zegel met graan/tarwe uit 1962 resolutie van de 22e communistische partijcongres. Rechts: Cinderella zegel graan/tarwe met euroteken.

 

Wapen

Het wapen van Oekraïne is een blauw schild met een gouden drietand. Officieel aangeduid als het Prinselijke Staatssymbool van Volodymyr de Grote, of, in de volksmond, de ’tryzub’, is het insigne afgeleid van de zegel drietand van Volodymyr, de eerste Grote Prins van Kiev. Er zijn veel voorbeelden van gebruikt op keramiek, wapens, ringen, medaillons, zegels en manuscripten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: De Oekraïense drietand opdruk van mei 1919 op een vijf Heller postzegel van Oostenrijk-Hongarije. Rechts: zegel uit 1992 met de Oekraïense drietand en vlag. Zowel de vlag als de ’tryzub’ ziet u regelmatig op de achtergrond als president Zelensky (vanaf 20 mei 2019) het volk toespreekt.

Two Tribes

Two Tribes is de tweede single van Frankie Goes to Hollywood van het album Welcome to the Pleasuredome uit 1984. De titel komt uit de film Mad Max 2. De single kwam uit ten tijde van de Koude Oorlog, dit komt terug in de muziek en de videoclip. Een Amerikaanse funk-lijn (gespeeld op synthesizers) en een Russische melodielijn (gearrangeerd voor strijkers) staan symbool voor de ’twee stammen’. Het is een anti-oorlogslied en illustreert de angsten voor een nucleaire oorlog. Het nummer werd op 4 juni 1984 op single uitgebracht.

De videoclip is geproduceerd en geregisseerd door Godley & Creme (van 10CC). Het toont een worstelwedstrijd tussen de toenmalige staatshoofden Ronald Reagan en Konstantin Tsjernenko, die eindigt in totale vernietiging. De twee worden aangemoedigd door toeschouwers die symbool staan voor overige wereldleiders. De leden van Frankie Goes to Hollywood verschijnen in de videoclip als journalisten, Holly Johnson als commentator.

Video Frankie Goes to Hollywood – Two Tribes (1984):

https://www.youtube.com/watch?v=pO1HC8pHZw0

Meer info:

Oekraïne (overheid): https://war.ukraine.ua/

UEFA EURO 2020 – de poule van Nederland:

https://www.postzegelblog.nl/2021/06/14/uefa-euro-2020-de-poule-van-nederland/

Oekraïnse vrijheidsstrijder, Taras Tsjevchenko:

https://www.postzegelblog.nl/2019/07/17/taras-tsjevchenko-1814-1861/

Een aanrader over de geschiedenis van Oekraïne is dit boek, dat wellicht al uitverkocht is nu. Herdruk met nieuwe informatie? Meer dan tien eeuwen geleden liet de vorst van Kiev zijn onderdanen massaal dopen in de rivier de Dnepr. Het was het begin van de Russische orthodoxe staat, volgens Moskou. Odessa, Sebastopol, het zijn bij uitstek plaatsen van de Russische cultuur. Maar liggen ze niet, net als Kiev, in Oekraïne? Heeft dat dan geen eigen geschiedenis?

Het sinds 1991 onafhankelijke Oekraïne heet, letterlijk vertaald, ‘Grensland’. Eeuwenlang lag het in de schokzone waar de grote mogendheden van Oost-Europa met elkaar in botsing kwamen: Polen-Litouwen, Rusland, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk. Polen, Joden, Duitsers, Tataren en Grieken vestigden zich hier en woonden samen, maar vaker apart van elkaar en van hun buren, de Roetheense of Oekraïense boeren en Kozakken. De twintigste eeuw bracht de omvangrijkste, bloedige botsingen, door Hitler en Stalin. Het heeft Oekraïne tot een natiestaat gemaakt, al kunnen het Europees gezinde westen en het Russisch georiënteerde oosten van het land vaak moeilijk door één deur. Voor de keuze gesteld tussen Europa en Rusland, gaat de regering in Kiev die het allerliefst uit de weg. Bron: Persbericht uitgever Van Oorschot.

 

Meer info:

Giro 555: https://giro555.nl/

Alle ‘War’ blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/war-in-ukraine/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Sovjet UnieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Yvonne Kruse op 2 maart 2022 om 07:41

  Zie mijn artikel van 17 juli 2019 over Taras Tsjevchenko.

 • Randy Koo op 2 maart 2022 om 12:08

  @Yvonne: heb jouw link over Taras Tsjevchenko toegevoegd onderaan en jouw blog 5* gegeven.
  Ook toegevoegd zegel en stempel van 30 jaar onafhankelijkheid in 2021.

 • Yvonne Kruse op 2 maart 2022 om 13:35

  Dank je wel Randy.

 • Helga op 4 maart 2022 om 10:53

  Mooie actuele blog over wat we elke dag zien op tv. Boek Grensland is een aanrader voor iedereen die de historie van het land wil kennen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)